10th Maths Book Back Mensuration Ex 7.1

Samacheer Kalvi 10th Maths Book Back Solution:

Tamil Nadu 10th Maths Book Back Answers Unit 7 – Mensuration Ex 7.1 are provided on this page. Samacheer Kalvi Maths Book Back Solutions/ Guide available for all Units. TN Samacheer Kalvi 10th Maths Book consists of 8 Units and each unit book back solutions given below topics wise with Questions and Answers. The complete Samacheer Kalvi Books Back Answers/Solutions are available on our site.

The Samacheer kalvi 10th Maths solutions are useful to enhance your skills. Candidates who prepared for the Competitive and board exams 10th Maths Book Back Answers in English and Tamil Medium. The 10th Maths Unit 7 Mensuration consist of 5 units. Each Unit Book Back Answers provide topic-wise on this page. 10th Maths Book Back Answers are prepared according to the latest syllabus. The 10th Maths Book Back Relations and Functions Ex 7.1 Answers in English.




10th Maths Book Back Answers/Solutions:

TN Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 7 Book Back Exercise given below. The 10th Maths Book Back Solutions Guide is uploaded below:

Chapter 7

Exercise 7.1 Mensuration

1.The radius and height of a cylinder are in the ratio 5:7 and its curved surface area is 5500 sq.cm. Find its radius and height.
Solution:
r = 5x
h = 7x
CSA of a cylinder = 2πrh

10th maths unit - 7 book back questions with answer

∴ Radius = 5 × 5 = 25 cm
height = 7 × 5 = 35 cm

2.A solid iron cylinder has total surface area of 1848 sq.m. Its curved surface area is five – sixth of its total surface area. Find the radius and height of the iron cylinder.
The external radius and the length of a hollow
Solution:

10th maths unit - 7 book back questions with answer

3.The external radius and the length of a hollow wooden log are 16 cm and 13 cm respectively. If its thickness is 4 cm then find its T.S.A.
Solution:
R = 16 cm
r = R – thickness
r = 12 cm
= 16 – 4 = 12 cm
h = 13 cm
Total surface area of hollow cylinder = 2π(R + r) (R – r + h) sq. units.

10th maths unit - 6 book back questions with answer

∴ T.S.A = 2992 cm2

4.A right angled triangle PQR where ∠Q = 90° is rotated about QR and PQ. If QR = 16 cm and PR = 20 cm, compare the curved surface areas of the right circular cones so formed by the triangle.
Solution:
When it is rotated about PQ the C.S.A of the cone formed = πrl.

10th maths unit - 7 book back questions with answer

1005.71 > 754.28
∴ CSA of the cone rotated about its PQ is larger than the CSA of the cone rotated about QR.

5. 4 persons live in a conical tent whose slant height is 19 cm. If each person require 22 cm2 of the floor area, then find the height of the tent.
Solution:
Base area of the cone = πr2 = sq units.
10th maths unit - 7 book back questions with answer




6.A girl wishes to prepare birthday caps in the form of right circular cones for her birthday party, using a sheet of paper whose area is 5720 cm2, how many caps can be made with radius 5 cm and height 12 cm.
Solution:
10th maths unit - 7 book back questions with answer

7.The ratio of the radii of two right circular cones of same height is 1 : 3. Find the ratio of their curved surface area when the height of each cone is 3 times the radius of the smaller cone.
Solution:

10th maths unit - 7 book back questions with answer

8.The radius of a sphere increases by 25%. Find the percentage increase in its surface area.
Solution:
Surface area of sphere A = 4πr2
New radius = r’ = 1.25r,
[∵ r + 0.25r] (25% = 0.25)
New surface area = A’ = 4π(r’)2
= 4π(1.25 r)2
10th maths unit - 7 book back questions with answer

9.The internal and external diameters of a hollow hemispherical vessel are 20 cm and 28 cm respectively. Find the cost to paint the vessel all over at ₹ 0.14 per cm2.
Solution:
External diameter D = 28 cm
Internal diameter d = 20 cm
10th maths unit - 7 book back questions with answer

10.The frustum shaped outer portion of the table lamp has to be painted including the top part. Find the total cost of painting the lamp if the cost of painting 1 sq.cm is ₹ 2.
10th maths unit - 7 book back questions with answer

Solution:
Here given that R = 12 m
r = 6 m
h = 8 m

10th maths unit - 6 book back questions with answer

Other Important Links for 10th Maths Book Back Answers/Solutions:

Click Here for Complete Samacheer Kalvi 10th Book Back Solution Guide PDF – Samacheer Kalvi 10th std Maths Book Back Answers