10th Social Science Civics Unit 4 Book Back Answer

Samacheer Kalvi 10th Social Science – Civics – Unit 4 Book Back Questions with Answers:

Samacheer Kalvi 10th Std Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Questions with Answers PDF in Social Science uploaded and available below. 10th Standard New Social Science Syllabus 2022 – Civics 4 India’s Foreign Policy Social Science Book Back Answers available for both English and Tamil mediums. Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Portion consists of  27 Units. Social Science Book Contain History 10 units, Geography 07 units, Civics 05 units  and Economics 05 units. Check Unit-wise and Full Class 10th Social Science Book Back Answers/ Guide 2022 PDF format for Free Download for both English and Tamil Medium. Samacheer Kalvi 10th Social Science Book back Solutions/Answers below:

English, Tamil, Maths, Social Science, and Science Book Back One and Two Mark Questions and Answers available in PDF on our site. Class 10th Standard Social Science Book Back Answers and 10th Social Science Solution guide Book Back Answers PDF. See below for the New 10th Social Science Book Back Questions with Answer PDF:




Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Subject One Mark, Two Mark Guide questions and answers are available below. Check Social Science Book Back Questions with Answers. Take the printout and use it for exam purposes.

10th Social Science Book Back Answers

Civics

4 – India’s Foreign Policy

I. Choose the Correct Answer:

1. Which Minister plays a vital role in molding the foreign policy of our country?
a) Defense Minister                 b) Prime Minister
c) External Affairs Minister   d) Home Minister
Ans: b) Prime Minister

2. The Panchaseel treaty has been signed between
a) India and Nepal b) India and Pakistan
c) India and China d) India and Sri Lanka
Ans: c) India and China

3. Which article of the Indian constitution directs to adopt of foreign policy?
a) Article 50 b) Article 51
c) Article 52 d) Article 53
Ans: b) Article 51

4. Apartheid is
a) An international association         c) A policy of racial discrimination
b) Energy diplomacy                           d) None of these
Ans: c) A policy of racial discrimination

5. The Agreement signed by India and China in 1954 related to
a) Trade and Commerce
b) Restoration of normal relations
c) Cultural exchange programmes
d) The Five Principles of Coexistence
Ans: d) The five principles of Co-existence

6. Which is not related to our foreign policy
a) World cooperation b) World peace
c) Racial equality d) Colonialism
Ans: d) Colonialism

7. Which of the following country is not the founder member of NAM?
a) Yugoslavia b) Indonesia
c) Egypt d) Pakistan
Ans: d) Pakistan

8. Find the odd one
a) Social welfare b) Health care
c) Diplomacy d) Domestic affairs
Ans: c) Diplomacy

9. Non-Alliance means
a) being neutral b) freedom to decide on issues independently
c) demilitarisation d) none of the above Ans: a) Being neutral
10. Non–military issues are
a) Energy security b) Water security
c) Pandemics d) All the above
Ans: d) All the above.

II. Fill in the blanks:

1. India conducted its first nuclear test at.
Ans: Pokhran

2. At present our foreign policy acts as a means to generate for domestic growth and development.
Ans: Inward investment, business, and technology

3. is the instrument for implementing the foreign policy of a state.
Ans: Diplomacy

4. was India‟s policy in the face of the bipolar order of the cold war.
Ans: The path of Non-Alignment

5. Our tradition and national ethos is to practice.
Ans: Disarmament.




III. Consider the following statement and tick the appropriate answer:

1. Arrange the following in the correct chronological order and choose
the correct answer from the code given below.
(i) Panchsheel                        (ii) China‟s Nuclear test
(iii) Twenty-year Treaty      (iv) First Nuclear test of India

a) (i), (iii), (iv), (ii)                  b) (i), (ii), (iii), (iv)
c) (i), (ii), (iv), (iii)                  d) (i), (iii), (ii), (iv)
Ans: d) i, iii, iv, ii

2. Which of the following is not about NAM?
(i) The term Non-Alignment was coined by V. Krishna Menon
(ii) It aimed to maintain national independence in foreign affairs by joining
any military alliance
(iii) At present it has 120 member countries.
(iv) It has transformed to an economical movement
a) (i) and (ii)   b) (iii) and (iv)
c) (ii) only       d) (iv) only
Ans: c) ii only

3. Write true or false against each of the statements.
a) During Cold War India tried to form a third bloc of nations in international affairs. (T)
b) The Ministry of Home Affairs is responsible for the conduct of the country‟s foreign relations. (F)
c) The nuclear test at Pokhran was done under the subterranean Nuclear Explosions Project. (T)
Ans: a) True b) False c) True

4. Assertion(A): India aligned with Soviet Union by the Indo-Soviet treaty on 1971.
Reason(B): This began with a disastrous Indo –China war of 1962
a) A is correct and R explains A b) A is correct and R does not explain A
c) A is correct and R is Wrong d) Both A and R are wrong.
Ans: c) A is correct and R is wrong

5. Assertion(A): India has formal diplomatic relations with most of the nations.

Reason(R): India is the World‟s second-most populous country.
a) A is correct and R explains A b) A is correct and R does not explain A
c) A is wrong and R is correct d) Both are wrong
Ans: b) A is correct and R does not explain A

6. Avoidance of military blocs was a necessity for India after political freedom. Because India had to redeem from
a) acute poverty
b) illiteracy
c) chaotic socio-economic conditions
d) all the above
Ans: d) All the above

IV. Match the following:

1. Indian Ocean island       –  a) 1955
2. Landbridge to ASEAN  – b) 1954
3. Panchsheel                       – c) Maldives
4. Afro Asian Conference  – d) ForeignPolicy
5. World Peace                    – e) Myanmar

Ans: 1. c, 2. e, 3. b, 4. a, 5. d 

Other Important Links for 10th Social Science Book Back Answers:

Click Here for the complete Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Answers in English – Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Questions with Answers