10th Maths Book Back Algebra Ex 3.12

Samacheer Kalvi 10th Maths Book Back Solution:

Tamil Nadu 10th Maths Book Back Answers Unit 3 – Algebra Ex 3.12 are provided on this page. Samacheer Kalvi Maths Book Back Solutions/ Guide available for all Units. TN Samacheer Kalvi 10th Maths Book consists of 8 Units and each unit book back solutions given below topics wise with Questions and Answers. The complete Samacheer Kalvi Books Back Answers/Solutions are available on our site.




The Samacheer kalvi 10th Maths solutions are useful to enhance your skills. Candidates who prepared for the Competitive and board exams 10th Maths Book Back Answers in English and Tamil Medium. The 10th Maths Unit 3 Algebra consists of 19 units. Each Unit Book Back Answers provide topic-wise on this page. 10th Maths Book Back Answers are prepared according to the latest syllabus. The 10th Maths Book Back Algebra Ex 3.12 Answers in English.

10th Maths Book Back Answers/Solutions:

TN Samacheer Kalvi 10th Maths Unit 3 Chapter 12 Book Back Exercise has given below. The 10th Maths Book Back Solutions Guide is uploaded below,

Chapter 3

Exercise 3.12 Algebra

1.If the difference between a number and its reciprocal is 245, find the number.
Solution:
Let a number be x.
Its reciprocal is 1x
x−1x=245
x2−1x=245
5x2 – 5 -24x = 0 ⇒ 5x2 – 24x – 5 = 0
5x2 – 25x + x – 5 = 0
5x(x – 5) + 1 (x – 5) = 0
(5x + 1)(x – 5) = 0
x = −15, 5
∴ The number is −15 or 5.

2.A garden measuring 12m by 16m is to have a pedestrian pathway that is ‘w’ meters wide installed all the way around so that it increases the total area to 285 m2. What is the width of the pathway?
Solution:
Area of ABCD = 16 × 12 2
= 192 m2
Area of A’B’C’D’ (12 + 2w)(16 + 2w)
192 + 32 w + 24 w + 4 w2 = 285

10th maths unit - 3 book back answer

4w2 + 56w – 93 = 0
4w2 + 62w – 6w – 93 = 0
2w(2w + 31) – 3(2w + 31) = 0
(2w – 3)(2w + 31) = 0
w = 1.5 or −312 = 15.5
w = – 15.5 cannot possible 3
∴ w = 32 = 1.5 m
(w cannot be (-ve))
The width of the pathway = 1.5 m.

3.A bus covers a distance of 90 km at a uniform speed. Had the speed been 15 km/hour more it would have taken 30 minutes less for the journey. Find the original speed of the bus.
Solution:
Let x km/hr be the constant speed of the bus.
The time taken to cover 90 km = 90x hrs.
When the speed is increased bus 15 km/hr.
= 90x+15
It is given that the time to cover 90 km is reduced by 12 hrs.

The speed of the bus cannot be -ve value.
∴ The original speed of the bus is 45 km/hr.

 

4.A girl is twice as old as her sister. Five years hence, the product of their ages (in years) will be 375. Find their present ages.
Solution:
Let the age of the girl be = 2y years
Her sister’s age is = y years
(2y + 5)(y + 5) = 375
2y2 + 5y+ 10y + 25 – 375 = 0
2y2 + 15y – 350 = 0

10th maths unit - 3 book back answer

y = 10, y cannot be (-ve).
∴ Girls age is 2y = 20 years.
Her sister’s age = y = 10 years.




5.A pole has to be erected at a point on the T boundary of a circular ground of diameter j 20 m in such a way that the difference of its i distances from two diametrically opposite j fixed gates P and Q on the boundary is 4 m. Is i it possible to do so? If answer is yes at what j distance from the two gates should the pole j be erected?
Solution:
PQ = 20 m
PX – XQ = 4 m …………… (1)
10th maths unit - 3 book back answer

Squaring both sides,
PX2 + XQ2 – 2PX . QX = 16 (∵ ∠Q × p = 90°)
PQ2 – 2P × QX = 16
400 – 16 = 2PX × QX
384 = 2PX – QX
PX . QX = 192
∴ (PX + QX)2 = PX2 + QX2 + 2PX . QX
= 400 + 2 × 192
= 784 = 282
∴ PX + QX = 28
From (1) & (2) 2PX = 32 ⇒ PX = 16 m QX = 12 m
∴Yes, the distance from the two gates to the pole PX and QX is 12 m, 16m.

6.From a group of black bees 2x2, square root of half of the group went to a tree. Again eight- ninth of the bees went to the same tree. The remaining two got caught up in a fragrant lotus. How many bees were there in total?
Solution:
Total no. of bees = 2x2
10th maths unit - 3 book back answer

18x2 – 9x – 16x2 = 2 × 9
2x2 – 9x – 18 = 0
(x – 6)(2x + 3) = 0
x = 6, x = −32 (it is not possible)
No. of bees in total = 2x2
= 2 × 62 = 72

 

7.Music is been played in two opposite galleries with certain group of people. In the first gallery a group of 4 singers were singing and in the second gallery 9 singers were singing. The two galleries are separated by the distance of 70 m. Where should a person stand for hearing the same intensity of the singers voice? (Hint: The ratio of the sound intensity is equal to the square of the ratio of their corresponding distances).
Solution:
Let the person stand at a distance ‘d’ from 2nd gallery having 9 singers.
10th maths unit - 3 book back answer

Given that ratio of sound intensity is equal to the square of the ratio of their corresponding distance.
∴ 94=d2(70−d)2
4d2 = 9(70 – d)2
4d2 = 9(702 – 140d + d2)
4d2 = 9 × 702 – 9 × 140d + 9d2
∴ 5d2 – 9 × 140d + 9 × 702 = 0
5d2 = 1260d + 44100 = 0
d2 – 252d + 8820 = 0
10th maths unit - 3 book back answer

= 4202 or 842
= 120 or 42
∴ The person stand at a distance 28m from the first and 42 m from second gallery.

8.There is a square field whose side is 10 m. A square flower bed is prepared in its centre leaving a gravel path all round the flower bed. The total cost of laying the flower bed and gravelling the path at ₹ 3 and ₹ 4 per square metre respectively is ₹364. Find the width of the gravel path.
Solution:

10th maths unit - 3 book back answer

Area of the flower bed = a2
Area of the gravel path = 100 – a2
Area of total garden =100
given cost of flower bed + gravelling = ₹ 364
3a2 + 4 (100 – a2) = ₹ 364
3a2 + 400 – 4a2 = 364
∴ a2 = 400 – 364
= 36 ⇒ a = 6
width of gravel path =10−62=42 = 2 cm

 

9.Two women together took 100 eggs to a market, one had more than the other. Both sold them for the same sum of money. The first then said to the second: “If I had your eggs, I would have earned ₹ 15”, to which the second replied: “If I had your eggs, I would have earned ₹ 6 23”. How many eggs did each had in the beginning?

Answer:
Number of eggs for the first women be ‘x’
Let the selling price of each women be ‘y’
Selling price of one egg for the first women = y100−x
By the given condition
(100 – x) yx = 15 (for first women)
y = 15100−x ……(1)
x × y(100−x) = 203 [For second women]
y = 20(100−x)3x ……..(2)
From (1) and (2) We get
15100−x = 20(100−x)3x
45x2 = 20(100 – x)2
(100 – x)2 = 45×220 = 94 x2
∴ 100 – x = 94×2−−−√
100 – x = 3×2
3x = 2(100 – x)
3x = 200 – 2x
3x + 2x = 200 ⇒ 5x = 200
x = 2005 ⇒ x = 40
Number of eggs with the first women = 40
Number of eggs with the second women = (100 – 40) = 60

10.The hypotenuse of a right-angled triangle is 25 cm and its perimeter 56 cm. Find the length of the smallest side.
Solution:

10th maths unit - 3 book back answer

AB + BC + CA = 56 cm
AC = 25 cm
AB + BC = 56 – 25 = 31
AB2 + BC2 = AC2
(AB + BC)2 – 2AB . BC = AC2 [∵ a2 + b2 = (a + b)2 – 2ab]
312 – 2AB . BC = 252
-2AB . BC = 625 – 961
10th maths unit - 3 book back answer

10th maths unit - 3 book back answer

∴ The length of the smallest side is 7 cm.

Other Important Links for 10th Maths Book Back Answers/Solutions:

Click Here for Complete Samacheer Kalvi 10th Book Back Solution Guide PDF – Samacheer Kalvi 10th std Maths Book Back Answers