10th English Prose 3 Book Back Questions with Answer

Samacheer Kalvi 10th English Prose 3 Book Back Questions with Answers:

Samacheer Kalvi 10th Std  English Book Back 1 Mark and 2 Mark Questions with Answers PDF in English uploaded and available below. 10th Standard New English Syllabus 2022 – Prose 3 Empowered Women Navigating The World English Book Back Answers available for both English and Tamil mediums. Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th English Book Portion consists of  07 Units. English Book Contain 07 Prose, 07 Poem and 07 Supplementary. Check Unit-wise and Full Class 10th English Book Back Answers/ Guide 2022 PDF format for Free Download for both English and Tamil Medium. Samacheer Kalvi 10th English Book back Solutions/Answers below:

English, Tamil, Maths, Social Science, and Science Book Back One and Two Mark Questions and Answers available in PDF on our site. Class 10th Standard English Book Back Answers and 10th English Solution guide Book Back Answers PDF. See below for the New 10th English Book Back Questions with Answer PDF:




Samacheer Kalvi 10th English Book Subject One Mark, Two Mark Guide questions and answers are available below. Check English Book Back Questions with Answers. Take the printout and use it for exam purposes.

10th English Book Back Answers

Prose 3 – Empowered Women Navigating The World

I. Read the statements given below and state whether they are true or false. If false, then write the correct answer in the space given.

1. Indian Navy’s all-women crew was the first ever to circumnavigate the globe.
Ans: True

2. The crew consists of six members of men and women in Indian Navy service.
Ans: False
Reason: The crew consists of six members of women Indian Navy service.

3. Vartika Joshi skippered the crew to circumnavigate the globe.
Ans: True

4. The crew started their expedition on 10 July 2017 from Mumbai.
Ans: False
Reason: The crew started their expedition on 10 September 2017 from Goa.

5. Dilip Donde was the first person to go on a non-stop solo circumnavigation.
Ans: False
Reason: dr.Abhilash Tomy, K.C.was the first person to go on a non-stop solo circumnavigation.

II. Pick out the idioms and phrases from the box and write them in the blanks equivalent to their meanings. One is done for you.

Find one’s voice, lend an ear, sharp as a tack, over the moon, on the ball, bring it on, come across, get along, hang on, work out

Idioms Phrases
1. Competent – on the ball 1. to meet of find by chance – come across
2. Become more confident in expressing oneself – find one’s

voice

2. to exercise – work out
3. Extremely happy – over the moon 3. To accept a challenge with confidence –

hang on

4. Mentally agile – sharp as a tack 4. To have a friendly relationship – get along
5. Listen- lend an ear 5. To keep something – bring it on




III. Read the given sentences carefully and fill in with appropriate phrasal verbs. Choose them from the help box.

Get along with, take off, shut down, look after, warm up

1. The air hostess instructed the passengers to wear their seat belts during the takeoff.

2. Venkat felt happy to get along with the neighbors in the new locality.

3. There will be a shut down next week in the office.

4. Doing warm up every day in the morning keeps one healthy.

5. The mother instructed the maid to look after the child carefully.

IV. Listen to the passage read by the teacher and say whether the given statement is true or false.

1. Preethi Srinivasan is a former cricketer from Tamil Nadu.   Ans: True

2. At the age of seventeen, she captained the Indian Women’s cricket team.   Ans: False

3. Preethi Srinivasan was not only a cricketer but also a runner.    Ans: False

4. Preethi’s own trauma inspired her to create Soul Free, a foundation for those suffering from mental illness.
Ans: False

5. Preethi received the Kalpana Chawla Award for Courage and Daring Enterprise.   Ans: True

V. Read the given slogans and match them appropriately with their theme

1. One of all and all for one.
Ans: Unity

2. Limit your fast food otherwise it would be your
Ans: Junk food last food

3. Restricting a woman restricts the growth of
Ans: Woman empowerment in the family

4. Clean and green makes perfect scene
Ans: Cleanliness

5. It takes a lot of blue to stay green
Ans: Save water




Grammar

I. Complete the sentence in present tense forms:

1. Saravanan always goes (go) for a walk in the morning.

2. We have gathered (gather) here for a meeting and the chair person is yet to arrive.

3. Arun has been eagerly waiting (wait) to meet her friend since morning.

4. Sheeba is moving (move) to a new house next week.

5. Naseera attends (attend) music classes regularly.

6. Ilakiya and Adhira enjoy (enjoy) each other’s company very much.

7. Mani has been working (work) in this school for five years.

8. It is pouring (pour) outside now.

II. Complete the sentences in past tense forms.

1. I went (go) to her place on foot.

2. The children were playing (play) in the ground when the teacher arrived.

3. They were requesting (request) him when the manager arrived.

4. If you had worked (work) hard, you would have won the relay match

5. Joanna and joy had already left(leave) for Ooty when the others reached the station.

6. We all sang(sing) in the choir last week.

7. Nancy was always asking(ask) for help.

8. The office-goers were waiting (wait) for the train.

III. Fill in the blanks using the verbs in the brackets in the future form.

1. We will not go to the market, in case it rains. (go)

2. Keerthi will have done his work by next week. (do)

3. The peon will be ringing the bell by the time I reach the school. (ring)

4. I will visit my sister’s house next April if I go to Uttarkhand. (visit)

5. If you listen carefully, you will understand my point. (understand)

6. By next year, I shall have lived in Chennai for fifteen years. (live)

7. The new edition of this book will come out shortly. (come)

8. She hopes you will help her. (help)

IV. Underline the words and identify the tense forms.

1. I am working hard day and night. Ans: Present continuous

2. The Moon revolves around the Earth. Ans: Simple Present

3. Were the milkmen milking the cow? Ans: Past continuous

4. He received your messages last night. Ans: Simple past

5. I have been ill for a couple of days. Ans: Present perfect

Other Important Link for 10th English Book Back Answers/Solutions:

Click Here for Complete Samacheer Kalvi 10th Book Back Answers – 10th English Book Back Questions with Answers