10th Social Science History Unit 3 Book Back Answer

Samacheer Kalvi 10th Social Science – History – Unit 3 Book Back Questions with Answers:

Samacheer Kalvi 10th Std Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Questions with Answers PDF in Social Science uploaded and available below. 10th Standard New Social Science Syllabus 2022 – History 3 World War II Social Science Book Back Answers available for both English and Tamil mediums. Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Portion consists of  27 Units. Social Science Book Contain History 10 units, Geography 07 units, Civics 05 units  and Economics 05 units. Check Unit-wise and Full Class 10th Social Science Book Back Answers/ Guide 2022 PDF format for Free Download for both English and Tamil Medium. Samacheer Kalvi 10th Social Science Book back Solutions/Answers below:

English, Tamil, Maths, Social Science, and Science Book Back One and Two Mark Questions and Answers available in PDF on our site. Class 10th Standard Social Science Book Back Answers and 10th Social Science Solution guide Book Back Answers PDF. See below for the New 10th Social Science Book Back Questions with Answer PDF:




Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Subject One Mark, Two Mark Guide questions and answers are available below. Check Social Science Book Back Questions with Answers. Take the printout and use it for exam purposes.

10th Social Science Book Back Answers

History

3 – World War II

I Choose the correct answer

1. When did the Japanese formally sign of their surrender?
a) 2 September, 1945
b) 2 October, 1945
c) 15 August, 1945
d) 12 October, 1945
Ans: a) 2 September

2. Who initiated the formation of League of Nations?
a) Roosevelt
b) Chamberlain
c) Woodrow Wilson
d) Baldwin
Ans: c) Woodrow Wilson

3. Where was the Japanese Navy defeated by the US Navy?
a) Battle of Guadalcanal
b) Battle of Midway
c) Battle of Leningrad
d) Battle of El Alamein
Ans: b) Battle of Midway

4. Where did the US drop its first atomic bomb?
a) Kavashaki
b) Innoshima
c) Hiroshima
d) Nagasaki
Ans: c) Hiroshima

5. Who were mainly persecuted by Hitler?
a) Russians
b) Arabs
c) Turks
d) Jews
Ans: d) Jews

6. Which Prime Minister of England who signed the Munich Pact with Germany ?
a) Chamberlain
b) Winston Churchill
c) Lloyd George
d) Stanley Baldwin
Ans: a) Chamberlain

7. When was the Charter of the UN signed?
a) June 26, 1942
b) June 26, 1945
c) January 1, 1942
d) January 1, 1945
Ans: b) June 26, 1945

II Fill in the blanks

1. Hitler attacked _____ which was a demilitarised zone.
2. The alliance between Italy, Germany and Japan is known as_____.
3. _______started the Lend Lease programme.
4. Britain Prime Minister _____resigned in 1940.
5. ______is a device used to find out the enemy aircraft from a distance.

Answer:

1. Rhineland
2. Rome – Berlin- Tokyo Axis
3. President Roosevelt
4. Chamberlain
5. Radar




III Choose the correct statement

1. Assertion: President Roosevelt realised that the United States had to change its policy of isolation.
Reason: He started a programme of Lend Lease in 1941.
a) Both A and R are correct
b) A is right but R is not the correct reason
c) Both A and R are wrong
d) R is right but it has no relevance to A
Ans: a) Both A and R are correct

IV Match the Following

1. Blitzkrieg          –    Roosevelt
2. Royal Navy      –     Stalingrad
3. Lend Lease       –    Solomon Island
4. Volga                 –    Britain
5. Guadalcanal     –    lightning strike
Ans: 1. e, 2. d, 3. a, 4. b, 5. c

Other Important Links for 10th Social Science Book Back Answers:

Click Here for the complete Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Answers in English – Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Questions with Answers