6th Civics Term 1 Unit 1 Book Back Solutions

Samacheer Kalvi 6th Civics Term 1 Unit 1 Social Book Back Question and Answers:

Samacheer Kalvi 6th Standard New Social Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 6 New Syllabus 2021 to 2022 Book Back Question & Answer solutions available for both English and Tamil Medium. Class 6 Civics Book Term 1 Unit 1 – Understanding Diversity Answers/Solutions are provided on this page. 6th Std Social Book is of 1st Term consists of 08 units, 2nd Term consists of 07 units and Term 3rd consists of 10 Units. All Units/Chapters of Term 1st, 2nd, 3rd Social Book Back One, and Two Mark Solutions are given below.

Check Unit wise and  6th New Social Book Back Question and Answers Guide/Solutions PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Questions and Answers available in PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics below. See below for the Samacheer Kalvi 6th Civics Term 1 Unit 1 Book Back Answers PDF:




Samacheer Kalvi 6th Social Book Back Unit 1 Term 1 Answers/Solutions Guide PDF:

Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions Guide PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and answers. Take the printout and use it for exam purposes.

Civics – Term 1 Unit 1

Understanding Diversity

 

I. Choose the correct answer

1. India consists of _____ States and’_____ Union territories.
(a) 27,9
(b) 29,7
(c) 28,7
(d) 28,9
Answer:
(b) 29, 7

2. India is known as a …………….
(a) Continent
(b) Sub continent
(c) Island
(d) None of these
Answer:
(b) Sub continent

3. Mawsynram, the land of highest rainfall is located in
(a) Manipur
(b) Sikkim
(c) Nagaland
(d) Meghalaya
Answer:
(d) Meghalaya

4. Which one of the following religion is not practised in India?
(a) Sikhism
(b) Islam
(c) Zoroastrianism
(d) Confucianism
Answer:
(d) Confucianism

5. Recognised official languages of India, as per VIIIth Schedule of Indian Constitution
(a) 25
(b) 23
(c) 22
(d) 26
Answer:
(c) 22

6. Onam festival is celebrated in …………….
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Punjab
(d) Karnataka
Answer:
(a) Kerala

7. Mohiniyattara is a classical dance of
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Manipur
(d) Karnataka
Answer:
(a) Kerala

8. ‘Discovery of India’ – a book was written by …………….
(a) Rajaji
(b) V.O.C
(c) Nethaji
(d) Jawaharlal Nehru
Answer:
(d) Jawaharlal Nehru

9. The phrase ‘ Unity in Diversity’ was coined by
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Ambedkar
(c) Mahathma Gandhi
(d) Rajaji
Answer:
(a) Jawaharlal Nehru

10. V.A. Smith called India as …………….
(a) Great Democracy
(b) Unique land of diversities
(c) Ethnological museum
(d) Secular nation
Answer:
(c) Ethnological museum

II. Fill in the blanks :

  1. Geographical features and climatic conditions determine the _________ activities of region
  2. Jaisalmer, the land of lowest rainfall is located in _________
  3. Tamil was declared as classical language in the year _________
  4. Bihu festival is celebrated in _________

Answer:

  1. economic
  2. Rajasthan
  3. 2004
  4. Assam




III. Match the following

  1. Negroids                  – a. Religion
  2. Coastal areas          – b. India
  3. Zoroastrianism      – c. Fishery
  4. Unity in diversity  –d. Indian race

Answer:

1 – d; 2 – c; 3 – a; 4 – b

IV. Answer the following questions:

1. Define diversity.
Answer:
In India, people speak different languages, eat different kinds of food, celebrate their own festivals. Diversity means a range of different people or things.

2. What are the types of diversity?
Answer:
The types of diversity are

  1. Landforms and Lifestyle diversity
  2. Social diversity
  3. Religious diversity
  4. Linguistic diversity
  5. Cultural diversity

3. Why is India called a subcontinent?
Answer:

  1. A continent is a very large area of land with various physical features such as mountains, plateaus, plains, rivers and seas, and various types of weather patterns,
  2. India has all of them. So, India is known as a sub-continent.

4. Write the names of three major festivals celebrated in India.
Answer:

  1. Pongal, Deepavali – Hindus
  2. Miladi Nabi, Ramjan – Muslims
  3. Christmas, Easter – Christians

5. List out some of the classical dances of India.
Answer:

  1. Bharatanatyam (it) Kathak
  2. Kathakali
  3. Yakshagana
  4. Kuchipudi
  5. Odissi
  6. Manipuri
  7. Sattriya

6. Why is India called the land of unity in diversity?
Answer:

  1. In India, people who live in different parts of the country differ in their ways of life.
  2. These differences make us unique as Indians.
  3. We come from different backgrounds, belong to different cultures, worship different Gods in different ways, yet we live together.
  4. This is known as unity in diversity.

V. Answer the following in detail:

1. Explain Linguistic diversity’ and cultural diversity.
Answer:
Linguistic diversity:

  1. India has 122 major languages and 1599 other languages.
  2. Tamil is the oldest Dravidian language.
  3. Because the British ruled India for over three hundred years, the English language gained prominence in India.
  4. So English has emerged as an important language.
  5. Now it is widely used in official communication and daily life.

Cultural diversity:

  1. The term ‘culture’ refers to the customs and practices of people, their language, their dress code, cuisine, religion, social habits, music, art, and architecture.
  2. The culture of a group of people is reflected in their social behavior and interactions.
  3. Art and architecture are an integral part of every community. It develops as a part of the culture and tradition of a community.
  4. Every state in India has rich traditions and unique ways of artistic expression.

2. “India is a land of diversity, yet we are all united”. Discuss.
Answer:

  1. Though diversity is visible in every aspect of life in India, we are united by the spirit of patriotism.
  2. Symbols like the National flag and National Anthem remind us of our great nation and the need to stay united.
  3. Celebration of events like Independence Day, Republic Day, and Gandhi Jayanthi brings us together and keeps the spirit of one nation alive with us.
  4. India has a multicultural society.
  5. India evolved as a single nation through common beliefs, customs, and cultural practices.
  6. The freedom struggle and the drafting of our constitution stand as ample evidence to the spirit of unity of India.