10th Social Science History Unit 8 Book Back Answer

Samacheer Kalvi 10th Social Science – History – Unit 8 Book Back Questions with Answers:

Samacheer Kalvi 10th Std Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Questions with Answers PDF in Social Science uploaded and available below. 10th Standard New Social Science Syllabus 2022 – History 8 Nationalism: Gandhian Phase Social Science Book Back Answers available for both English and Tamil mediums. Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Portion consists of  27 Units. Social Science Book Contain History 10 units, Geography 07 units, Civics 05 units  and Economics 05 units. Check Unit-wise and Full Class 10th Social Science Book Back Answers/ Guide 2022 PDF format for Free Download for both English and Tamil Medium. Samacheer Kalvi 10th Social Science Book back Solutions/Answers below:

English, Tamil, Maths, Social Science, and Science Book Back One and Two Mark Questions and Answers available in PDF on our site. Class 10th Standard Social Science Book Back Answers and 10th Social Science Solution guide Book Back Answers PDF. See below for the New 10th Social Science Book Back Questions with Answer PDF:




Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Subject One Mark, Two Mark Guide questions and answers are available below. Check Social Science Book Back Questions with Answers. Take the printout and use it for exam purposes.

10th Social Science Book Back Answers

History

8 – Nationalism: Gandhian Phase

I Choose the correct answer

1. Who was arrested during the anti-Rowlatt protests in Amritsar?
a) Motilal Nehru
b) Saifuddin Kitchlew
c) Mohamed Ali
d) Raj Kumar Shukla
Ans: b) Saifuddin Kitchlew

2. In which session of the Indian National Congress was Non-Cooperation approved?
a) Bombay
b) Madras
c) Calcutta
d) Nagpur
Ans: c) Calcutta

3. Which among the following was declared as ‘Independence Day’?
a) 26th January 1930
b) 26th December 1929
c) 16th June 1946
d) 15th January 1947
Ans: a) 26th January 1930

4. When was the first Forest Act enacted?
a) 1858
b) 1911
c) 1865
d) 1936
Ans: c) 1865

5. On 8 January 1933 which day was observed__.
a) Temple Entry Day
b) Day of Deliverance
c) Direct Action Day
d) Independence Day
Ans: a) Temple Entry Day

6. Which Act introduced Provincial Autonomy?
a) 1858 Act
b) Indian Councils Act, 1909
c) Government of India Act, 1919
d) Government of India Act, 1935
Ans: c) Government of India Act, 1935

II Fill in the blanks

1. Gandhi regarded _____as his political guru.
2. Khilafat Movement was led by ______.
3. Government of India Act 1919 introduced in the provinces.
4. The Civil Disobedience Movement in North West Frontier Province was led by
5. Ramsay Macdonald announced _____ which provided separate electorates to the minorities and the depressed classes.
6.____ established Congress Radio underground during the Quit India Movement.

Answer:

1. Gopala Krishna Gokhale
2. Mualana Mohamed Ali and Maulana Shaukat Ali
3. Dyarchy
4. Khan Abdul Ghaffer Khan
5. Communal Award
6. Usha Mehta




III Choose the correct statement

1. (i) The Communist Party of India was founded in Tashkent in 1920.
(ii) M. Singaravelar was tried in the Kanpur Conspiracy Case.
(iii) The Congress Socialist Party was formed by Jayaprakash Narayan, Acharya Narendra Dev and Mino Masani.
(iv) The Socialists did not participate in the Quit India Movement.
a) (i) and (ii) are correct
b) (ii) and (iii) are correct
c) (iv) is correct
d) (i), (ii) and (iii) are correct
Ans: d) i), ii) and iii) are correct

2. Assertion: The Congress attended the First Round Table Conference.
Reason: Gandhi-Irwin Pact enabled the Congress to attend the Second Round Table Conference.
a) Both A and R are correct but R is not the correct explanation
b) A is correct but R is wrong
c) A is wrong but R is correct
d) Both A and R are correct and R is the correct explanation
Ans: c) (A) is wrong but (R) is right

3. Assertion: The Congress Ministries resigned in 1939.
Reason: The Colonial government of India entered the war without consulting the elected Congress ministries.
a) Both A and R are correct but R is not the correct explanation
b) A is correct but R is wrong
c) Both A and R are wrong
d) Both A and R are correct and R is the correct explanation
Ans: d) Both (A) and (R) are correct and (R) is the right explanation

IV Match the Following

1. Rowlatt Act                                    – Surrender of titles
2. Non Cooperation Movement     – Dyarchy
3. Government of India Act, 1919 – M.N. Roy
4. Communist Party of India          – Direct Action Day
5. 16th August 1946                          – Black Act
Answer:
1. (e)
2. (a)
3. (b)
4. (c)
5. (d)

Other Important Links for 10th Social Science Book Back Answers:

Click Here for the complete Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Answers in English – Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Back Questions with Answers