10th Social Science History Unit 10 Book Back Answer

Samacheer Kalvi 10th Social Science – History – Unit 10 Book Back Questions with Answers:

Samacheer Kalvi 10th Std Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Questions with Answers PDF in Social Science uploaded and available below. 10th Standard New Social Science Syllabus 2022 – History 10 Social Transformation In Tamil Nadu Social Science Book Back Answers available for both English and Tamil mediums. Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Portion consists of  27 Units. Social Science Book Contain History 10 units, Geography 07 units, Civics 05 units  and Economics 05 units. Check Unit-wise and Full Class 10th Social Science Book Back Answers/ Guide 2022 PDF format for Free Download for both English and Tamil Medium. Samacheer Kalvi 10th Social Science Book back Solutions/Answers below:

English, Tamil, Maths, Social Science, and Science Book Back One and Two Mark Questions and Answers available in PDF on our site. Class 10th Standard Social Science Book Back Answers and 10th Social Science Solution guide Book Back Answers PDF. See below for the New 10th Social Science Book Back Questions with Answer PDF:




Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Subject One Mark, Two Mark Guide questions and answers are available below. Check Social Science Book Back Questions with Answers. Take the printout and use it for exam purposes.

10th Social Science Book Back Answers

History

10 – Social Transformation In Tamil Nadu

I Choose the correct answer

1. established a full-fledged printing press in 1709, at Tranquebar.
a) Caldwell
b) F.W. Ellis
c) Ziegenbalg
d) Meenakshisundaram
Ans: c) Ziegenbalg

2. founded Adi Dravida Mahajana Sabha in 1893.
a) Rettaimalai Srinivasan
b) B. R. Ambedkar
c) Rajaji
d) M. C. Rajah
Ans: a) Rettaimalai Srinivasan

3. India’s first organised trade union, the Madras Labour Union was formed in .
a) 1918
b) 1917
c) 1916
d) 1914
Ans: a) 1918

4. was established by the Justice Party Government for the selection of Government officials.
a) Staff Selection Board
b) Public Service Commission
c) Provincial Staff Recruitment Board
d) Staff Selection Commission
Ans: a) Staff Section Board

5. was the first elected Legislative Council Member from the depressed class in Madras Province.
a) M. C. Rajah
b) Rettaimalai Srinivasan
c) T.M. Nair
d) P. Varadarajulu
Ans: a) M.C.Rajah

II Fill in the blanks

1.____ was the first non- European language that went into print.
2. The College of Fort St. George was founded by ____.
3. ___is considered the father of Tamil linguistic purism.
4. ___was the first to approve participation of women in the electoral politics.
5. The name Suriyanarayana Sastri changed in Tamil as __________
6. __________ gave prominence to Tamil music.
7. The first Woman Legislator in India was __________.

Answer:
1. Tamil
2. F.W.Ellis
3. Maraimalai Adigal
4. Justice Party Government
5. Parithimar Kalaihnar
6 Abraham Pandithar
7. Dr. Muthulakshmi




III Choose the correct statement

1. (i) Thirukkural was one of the earliest Tamil literary texts to be published in 1812.
(ii) Maraimalai Adigal collected and edited different palm leaf manuscripts of the Tamil grammars and literature.
(iii) Robert Caldwell established the close affinity between the Dravidian languages in contrast with Sanskrit and also established the antiquity of Tamil.
(iv) Thiru.Vi. Kalyanasundaram was an early pioneer in Trade union movement.
a) (i) and (ii) are correct
b) (i) and (iii) are correct
d) (iv) is correct
e) (ii) and (iii) are correct
Ans: b) i) and iii) are correct

2. Assertion (A): The Justice Party continued to remain in government from 1920-1937 in Madras Presidency.
Reason (R): The Congress Party boycotted the Madras Legislature during this period of Dyarchy.
a) Both A and R are correct
b) A is correct, but R is not the correct explanation
c) Both A and R are wrong
d) R is correct, but it has no relevance to A
Ans: a) Both A and R are correct

IV Match the following

1. Dravidian Home                  – Maraimalai Adigal
2. Thozhilalan                           – Rettaimalai Srinivasan
3. Tani Tamil Iyakkam            – Singaravelar
4. Jeeviya Saritha Surukkam – Natesanar
Ans: 1. d, 2. c, 3. a, 4. b

Other Important Links for 10th Social Science Book Back Answers:

Click Here for the complete Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Answers in English – Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Questions with Answers