10th Maths Book Back Coordinate Geometry Ex 5.1

Samacheer Kalvi 10th Maths Book Back Solution:

Tamil Nadu 10th Maths Book Back Answers Unit 5 – Coordinate Geometry Ex 5.1 are provided on this page. Samacheer Kalvi Maths Book Back Solutions/ Guide available for all Units. TN Samacheer Kalvi 10th Maths Book consists of 8 Units and each unit book back solutions given below topics wise with Questions and Answers. The complete Samacheer Kalvi Books Back Answers/Solutions are available on our site.

The Samacheer kalvi 10th Maths solutions are useful to enhance your skills. Candidates who prepared for the Competitive and board exams 10th Maths Book Back Answers in English and Tamil Medium. The 10th Maths Unit 4 Geometry consist of 5 units. Each Unit Book Back Answers provide topic-wise on this page. 10th Maths Book Back Answers are prepared according to the latest syllabus. The 10th Maths Book Back Relations and Functions Ex 5.1 Answers in English.




10th Maths Book Back Answers/Solutions:

TN Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Book Back Exercise given below. The 10th Maths Book Back Solutions Guide is uploaded below:

Chapter 5

Exercise 5.1 Coordinate Geometry

1.Find the area of the triangle formed by the points
(i) (1, -1), (-4, 6) and (-3, -5)
(ii) (-10, -4), (-8, -1) and (-3, -5)
Solution:

10th maths unit - 5 book back question with answer

10th maths unit - 5 book back questions with answer

(ii) (-10, -4), (-8, -1) and (-3, -5)
10th maths unit - 5 book back questions with answer

10th maths unit - 5 book back question with answer

2.Detemine whether the sets of points are collinear ?
10th maths unit - 5 book back question with answer

Solution:

(i)

10th maths unit - 5 book back questions with answer

10th maths unit - 5 questions with answer

∴ The given points are collinear

3.Vertices of given triangles are taken in order and their areas are provided aside. In each case, find the value of ‘p’.
10th maths unit - 5 questions with answer
Solution:
Area 20 sq. units.

10th maths unit - 5 book back questions with answer

8p = 104
p = 13

4. In each of the following, find the value of ‘a’ for which the given points are collinear.
(i) (2, 3), (4, a) and (6, -3)
(ii) (a, 2 – 2a), (-a + 1, 2a) and(-4 – a,6 – 2a)
Solution:

10th maths unit - 5 book back questions with answer

10th maths unit - 5 book back questions with answer

10th maths unit - 5 book back questions with answer

5.Find the area of the quadrilateral whose vertices are at
(i) (-9, -2), (-8, -4), (2, 2) and (1, -3)
(ii) (-9, 0), (-8, 6), (-1, -2) and (-6, -3)
Solution:
(i) (-9, -2), (-8, -4), (2, 2), and (1, -3)
10th maths unit - 5 book back questions with answer

10th maths unit - 5 book back questions with answer

(ii) (-9, 0), (-8, 6), (-1, -2) and (-6, -3)
10th maths unit - 5 book back questions with answer

10th maths unit - 5 book back questions with answer




6. Find the value of k, if the area ofa quadrilateral is 28 sq.units, whose vertices are (-4, -2), (-3, k), (3, -2) and (2, 3)

Solution:

10th maths unit - 5 book back questions with answer

7.If the points A(-3, 9) , B(a, b) and C(4,-5) are collinear and if a + b = 1, then find a and b.
Solution:

10th maths unit - 5 book back questions with answer

8.Let P(11, 7), Q(13.5, 4) and R(9.5, 4) be the mid-points of the sides AB, BC and AC respectively of ∆ABC . Find the coordinates of the vertices A, B and C. Hence find the area of ∆ABC and compare this with area of ∆PQR.
Solution:
p (11, 7), Q (13.5, 4), and R (9.5, 4) are the mid points of the sides of a ∆ABC.

10th maths unit - 5 book back questions with answer

10th maths unit - 5 book back questions with answer

10th maths unit - 5 book back question with answer

10th maths unit - 5 book back questions with answer

10th maths unit - 5 book back questions with answer

9.In the figure, the quadrilateral swimming pool shown is surrounded by concrete patio. Find the area of the patio.
10th maths unit - 5 book back questions with answer

Solution:
Area of the patio = Area of the quadrilateral ABCD – Area of the swimming pool EFGFI.
Area of the quadrilateral ABCD
10th maths unit - 5 book back questions with answer

10. A triangular-shaped glass with vertices at A(-5, -4), B(1, 6) and C(7, -4) has to be painted. If one bucket of paint covers 6 square feet, how many buckets of paint will be required to paint the whole glass, if only one coat of paint is applied.
Solution:

10th maths unit - 5 book back questions with answer

10th maths unit - 5 book back questions with answer

11.In the figure, find the area of
(i) triangle AGF
(ii) triangle FED
(iii) quadrilateral BCEG
Solution:
10th maths unit - 5 book back questions with answer

10th maths unit - 5 book back questions with answer

Other Important Links for 10th Maths Book Back Answers/Solutions:

Click Here for Complete Samacheer Kalvi 10th Book Back Solution Guide PDF – Samacheer Kalvi 10th std Maths Book Back Answers