10th Social Science Economics Unit 3 Book Back Answer

Samacheer Kalvi 10th Social Science – Economics – Unit 3 Book Back Questions with Answers:

Samacheer Kalvi 10th Std Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Questions with Answers PDF in Social Science uploaded and available below. 10th Standard New Social Science Syllabus 2022 – Economics 3 Food Security and Nutrition Social Science Book Back Answers available for both English and Tamil mediums. Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Portion consists of  27 Units. Social Science Book Contain History 10 units, Geography 07 units, Civics 05 units  and Economics 05 units. Check Unit-wise and Full Class 10th Social Science Book Back Answers/ Guide 2022 PDF format for Free Download for both English and Tamil Medium. Samacheer Kalvi 10th Social Science Book back Solutions/Answers below:

English, Tamil, Maths, Social Science, and Science Book Back One and Two Mark Questions and Answers available in PDF on our site. Class 10th Standard Social Science Book Back Answers and 10th Social Science Solution guide Book Back Answers PDF. See below for the New 10th Social Science Book Back Questions with Answer PDF:




Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Subject One Mark, Two Mark Guide questions and answers are available below. Check Social Science Book Back Questions with Answers. Take the printout and use it for exam purposes.

10th Social Science Book Back Answers

Economics

3 – Food Security and Nutrition

I. Choose the Correct Answer:

1. of food is the physical availability of food stocks in desired quantities, which is a function of domestic production, changes in stocks and imports.
a) Availability of food    b) Access to food
c) Absorption of food     d) none

Ans: a) Availability of food

2. Buffer stock is the stock of food grains, namely wheat and rice, procured by the government through the.
a) FCI b) Consumer Cooperatives
c) ICICI d) IFCI

Ans: a) FCI

3. Which is correct?
i) HYV–High Yielding Varieties
ii) MSP–Minimum Support Price
iii) PDS–Public Distribution System
iv) FCI–Food Corporation of India
a) i and ii are correct b) iii and iv are correct
c) ii and iii are correct d) all are correct

Ans: d) All are correct

4. extended assistance through its Public Law 480.
a) United States of America b) India
c) Singapore d) UK

Ans: a) United States of America

5. revolution was born in India paving the way for self-sufficiency in food grain production.

a) Blue Revolution          b) White Revolution
c) Green Revolution      d) Grey Revolution

 Ans: c) Green Revolution

6. is the only state in India to adopt universal PDS.

a) Kerala                b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu      d) Karnataka

 Ans: c) Tamil Nadu

7. is the process of providing or obtaining the food necessary for health and growth.
a) Health          b) Nutrition
c) Sanitation    d) Security

Ans: b) Nutrition

II. Fill in the blanks:

1. is an important indicator of nutrition deficiency.   Ans: Underweight
2. In the year National Food Security Act was passed by the Indian Parliament.   Ans: 2013
3. play an important role in the supply of quality goods at responsible rates to common people.   Ans: Consumer co-operatives




III. Match the following:

1. Consumer cooperatives           – a) subsidized rates
2. Public Distribution System    – b) 2013
3. UNDP                                         – c) least poorregion
4. National Food Security Act    – d) supply of quality goods
5. Kerala                                          – e) United Nations DevelopmentProgramme
Ans: 1. d, 2. a, 3. e, 4. b, 5. c

IV. Assertion and Reason:

1. Assertion (A): Purchasing power increases, price decreases, and vice versa.
Reason (R): The production of goods declines, the price of goods increases, and then the purchasing power is affected.

a) A is correct, R is false
b) Both A and R are false statements
c) A is correct but R is not a correct explanation
d) A is correct, R is the correct explanation of A

Ans: d) A is correct but R is the correct expiation of A 

Other Important Links for 10th Social Science Book Back Answers:

Click Here for the complete Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Answers in English – Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Questions with Answers