10th English Prose 5 Book Back Questions with Answer

Samacheer Kalvi 10th English Prose 5 Book Back Questions with Answers:

Samacheer Kalvi 10th Std  English Book Back 1 Mark and 2 Mark Questions with Answers PDF in English uploaded and available below. 10th Standard New English Syllabus 2022 – Prose 5 Tech Bloomers English Book Back Answers available for both English and Tamil mediums. Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th English Book Portion consists of  07 Units. English Book Contain 07 Prose, 07 Poem and 07 Supplementary. Check Unit-wise and Full Class 10th English Book Back Answers/ Guide 2022 PDF format for Free Download for both English and Tamil Medium. Samacheer Kalvi 10th English Book back Solutions/Answers below:

English, Tamil, Maths, Social Science, and Science Book Back One and Two Mark Questions and Answers available in PDF on our site. Class 10th Standard English Book Back Answers and 10th English Solution guide Book Back Answers PDF. See below for the New 10th English Book Back Questions with Answer PDF:




Samacheer Kalvi 10th English Book Subject One Mark, Two Mark Guide questions and answers are available below. Check English Book Back Questions with Answers. Take the printout and use it for exam purposes.

10th English Book Back Answers

Prose 5 – Tech Bloomers

I. Pick out the contractions from the lesson and expand them:

Contractions – Expansions

PC        – Personal Computer
Mac      – Mackintosh
TV        – Television
GCSE   – General Certificate of Secondary Education
AC        – Augmentative Communication
AAC     – Augmentative and Alternative Communication
SLT      – Speech-Language Therapy
IIT       – Indian Institute of Technology
GPS     – Global Positioning System

II. Expand the following abbreviations or acronyms.

SIM – Subscriber Identity Module
ISRO – Indian Space Research Centre
WHO – World Health Organisation
CCTV – Closed Circuit Television.
HDMI – High Definition Multimedia Interface
LASER – Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
MRI – Magnetic Resonance Imaging
CRY – Child Rights and You
RAM – Random Access Memory
CPU – Central Processing Unit
ALU – Arithmetic and Logical Unit

III. Complete the sentences with the correct abbreviations or acronyms from the given list.
a.m. ,  etc. ,  BCE ,  e.g ,  HD , m , IQ , GPS , p.m , vs

1. My dad wakes up very early in the morning because he has to be at work at 6.00 a.m.
2. Socrates, the famous Classical Greek Atheman philosopher, died in 399 BCE.
3. Leonardo Da Vinci was a famous Italian polymath, a painter, a sculptor, an architect, a musician, a scientists etc.
4. I usually return home from work at 10.30 p.m.
5. John downloaded a clip from YouTube in HD quality.
6. There are many irregular verbs in the English language, e.g. break, do, make.
7. I’m watching a great football match, Barcelona vs Real Madrid.
8. Humans who dive without protection can survive 300m under water.
9. A 11-year-old girl just beat Einstein on an IQ test.
10. We used the GPS facility to track the location.




IV. Listen to the passage and state whether the statements are true(T), false(F), or no information (N)?

1. Santhiya can’t live without her mobile phone. – N
2. She got her mobile in January. – F
3. Her parents bought her the mobile phone one year ago. – F
4. There’s a calculator in her mobile. – T
5. She can connect to the Internet on her mobile. – T
6. She usually listens to music on her mobile. – N
7. She can’t read emails on her mobile. – F
8. There are often a lot of problems with mobile phones. – N
9. Santhiya always talks on her mobile to her friends. – F
10. She doesn’t like mobile phones. – F

V. Listen to the passage again and answer the questions.

1. Where dies Santhiya keep her mobile?

Ans: in her bag or in her pocket.

2. What can she use it for?
Ans: to calculate, to connect to the Internet, and to read news and emails.

3. When was the cycling?

Ans: on a holiday.

4. What happened there?
Ans: Her friend fell of her bike and broke her leg.

5. How did Santhiya solve the problem?
Ans: Santhiya telephoned for help. A doctor arrived after fifteen minutes.

VI. Complete the sentences after reading the passage.

1. Santhiya’s parents and friends can always connect her.
2. Her mobile phone is also a kind of calculater.
3. On the cycling holiday after the accident Santhiya phoned for help.
4. Mobile phones often ring at the wrong moment.
5. Children can feel safe when they have their mobile phones with them.




Grammar

I. Join the sentences using ‘Relative Pronouns’:

1. I have book. It is written by Rabindranath Tagore.
Ans: I have book that is written by Rabindranath Tagore.

2. Kavita is my teacher. She teaches us English.
Ans: Kavita is my teacher who teaches us English.

3. This is Varun. His father is an architect.
Ans: This is Varun whose father is an architect.

4. She invited most of her friends. They attended the party.
Ans: She invited most of her friends who attended the party.

5. Give me a pen to write a letter. It was gifted to you on your birthday.
Ans: Give me a pen that was gifted to you on your birthday to write a letter.

6. I have sold the house. It was located at the bank of a river.
Ans: I have sold the house which was located at the bank of a river.

7. Here is your watch. It has been found in the garden.
Ans: Here is your watch which has been found in the garden.

II. Read the following dialogue and report it:

Johnson: “What are you doing here, Suganthi? I haven’t seen you since June.”
Suganthi: “I’ve just come back from my holiday in Ooty.”
Johnson: “Did you enjoy it?”
Suganthi: “I love Ooty. And the people were so friendly.”
Johnson: “Did you go to Coakers Walk?”
Suganthi: “It was my first trip. I can show you some pictures. Are you doing anything tomorrow?”
Johnson: “I must arrange a couple of things. But I am free tonight.”
Suganthi: “You might come to my place. At what time shall we meet?”
Johnson: “I’ll be there at eight. Is it all right?”

Johnson asked Suganthi what she was doing there. And he said that he hadn’t seen her since June. Suganthi explained that she had just come back from her holiday in Ooty. Johnson wondered if she enjoyed it. Suganthi told him that she loved Ooty and that the people were so friendly. Johnson wanted to know whether she went to the Coakers Walk. Suganthi said that it was first trip and that she could show him some pictures. And then she asked him if he was doing anything the next day. Johnson explained that he had to arrange a couple of things. But he was added that he free at night. Suganthi suggested that he might go to her place and asked him at what time they would meet. Johnson said he would be there at eight. And finally, he asked if it was all right.

III. Select the right choice (Indirect Speech)

1. “Who took my English book?”
He was curious to know who …..

a. took my English
b. had taken his English book.
c. takes his English book.
d. has taken my English book

2. “Where does Helen live?”
Jim wants to know where …..

a. Helen lived.
b. Helen lives.
c. Helen had lived.
d. does Helen live?

3. “Why do volcanoes erupt?”
She wondered why …..

a. volcanoes erupt.
b. volcanoes had erupted.
c. volcanoes erupted.
d. did volcanoes erupt?

4. “Do you know why she is unhappy?”
He asked me if ….. unhappy

a. I know why she is
b. you know why she was
c. did I know why she was
d. I knew why she was

5. “How many photos have you got?”
He wants to know how many ………

a. photos I had got.
b. photos you have got.
c. photos had I got?
d. photos I have got.

Other Important Link for 10th English Book Back Answers/Solutions:

Click Here for Complete Samacheer Kalvi 10th Book Back Answers – 10th English Book Back Questions with Answers