10th English Poem 5 Book Back Questions with Answer

Samacheer Kalvi 10th English Poem 5 Book Back Questions with Answers:

Samacheer Kalvi 10th Std  English Book Back 1 Mark and 2 Mark Questions with Answers PDF in English uploaded and available below. 10th Standard New English Syllabus 2022 – Poem 5 The Sceret of the Machines English Book Back Answers available for both English and Tamil mediums. Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th English Book Portion consists of  07 Units. English Book Contain 07 Prose, 07 Poem and 07 Supplementary. Check Unit-wise and Full Class 10th English Book Back Answers/ Guide 2022 PDF format for Free Download for both English and Tamil Medium. Samacheer Kalvi 10th English Book back Solutions/Answers below:

English, Tamil, Maths, Social Science, and Science Book Back One and Two Mark Questions and Answers available in PDF on our site. Class 10th Standard English Book Back Answers and 10th English Solution guide Book Back Answers PDF. See below for the New 10th English Book Back Questions with Answer PDF:




Samacheer Kalvi 10th English Book Subject One Mark, Two Mark Guide questions and answers are available below. Check English Book Back Questions with Answers. Take the printout and use it for exam purposes.

10th English Book Back Answers

Poem 5 – The Secert of the Machines

A. Answer the following questions briefly.

1. Who does ‘we’ refer to in the first stanza?
(a) Human beings
(b) Machines
Answer:
(b) Machines

2. Who are the speakers and listeners of this poem?
Answer:
The machines are the speakers. The readers are the listeners.

3. What metals are obtained from ores and mines?
Answer:
The metals obtained from ores are iron ores and minerals from mines.

4. Mention a few machines which are hammered to design
Answer:
The wheel, axle, pulley, wedge, screw, lever, etc are hammered to design.

5. Mention the names of a few machines that run on water, coal, or oil.
Answer:
Power Station, Pipeline transport, Water Heaters, Train, Car, Plane, Ship are a few machines that run on water, coal or oil.

6. Mention a few machines used for pulling, pushing, lifting, driving, printing, ploughing, reading, and writing etc.
Answer:
Pompey, crane, winch, printer, tiller machine, computer, telephone, etc.

7. Are machines humble to accept the evolution of the human brain? Why?
Answer:
The machines humble themselves only before God and not humble to accept the evolution, of the human brain since they warn us to be humble and tell us about their power to wipe out mankind. (The poetic lines related to the answer to this question is not given in the textbook.)

8. What feelings are evoked in us by the machines in this poem?
Answer:
Love, pity and forgiveness are the feelings evoked in us by the machines.

9. ‘And a thousandth of an inch to give us play:’
Which of the following do the machines want to prove from this line?
(a) Once Machines are fed with fuel, they take a very long time to start.
(b) Once Machines are fed with fuel, they start quickly.
Answer:
(b) Once Machines are fed with fuel, they start quickly.

10. “And now, if you will set us to our task,
We will serve you four and twenty hours a day!”
(a) Who does the pronoun ‘you’ refer to here?
(b) Whose task is referred to as ‘our task’ here?
(c) Open conditional clause is used in the given line. Why is the future tense ‘will set’ and ‘will serve’ used both in the ‘if clause’ and in the ‘main clause?’
(d) Do the machines serve us twenty-four hours a day?
(e) Rewrite the given lines with the ending ‘365 days a year.’
Answer:
(a) The pronoun ‘you’ refers to the people
(b) The work of the machines is referred to as ‘our task’ here.
(c) The future tense is used in both the clauses because the people do not make use of the machines properly and maintain them correctly. So the poet stresses that if they are set to their work properly, they will work perfectly.
(d) Yes, the machines serve us twenty-four hours a day
(e) And now, if you will set us to our task, we will serve you, 365 days a year.

B. Write your favourite stanza from the poem and find the rhyming scheme.

Though our smoke may hide the Heavens from your eyes, a
It will vanish and the stars will shine again, b
Because, for all our power and weight and size, a
We are nothing more than children of your brain! a




C. Read the poem and find the Sines for the following poetic devices or write your own example.

Alliteration:
filed to fit; pull and push; print and plough; run and race; hide the heavens;

Own Example:

  1. The cat, clawing the couch is creating chaos.
  2. Michael made mellow music on the mike.
  3. Rudolph the red-nosed reindeer raced rapidly from the room.

Assonance:
Oil is all; pull and push; weave and heat; fly and dive

Own Example:

  1. mellow wedding bells
  2. crumbling thunder
  3. she bleats when she speaks

Personification:
Some water, coal and oil is all we ask We can pull and push and lift and drive Bui remember, please, the Law by which we live We are nothing more than children of your brain!

Own Example:

  1. Two Sunflowers Move into the Yellow Room.
  2. The popcorn leapt out of the bowl.
  3. The sun glared at me from the sky.
  4. The fire ran wild.

Simile:
Nil

Own Example:

  1. The flowers were as soft as thoughts of budding love.
  2. You are soft as the nesting dove.
  3. She hung her head like a dying flower.
  4. Her eyes are like the eyes of statues.

D. Answer each of the following questions in a paragraph of about 100 – 150 words.

1. Describe in your own words how the poem, The Secret of the Machines’ by Rudyard Kipling has importance to current life.
Answer:
This poem written at the beginning of the twentieth century is about Industrialization. The poet starts by describing how the machines are created, wrought and taken from the ore-bed and mines. The only requirement for the machines is water, coal and oil. Further, Kipling enumerates the various skills of machines, such as pulling, carrying, pushing, lifting, driving, printing, ploughing, weaving, heating, lighting, running, racing, swimming, flying, diving, seeing, hearing, counting, reading and writing. Machines do. exactly as it is programmed.

These machines have no feelings and any wrong handling can be dangerous for they are just machines with power invented by humans. The first intention of the poem reveals the progress of machines which is indeed a good thing for mankind. They make many things easier and facilitate the work of humans. The second purpose is to express that a machine can never replace a human being because a machine is devoid of feelings being the child of the human brain.

Hence man has full control over it, dependent on humans. By choosing the headline, “The secret of the machines” the poet wants to simplify that machines also have secret flaws where they don’t possess feelings nor identify a lie. Any slip in handling it means instant death.

At the time of mechanization, people gave importance to machines. So Rudyard Kipling wanted to make known the advantages and disadvantages of machines. I have come to the conclusion that the poem by Rudyard Kipling still has a current importance today and that for all advantages there are also disadvantages while using machines.

‘Industrialisation based on machinery is a revolution wrought by technology’.

2. What is the theme of the poem?
Answer:
The theme of the poem is a period when a man gives more importance to industrialization. To live a life man will depend on machines for Machines will make many things easier and facilitate the work of human beings. The most important fact is that any wrong handling of the machines can be extremely dangerous for it cannot understand a lie. This poem brings out the greatness of modem technology. The ability to change the nature of all things is also vividly explained.

However, Machines cannot replace human-beings for they do know how to emote or understand feelings. After all, machines are just brain child of a man and not the creation of God Almighty. Therefore there will be fatal disasters if man doesn’t know to handle it. An important concept in Kipling is ‘the Law by which we live’. It is an unshakeable moral imperative. In this case, the machines represent a form of absolute truth that is particularly difficult for human beings to understand.

‘The country that is more developed industrially shows the underdeveloped it’s own future.’

3. Elucidate – We are nothing more than children of your brain.
Answer:
“The Secret of the Machines” looks back to the poems rejoicing modem technology which had pre-occupied Kipling during the mid-1990s. This poem by Rudyard Kipling, a famous British poet, is about the status of machines in the age of industrial progress. I The poet qualifies machines to define the situation from their point of view! In many of those poems, it is the machines themselves who speak, taking on human characteristics and feelings.

In “The Secret of the Machines” the anthropomorphism is choral, with the machines conveying their message in a collective chant, informing the reader, posing rhetorical questions, offering a stem warning about their potential strength and finally submitting to their masters – the human brain. This is yet another example of Kipling’s constant, though often tilted is the denial of religion. The machines have the ability to change the environment of all created things except The Gods, the creator of human- beings.

The machines assert that they have produced a kind of smoke-screen which is momentarily covering the fact that it is you, the human beings, who are the true gods, with the machines nothing more than children of your brain! If the machines are to function to their full capacity they must be dutifully controlled by the Gods who have created them. That is why it is so important for a man to understand the Law that machines ‘are not built to comprehend a lie.’

‘ Your beliefs become your thoughts
Your thoughts-your words
Technology is your Destiny.’

Other Important Link for 10th English Book Back Answers/Solutions:

Click Here for Complete Samacheer Kalvi 10th Book Back Answers – 10th English Book Back Questions with Answers