10th Maths Book Back Coordinate Geometry Ex 5.5

Samacheer Kalvi 10th Maths Book Back Solution:

Tamil Nadu 10th Maths Book Back Answers Unit 5 – Coordinate Geometry Ex 5.5 are provided on this page. Samacheer Kalvi Maths Book Back Solutions/ Guide available for all Units. TN Samacheer Kalvi 10th Maths Book consists of 8 Units and each unit book back solutions given below topics wise with Questions and Answers. The complete Samacheer Kalvi Books Back Answers/Solutions are available on our site.

The Samacheer kalvi 10th Maths solutions are useful to enhance your skills. Candidates who prepared for the Competitive and board exams 10th Maths Book Back Answers in English and Tamil Medium. The 10th Maths Unit 5  Coordinate Geometry consist of 5 units. Each Unit Book Back Answers provide topic-wise on this page. 10th Maths Book Back Answers are prepared according to the latest syllabus. The 10th Maths Book Back Relations and Functions Ex 5.5 Answers in English.




10th Maths Book Back Answers/Solutions:

TN Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Book Back Exercise given below. The 10th Maths Book Back Solutions Guide is uploaded below:

Chapter 5

Exercise 5.5 Coordinate Geometry

Multiple choice questions:

1.The area of triangle formed by the points (-5, 0), (0, -5) and (5, 0) is
(1) 0 sq. units
(2) 25 sq.units
(3) 5 sq. units
(4) None of these
Solution:
(2) 25 sq. units
Hint:
10th maths unit - 5 book back questions with answer

2.A man walks near a wall, such that the distance between him and the wall is 10 units.
Consider the wall to be the Y axis. The path travelled by the man is
(1) x = 10
(2) y = 10
(3) x = 0
(4) y = 0
Solution:
(1) x = 10
Hint:
10th maths unit - 5 book back questions

3. The straight line given by the equation x = 11 is
(1) parallel to X-axis
(2) parallel to Y-axis
(3) passing through the origin
(4) passing through the point (0,11)
Solution:
(2) Parallel to the y-axis
Hint:
10th maths unit - 5 book back questions with answer

4. If (5, 7), (3, p), and (6, 6) are collinear, then the value of p is
(1) 3
(2) 6
(3) 9
(4) 12
Solution:
(3) 9
If (5, 7), (3, p) and (6, 6) are collinear ∆ = 0
10th maths unit - 5 book back questions with answer

5.The point of intersection of 3x – y = 4 and x + y = 8 is
(1) (5, 3)
(2) (2, 4)
(3) (3, 5)
(4) (4, 4)
Solution:
(3) (3, 5)]
Hint:
10th maths unit - 5 book back questions with answer

∴ The point of intersection is (3, 5)

6. The slope of the line joining (12, 3), (4, a) is 18. The value of ‘a’ is
(1) 1
(2) 4
(3) -5
(4) 2
Solution:
(4) 2
Hint:
10th maths unit - 5 book back questions with answer

7. The slope of the line which is perpendicular to a line joining the points (0, 0) and (-8, 8) is
(1) -1
(2) 1
(3) 13
(4) -8
Solution:
(2) 1
Hint:
The slope of the line joining the points (0, 0) and (-8, 8) is
10th unit - 5 book back question with answer




8. If slope of the line PQ is 13√ then the slope of the perpendicular bisector of PQ is
(1) 3–√
(2) −3–√(3)
(3) 13√
(4) 0
Solution:
(2) −3–√(3)

9. If A is a point on the Y-axis whose ordinate is 8 and B is a point on the X-axis whose abscissa is 5 then the equation of the line AB is
(1) 8x + 5y = 40
(2) 8x – 5y = 40
(3) x = 8
(4) y = 5
Solution:
(1) 8x + 5y = 40
Hint:
10th maths unit - 5 book back questions with answer

10. The equation of a line passing through the origin and perpendicular to the line 7x – 3y + 4 = 0 is
(1) 7x – 3y + 4 = 0                                                                                                                   

(2) 3x – 7y + 4 = 0
(3) 3x + 7y = 0
(4) 7x – 3y = 0
Solution:
(3) 3x + 7y = 0

11.Consider four straight lines
(i) l1 : 3y = 4x + 5
(ii) l2: 4y = 3x – 1
(iii) l3: 4y = 3x = 7
(iv) l4 : 4x + 3y = 2
Which of the following statement is true ?
(1) l1 and l2 are perpendicular
(2) l1 and l4 are parallel
(3) l2 and l4 are perpendiculars
(4) l2 and l3 are parallel
Solution:
(3) l2 and l4 are perpendiculars

12.A straight line has equation 8y = 4x + 21. Which of the following is true
(1) The slope is 0.5 and the y-intercept is 2.6
(2) The slope is 5 and the intercept is 1.6
(3) The slope is 0.5 and the y-intercept is 1.6
(4) The slope is 5 and the intercept is 2.6
Solution:
(1) The slope is 0.5 and the y-intercept is 2.6

13. When proving that a quadrilateral is a trapezium, it is necessary to show ………………
(1) Two sides are parallel.
(2) Two parallel and two non-parallel sides.
(3) Opposite sides are parallel.
(4) All sides are of equal length.
Answer:
(2) Two parallel and two non-parallel sides.

14. When proving that a quadrilateral is a parallelogram by using slopes you must find
(1) The slopes of two sides
(2) The slopes of two pairs of opposite sides
(3) The lengths of all sides
(4) Both the lengths and slopes of two sides
Solution:
(2) The slopes of two pair of opposite sides

15.(2, 1) is the point of intersection of two lines.
(1) x – y – 3 = 0; 3x – y – 7 = 0
(2) x + y = 3; 3x + y = 7
(3) 3x + y = 3; x + y = 7
(4) x + 3y – 3 = 0; x – y – 7 = 0
Answer:
(2) x + y = 3; 3x + y = 7
Hint:
Substitute the value of x = 2 and y = 1 in the given equation.
(1) ⇒ x – y – 3 = 0
2 – 1 – 3 = 0
2 – 4 = 0
– 2 ≠ 0
not true

3x – y – 7 = 0
3(2) – 1 – 7 = 0
6 – 8 = 0
-2 ≠ 0
not true

(2) ⇒ x + y = 3
2 + 1 = 3
3 = 3
True

3x + y = 7
3(2) + 1 = 7
6 + 1 = 7
7 = 7
True
∴ (2, 1) is the point of intersection

(3) ⇒ 3x + y = 3
3(2) + 1 = 3
6 + 1 = 3
7 = 3
not true

x + y = 7
2 + 1 = 7
3 = 7
not true

(4) ⇒ x + 3y – 3 = 0
2 + 3 – 3 = 0
5 – 3 = 0
2 ≠ 0
not true

x – y – 7 = 0
2 – 1 – 7 = 0
2 – 8 = 0
-6 ≠ 0
not true




Unit 5

Exercise 5

1.PQRS is a rectangle formed by joining the points P(-1, -1), Q(-1, 4) ,R(5, 4) and S(5, -1). A, B, C, and D are the mid-points of PQ, QR, RS, and SP respectively. Is the quadrilateral ABCD a square, a rectangle, or a rhombus? Justify your answer.
Solution:
A, B, C, and D are midpoints of PQ, QR, RS & SP respectively.
10th maths unit - 5 book back questions with answer

10th maths unit - 5 book back questions with answer

∴ AB and BC are not perpendicular
⇒ ABCD is rhombus as diagonals are perpendicular and sides are not perpendicular.

2. The area of a triangle is 5 sq. units. Two of its vertices are (2, 1) and (3, -2). The third Vertex is (x, y) where y = x + 3 . Find the coordinates of the third vertex.
Solution:
Area of triangle formed by points (x1, y1),

10th maths unit - 5 book back questions with answer

3.Find the area of a triangle formed by the lines 3x + y – 2 = 0, 5x + 2y – 3 = 0 and 2x – y – 3 = 0
Solution:
10th maths unit - 5 book back questions with answer

4.If vertices of a quadrilateral are at A(-5, 7), B(-4, k) , C(-1, -6) and D(4, 5) and its area is
72 sq.units. Find the value of k.
Solution:                                                                                                                                                                                       

Area (quadrilateral ABCD)
10th maths unit - 5 book back questions with answer

5. Without using the distance formula, show that the points (-2, -1), (4, 0), (3, 3) and (-3, 2) are vertices of a parallelogram.
Solution:
10th maths unit - 5 book back questions with answer

The slope of AB = Slope of CD
The slope of BC = Slope of DA
Hence ABCD forms a parallelogram.




6.Find the equations of the lines, whose sum and product of intercepts are 1 and -6 respectively.
Let the intercepts be x1, y1 respectively
10th maths unit - 5 book back questions with answer

7.The owner of a milk store finds that, he can sell 980 litres of milk each week at ₹ 14/litre and 1220 litres of milk each week at ₹ 16 litre. Assuming a linear relationship
between selling price and demand, how many litres could he sell weekly at ₹ 17/litre?
Solution:

10th maths unit - 5 book back questions with answer

8. Find the image of the point (3, 8) with respect to the line x + 3y = 7 assuming the line to be a plane mirror.
Solution:
10th maths unit - 5 book back questions with answer

10th maths unit - 5 book back questions with answer

9. Find the equation of a line passing through the point of intersection of the lines 4x + 7y – 3 = 0 and 2x – 3y + 1 = 0 that has equal intercepts on the axes.
Solution:
4x + 7y – 3 = 0
2x – 3y + 1 = 0
4x + 7y – 3 – 2(2x – 3y + 1) = 0
10th maths unit - 5 book back questions with answer

10.A person standing at a junction (crossing) of two straight paths represented by the equations 2x – 3y + 4 = 0 and 3x + 4y – 5 = 0 seek to reach the path whose equation is 6x – 7y + 8 = 0 in the least time. Find the equation of the path that he should follow.
Solution:
10th maths unit - 5 book back questions with answer

Other Important Links for 10th Maths Book Back Answers/Solutions:

Click Here for Complete Samacheer Kalvi 10th Book Back Solution Guide PDF – Samacheer Kalvi 10th std Maths Book Back Answers