6th Civics Term 2 Unit 1 Book Back Solutions

Samacheer Kalvi 6th Civics Term 2 Unit 1 Social Book Back Question and Answers:

Samacheer Kalvi 6th Standard New Social Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 6 New Syllabus 2021 to 2022 Book Back Question & Answer solutions available for both English and Tamil Medium. Class 6 Civics Book Term 2 Unit 1 – National Symbols Answers/Solutions are provided on this page. 6th Std Social Book is of 1st Term consists of 08 units, 2nd Term consists of 07 units and Term 3rd consists of 10 Units. All Units/Chapters of Term 1st, 2nd, 3rd Social Book Back One, and Two Mark Solutions are given below.

Check Unit wise and  6th New Social Book Back Question and Answers Guide/Solutions PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Questions and Answers available in PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics below. See below for the Samacheer Kalvi 6th Civics Term 2 Unit 1 Book Back Answers PDF:




Samacheer Kalvi 6th Social Book Back Unit 1 Term 2 Answers/Solutions Guide PDF:

Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions Guide PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and answers. Take the printout and use it for exam purposes.

Civics – Term 2 Unit 1

National Symbols

 

I. Choose the correct answer:

1. The National Song Vande Mataram was composed by _______
(a) Pingali Venkayya
(b) Rabindra Nath Tagore
(c) Bankim Chandra Chatterjee
(d) Gandhiji
Answer:
(c) Bankim Chandra Chatterjee

2. Which is the National Anthem of India?
(a) Jana Gana Mana
(b) Vande Mataram
(c) Amar Sonar Bangla
(d) Neerarum Kaduluduththa
Answer:
(a) Jana Gana Mana

3. Who wrote the most ramous novel Anand Math?
(a) Akbar
(b) Rabindra Nath Tagore
(c) Bankim Chandra Chatterjee
(d) Jawaharlal Nehru
(c) Bankim Chandra Chatterjee
Answer:
(c) Bankim Chandra Chatterjee

4. ________ birthday is celebrated as the International Day of non-violence?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Subash Chandra Bose
(c) Sardar Vallabhai Patel
(d) Jawaharlal Nehru
Answer:
(a) Mahatma Gandhi

5. The colour of the Asoka chakra found in our National flag is _______
(a) sky blue
(c) blue
(b) navy blue
(d) green
Answer:
(b) navy bluel

6. The first flag ever flown after the Independence is stored in ……………..
(a) Chennai fort Museum
(b) Delhi Museum
(c) Saranath Museum
(d) Kolkata Museum
Answer:
(a) Chennai fort Museum

7. The National Anthem was written by _______
(a) Devandranath Tagpre
(c) Rabindranath Tagore
(b) Bharathiyar
(d) Balagangadhar Tilak
Answer:
(c) Rabindranath Tagore

8. The time taken to play the National Anthem is ……………..
(a) 50 seconds
(b) 52 minutes
(c) 52 seconds
(d) 20 seconds
Answer:
(c) 52 seconds

9. “Vande Mataram” was first sung by _______ at the 1896 session of the National Congress
(a) Bankim Chandra Chatterjee
(c) Mahatma Gandhi
(b) Rabindranath Tagore
(d) Sarojini Naidu
Answer:
(b) Rabindranath Tagore

10 ________ hoists the flag on Independence day in Delhi.
(a) The Prime Minister
(b) The President
(c) Vice President
(d) Any Political leader
Answer:
(a) The Prime Minister

II. Fill in the blanks:

  1. The National emblem was adapted from the Ashoka pillar of ______
  2. The National fruit of India is______
  3. The National Bird of India is______
  4. Our National tree is the______
  5. The Flag which was flown in 1947 Independence day was weaved in______
  6. The Indian National Flag was designed by ______
  7. ______ started the Saka Era
  8. The longest river in India is______
  9. The Indian Rupee symbol was designed by ______
  10. The Chakra of the National Flag has______ spokes

Answer:

  1. Sarnath
  2. Mango
  3. peacock
  4. Banyan tree
  5. Gudiyatham
  6. Pingali Venkayya
  7. Kanishka
  8. The Ganges
  9. Udhaya
  10. 24

III. Choose the correct answer:

  1. The Lion Capital is now in the ______ museum (Kolkata/Samath)
  2. The National Anthem was adopted in ______
  3. ______ is declared as our National Microorganism (Lactobacillus / Rhizobium)

Answer:

  1. Sarnath
  2. 1950
  3. Lactobacillus

IV. Fill in the blanks:

  1. Saffron — Courage ; White – _______
  2. Horse — Energy; Bull – _______
  3. 1947 — Independence day; 1950 – _______

Answer:

  1. Honesty, peace, purity
  2. Hard work and dedication
  3. Republic day

V. Choose the Correct Option:

1) Rabindranath Tagore             – a. National Song
2) Bankim Chandra Chatteijee – b. National Flag
3) Pingali Venkayyac.                 – c. Astro Physicist
4) Meghnad Saha                        – d. National Anthem

a) a d b c
b) d a c b
c) d a b c
Answer:
c) d a b c




VI. Match and choose the wrong answer:

  1. National Reptile                  – Tiger
  2. National Aquatic Animal   – Lactobacillus
  3. National Heritage Animal – King Cobra
  4. National Micro organism  – Dolphin

Answer:

  1. National Reptile                  – King Cobra
  2. National Aquatic Animal   – Dolphin
  3. National Heritage Animal – Tiger
  4. National Micro organism  – Lactobacillus

VII. Choose the Wrong sentence:

1. a) The ratio of our National Flag’s length and breadth is 3:2
b) The Chakra has 24 spokes
c) The Chakra is Sky Blue in colour
Answer:
c) The Chakra is Blue in colour [Clue: Navy Blue is correct]

2. a) The National Flag was designed by Pingali Venkayya
b) The First-ever flown Flag after the Independence is stored in Kolkata Museum
c) The First National Flag was weaved in Gudiyattam
Answer:
b) The First-ever flown Flag after the Independence is stored in Kolkata Museum,

VIII. Choose the correct sentence:

  1. a) August 15 is celebrated as the Independence day
    b) November 26 is celebrated as the Republic day
    c) October 12 is celebrated as Gandhi Jayanti
    Answer:
    a) August 15 is celebrated as the Independence day

IX. Answer the following:

1. What do the colours in our National Flag represent?
Answer:

  1. The saffron represents valour and sacrifice.
  2. The Green represents fertility and prosperity.
  3. The white represents honesty, peace, and purity.
  4. The wheel in navy blue represents truth and peace.

2. What are the parts of our National emblem?
Answer:

  1. Our National emblem consists of two parts the upper and the lower parts.
  2. The upper part has four lions facing the North, South, East, and West on a circular Pedestal.
  3. The lower part has an elephant, a horse, a bull, and a lion. The wheel of the right sourness is placed between them.

3. What are the salient features of the National anthem?
Answer:

  1. Our National Anthem symbolizes the sovereignty and integrity of our nation.
  2. This anthem was written by Rabindranath Tagore.
  3. It has to be sung at a duration of 52 seconds.
  4. While singing the National Anthem everyone should stand erect.
  5. While singing it one should understand the meaning of it.
  6. Jana Gana Mana was written by Rabindranath Tagore in Bengali
  7. This was accepted by the Constituent Assembly on 24th January 1950.
  8. It symbolizes the sovereignty and integrity of our nation.

The rules to be observed while singing the Anthem

  1. This anthem has to be sung at a duration of 52 seconds.
  2. Everyone should stand erect while singing the national anthem,
  3. One should understand the meaning while singing.

4. Draw and define the Indian Rupee Symbol.
Answer:

  1. The Indian Rupee sign is the official currency of India. (Designed by D. Udhaya Kumar)
  2. It was presented to the public by the Government of India on 15 July 2010.
  3. Shershah Sur’s currency was Rupiya.
  4. This Rupiya has been transformed into Rupees the Indian Currency.
  5. The symbol of Rupees in.
  6. This was designed by D. Udhayakumar from Tamil Nadu in 2010.

5. Where do we use our National emblem?
Answer:
The national emblem is found at the top of Government Communication, Indian Currency, and Passport.

6. Who wrote the National Pledge?
Answer:
Pydimarri Venkata Subha Rao wrote the National Pledge.

7. What are the animals found in the bottom of the emblem?
Answer:
An elephant, a horse, a bull, and a lion are found at the bottom of the emblem.

8. What are the natural national Symbols?
Answer:

  1. Banyan tree
  2. Peacock
  3. River Ganges
  4. Dolphin
  5. King Cobra
  6. Lotus
  7. Tiger
  8. Elephant
  9. Lactobacillu
  10. Mango

9. Where is the peacock sanctuary located in Tamil Nadu?
Answer:
In Tamil Nadu, the peacock sanctuary is located at Viralimalai.