10th Social Science Geography Unit 5 Book Back Answer

Samacheer Kalvi 10th Social Science – Geography – Unit 5 Book Back Questions with Answers:

Samacheer Kalvi 10th Std Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Questions with Answers PDF in Social Science uploaded and available below. 10th Standard New Social Science Syllabus 2022 – Geography 5 India – Population, Communication Transport, & Trade Social Science Book Back Answers available for both English and Tamil mediums. Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Portion consists of  27 Units. Social Science Book Contain History 10 units, Geography 07 units, Civics 05 units  and Economics 05 units. Check Unit-wise and Full Class 10th Social Science Book Back Answers/ Guide 2022 PDF format for Free Download for both English and Tamil Medium. Samacheer Kalvi 10th Social Science Book back Solutions/Answers below:

English, Tamil, Maths, Social Science, and Science Book Back One and Two Mark Questions and Answers available in PDF on our site. Class 10th Standard Social Science Book Back Answers and 10th Social Science Solution guide Book Back Answers PDF. See below for the New 10th Social Science Book Back Questions with Answer PDF:




Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Subject One Mark, Two Mark Guide questions and answers are available below. Check Social Science Book Back Questions with Answers. Take the printout and use it for exam purposes.

10th Social Science Book Back Answers

Geography

5 – India – Population, Communication Transport, & Trade

I. Choose the Correct Answer:

1. The scientific study of different aspects of the population is called

a) Cartography          b) Demography
c) Anthropology        d) Epigraphy

Ans: b) Demography

2. Transport provides door-to-door services.

a) Railways        b) Roadways
c) Airways         d) Waterways.

Ans: b) Roadways

3. The length of Golden Quadrilateral superhighways in India is

a) 5846 km    b) 5942 km
c) 5630 km    d) 5800 km

Ans: a) 5846 km

4. The National Remote sensing Centre(NRSC) is located at.

a) Bengaluru        b) Chennai
c) Delhi                  d) Hyderabad

Ans: d) Hyderabad

5. The transport useful in the inaccessible areas is
a) Roadways          b) Railways
c) Airways              d) Waterways

 Ans: c) Airways

6. Which of the following is associated with helicopter service?

a) Air India                b) Indian Airlines
c) Vayudoot               d) Pavan Hans

Ans: d) Pavan Hans

7. The major import item of India is

a) Cement            b) Jewells
c) Tea                    d) Petroleum

Ans: d) Petroleum




II. Match the following:

1. Border Road Organization  – (a) Satellite Communication

2. INSAT                                     – (b) Impact of Urbanization

3. Mazagaon Dock                    –  (c) 1998

4. Urban sprawl                        – (d) Mumbai

5. Konkan Railways                 – (e) 1960

– (f) Hyderabad

Answers:
1. (f)
2. (a)
3. (d)
4. (b)
5. (c)

Other Important Links for 10th Social Science Book Back Answers:

Click Here for the complete Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Answers in English – Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Questions with Answers