10th Social Science Geography Unit 1 Book Back Answer

Samacheer Kalvi 10th Social Science – Geography – Unit 1 Book Back Questions with Answers:

Samacheer Kalvi 10th Std Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Questions with Answers PDF in Social Science uploaded and available below. 10th Standard New Social Science Syllabus 2022 – Geography 1 India – Location, Relief, And Drainage Social Science Book Back Answers available for both English and Tamil mediums. Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Portion consists of  27 Units. Social Science Book Contain History 10 units, Geography 07 units, Civics 05 units  and Economics 05 units. Check Unit-wise and Full Class 10th Social Science Book Back Answers/ Guide 2022 PDF format for Free Download for both English and Tamil Medium. Samacheer Kalvi 10th Social Science Book back Solutions/Answers below:

English, Tamil, Maths, Social Science, and Science Book Back One and Two Mark Questions and Answers available in PDF on our site. Class 10th Standard Social Science Book Back Answers and 10th Social Science Solution guide Book Back Answers PDF. See below for the New 10th Social Science Book Back Questions with Answer PDF:




Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Subject One Mark, Two Mark Guide questions and answers are available below. Check Social Science Book Back Questions with Answers. Take the printout and use it for exam purposes.

10th Social Science Book Back Answers

Geography

1 – India – Location, Relief, And Drainage

I. Choose the Correct Answer:

1. The north-south extent of India is
(a) 2,500 km
(b) 2,933 km
(c) 3,214 km
(d) 2,814 km
Answer:
(c) 3,214 km

2. The Southernmost point of India is:
(a) Andaman
(b) Kanyakumari
(c) Indira Point
(d) Kavaratti
Answer:
(c) Indira Point

3. The extent of the Himalayas in the east-west is about
(a) 2,500 km
(b) 2,400 km
(c) 800 km
(d) 2,200 km
Answer:
(a) 2,500 km

4. ……………. River is known as ‘Sorrow of Bihar’.
(a) Narmada
(b) Godavari
(c) Kosi
(d) Damodar
Answer:
(c) Kosi

5. Deccan Plateau covers an area of about ……. sq. km.
(a) 8 lakh
(b) 6 lakh
(c) 5 lakh
(d) 7 lakh
Answer:
(d) 7 lakh

6. A landmass bounded by the sea on three sides is referred to as:
(a) Coast
(b) Island
(c) Peninsula
(d) Strait
Answer:
(c) Peninsula

7. The Palk Strait and Gulf of Mannar separate India from ………
(a) Goa
(b) West Bengal
(c) Sri Lanka
(d) Maldives
Answer:
(c) Sri Lanka

8. The highest peak in South India is:
(a) Ooty
(b) Kodaikanal
(c) Anaimudi
(d) Jindhagada
Answer:
(c) Anaimudi

9. ………… Plains are formed by the older alluviums.
(a) Bhabar
(b) Tarai
(c) Bhangar
(d) Khadar
Answer:
(c) Bhangar

10. Pulicat Lake is located between the states of:
(a) West Bengal and Odisha
(b) Karnataka and Kerala
(c) Odisha and Andhra Pradesh
(d) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
Answer:
(d) Tamil Nadu and Andhra Pradesh




II. Match the following.

1. Tsangpo                                  (a)  Tributary of River Ganga

2. Yamuna                                  (b) Highest Peak in India

3. New alluvium                        (c) River Bramaputra in Tibet

4. Mt. Godwin Austen(k2)      (d) Southern part of East Coastal Plain

5. Coromandel                           (e) Khadhar

Answers:
1. (c)
2. (a)
3. (e)
4. (b)
5. (d)

III. Give Reasons:

1. The Himalayas are called young fold mountains

  • They have been formed only a few million years ago.
  • They were formed because of the folding of the Earth crust due to tectonic activity.
  • So, the Himalayas are called young fold mountains.

2. North Indian Rivers are perennial

  • Perennial rivers flow throughout the year. They originate from mountainous snowy regions or glaciers.
  • The North Indian Rivers originate from the Himalayan range which is covered with snow. So, the North Indian Rivers are perennial.

3. South Indian rivers are east-flowing.

  • Most of the South Indian rivers are originates from the Western Ghats.
  • The elevation of the Western side is higher than the Eastern side.
  • So, the South Indian Rivers are East flowing rivers.

4. West flowing rivers do not form deltas

  • The west-flowing rivers originate from the Plateau region and flow towards the Arabian Sea.
  • They pass through the Western Ghats which lies close to the Western Coastal plain.
  • So, the West flowing rivers don‟t form deltas.

Other Important Links for 10th Social Science Book Back Answers:

Click Here for the complete Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Answers in English – Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Questions with Answers