10th Social Science History Unit 7 Book Back Answer

Samacheer Kalvi 10th Social Science – History – Unit 7 Book Back Questions with Answers:

Samacheer Kalvi 10th Std Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Questions with Answers PDF in Social Science uploaded and available below. 10th Standard New Social Science Syllabus 2022 – History 7 Anti-Colonial Movements and the Birth of Nationalism Social Science Book Back Answers available for both English and Tamil mediums. Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Portion consists of  27 Units. Social Science Book Contain History 10 units, Geography 07 units, Civics 05 units  and Economics 05 units. Check Unit-wise and Full Class 10th Social Science Book Back Answers/ Guide 2022 PDF format for Free Download for both English and Tamil Medium. Samacheer Kalvi 10th Social Science Book back Solutions/Answers below:

English, Tamil, Maths, Social Science, and Science Book Back One and Two Mark Questions and Answers available in PDF on our site. Class 10th Standard Social Science Book Back Answers and 10th Social Science Solution guide Book Back Answers PDF. See below for the New 10th Social Science Book Back Questions with Answer PDF:




Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Subject One Mark, Two Mark Guide questions and answers are available below. Check Social Science Book Back Questions with Answers. Take the printout and use it for exam purposes.

10th Social Science Book Back Answers

History

7 – Anti-Colonial Movements and the Birth of Nationalism

I Choose the correct answer

1. Which one of the following was launched by Haji Shariatullah in 1818 in East Bengal?
a) Wahhabi Rebellion
b) Farazi Movement
c) Tribal uprising
d) Kol Revolt
Ans: b) Farasi Movement

2. Who declared that “Land belongs to God” and collecting rent or tax on it was against divine law?
a) Titu Mir
b) Sidhu
c) Dudu Mian
d) Shariatullah
Ans: c) Dadu Mian

3. Who were driven out of their homeland during the process of creation of Zamins under Permanent Settlement?
a) Santhals
b) Titu Mir
c) Munda
d) Kol
Ans: a) Santhals

4. Find out the militant nationalist from the following.
a) Dadabhai Naoroji
b) Justice Govind Ranade
c) Bipin Chandra pal
d) Romesh Chandra
Ans: c) Bipin Chandra pal

5. When did the Partition of Bengal come into effect?
a) 19 June 1905
b) 18 July 1906
c) 19 August 1907
d) 16 October 1905
Ans: d) 16 October 1905

6. What was the context in which the Chotanagpur Tenancy Act was passed?
a) Kol Revolt
b) Indigo Revolt
c) Munda Rebellion
d) Deccan Riots
Ans: c) Munda Rebellion

7. Who set up the first Home Rule League in April 1916?
a) Annie Basant
b) Bipin Chandra Pal
c) Lala Lajpat Rai
d) Tilak
Ans: d) Tilak

8. Who drew the attention of the British to thesuffering of Indigo cultivation through his play Nil darpan?
a) Dina Bandhu Mitra
b) Romesh Chandra Dutt
c) Dadabhai Naoroji
d) Birsa Munda
Ans: a) Dina Bandhu Mitra

II Fill in the blanks

1. ____________ was an anti–imperial and anti-landlord movement which originated in and around 1827.
2. The major tribal revolt which took place in Chotanagpur region was ____________.
3. The ____________ Act, restricted the entry of non-tribal people into the tribal land.
4. Chota Nagpur Act was passed in the year ____________.
5. W.C. Bannerjee was elected the president of Indian National Congress in the year ____________.

Answer:
1. Wahhabi Rebellion
2. Kol Revolt
3. Chotanagapur Tenancy
4. 1908
5. 1885




III Choose the correct statement

1. (i) The Company received ₹ 22.5 million from Mir Jafar and invested it to propel the industrial revolution in Britain.
(ii) Kols organized an insurrection in 1831-1832, which was directed against government officers and moneylenders.
(iii) In 1855, two Santhal brothers, Sidhu and Kanu, led the Santhal Rebellion.
(iv) In 1879, an Act was passed to regulate the territories occupied by the Santhals.
a) (i), (ii) and (iii) are correct
b) (ii) and (iii) are correct
c) (iii) and (iv) are correct
d) (i) and (iv) are correct
Ans: a) i), ii) and iii) are correct

2. (i) One of the most significant contributions of the early Indian Nationalists was the formulation of an economic critique of colonialism.
(ii) The early Congress leaders stated that the religious exploitation in India was the primary reason for the growing poverty.
(iii) One of the goals of the moderate Congress leaders was to achieve Swaraj or self-rule.
(iv) The objective of Partition of Bengal was to curtail the Bengali influence and weaken the nationalist movement.
a) (i) and (iii) are correct
b) (i), (iii), and (iv) are correct
c) (ii) and (iii) are correct
d) (iii) and (iv) are correct
Ans: a) i) and iii) are correct (as per the book) Correct answer : i) and iv) are correct

3. Assersion (A): Under colonial rule, for the first time in Indian history, government claimed a direct proprietary right over forests.
Reason (R): Planters used intimidation and violence to compel farmers to grow indigo.
a) Both (A) and (R) are correct, but R is not the correct explanation of A
b) Both (A) and (R) are wrong
c) Both (A) and (R) are correct and R is the correct explanation of A
d) (A) is wrong and (R) is correct
Ans: c) Both (A) and (R) are correct and (R) is the not correct explanation of (A)

4. Assersion (A): The Revolt of 1857 was brutally suppressed by the British army.
Reason (R): The failure of the rebellion was due to the absence of Central authority.
a) Both (A) and (R) are wrong
b) (A) is wrong and (R) is correct
c) Both (A) and (R) are correct and R is the correct explanation of A
d) Both (A) and (R) are correct, but R is not the correct explanation of A
Ans: c) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)

IV. Match the following:

1. Wahhabi Rebellion         – Lucknow
2. Munda Rebellion           – Peshwa Bajin Rao II
3. Begum Hazarat Mahal – Titu Mir
4. Kunwar Singh                – Ranchi
5. Nana Sahib                     – Bihar
Ans: 1. c, 2. d, 3. a, 4. e, 5. b

Other Important Links for 10th Social Science Book Back Answers:

Click Here for the complete Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Answers in English – Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Questions with Answers