10th Social Science Civics Unit 1 Book Back Answer

Samacheer Kalvi 10th Social Science – Civics – Unit 1 Book Back Questions with Answers:

Samacheer Kalvi 10th Std Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Questions with Answers PDF in Social Science uploaded and available below. 10th Standard New Social Science Syllabus 2022 – Civics 1 Indian Constitution Social Science Book Back Answers available for both English and Tamil mediums. Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Portion consists of  27 Units. Social Science Book Contain History 10 units, Geography 07 units, Civics 05 units  and Economics 05 units. Check Unit-wise and Full Class 10th Social Science Book Back Answers/ Guide 2022 PDF format for Free Download for both English and Tamil Medium. Samacheer Kalvi 10th Social Science Book back Solutions/Answers below:

English, Tamil, Maths, Social Science, and Science Book Back One and Two Mark Questions and Answers available in PDF on our site. Class 10th Standard Social Science Book Back Answers and 10th Social Science Solution guide Book Back Answers PDF. See below for the New 10th Social Science Book Back Questions with Answer PDF:




Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Subject One Mark, Two Mark Guide questions and answers are available below. Check Social Science Book Back Questions with Answers. Take the printout and use it for exam purposes.

10th Social Science Book Back Answers

Civics

1 – Indian Constitution

I. Choose the Correct Answer:

1. Which of the following sequences in right regarding the Preamble?
(a) Republic, democratic, secular, socialist, sovereign
(b) Sovereign, socialist, secular, republic, democratic
(c) Sovereign, republic, secular, socialist, democratic
(d) Sovereign, socialist, secular, democratic, republic
Ans: d) Sovereign, socialist, secular, democratic, republic

2. How many times has the Preamble to the Constitution of India amended?
(a) Once (b) Twice
(c) Thrice (d) Never
Ans: a) Once

3. A foreigner can acquire Indian citizenship through
(a) Descent (b) Registration
(c) Naturalisation (d) All of the above
Ans: d) All the above

4. Find the odd one out.
(a) Right to Equality (b) Right against Exploitation
(c) Right to Property (d) Cultural and Educational Rights
Ans: c) Right to property

5. How can the Fundamental Rights be suspended?
(a) If the Supreme Court so desires
(b) If the Prime Minister orders to this effect
(c) If the President orders it during the national emergency
(d) All of the above
Ans: c) If the President orders it during the national emergency

6. We borrowed the Fundamental Duties from the
(a) American Constitution (b) Canadian Constitution
(c) Russian Constitution (d) Irish Constitution
Ans: a) American Constitution

7. Under which Article financial emergency can be proclaimed?
(a) Article 352 (b) Article 356
(c) Article 360 (d) Article 368
Ans: c) Article 360

8. Which of the following committees/commissions made recommendations about the Centre-State Relations?
1. Sarkaria Commission
2. Rajamannar Committee
3. M.N.Venkatachaliah Commission

Select the correct answer from the codes given below
(a) 1,2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Ans: (b) 1 and 2

9. The procedure for the amendment of the Indian Constitution is given in …………….
(a) Article 352
(b) Article 356
(c) Article 360
(d) Article 368
Ans: (d) Article 368

10. Select the correct answer from the codes given below
(a) 1, 2 & 3 (b) 1 &2
(c) 1 & 3 (d) 2 & 3
Ans: c) 1 & 3




II. Fill in the blanks:

1. The concept of the constitution first originated in. Ans: U.S.A
2. was elected as the temporary President of the Constituent Assembly. Ans: Dr. Sachchidananda Sinha
3. The Constitution of India was adopted on.   Ans: 26th Nov. 1949
4. writs are mentioned in Article 32.   Ans: Five
5. Fundamental duties have been Ans:  51A

III. Match the following:

1. Citizenship Act            – a) Jawaharlal Nehru
2. The Preamble              – b) 42ndAmendment
3. The mini Constitution – c) 1955
4. Classical language        – d) 1962
5. National Emergency    – e) Tamil

Ans: 1. c, 2. a, 3. b, 4. e, 5. d

Other Important Links for 10th Social Science Book Back Answers:

Click Here for the complete Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Answers in English – Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Questions with Answers