6th English Book Back Term 1 Unit 1 Poem

Samacheer Kalvi 6th std English Book Answers Unit 1: The Crocodile

Samacheer Kalvi 6th Standard New English Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 6 New Syllabus 2022 to 2023 Book Back Answer/Solutions Guide available for English and Tamil Medium. 6th Std English Book Portion consists of Term 1, Term 2, and Term 3. All Units of 6th English Prose, Poem, and Supplementary Book Back Solutions are given below. Check Samacheer Kalvi 6th English Book Back Term 1 Unit 1 Poem PDF for Free Download.




Samacheer Kalvi 6th English Book Back for Unit 1 The Crocodile general and grammar part Question and Answers below:

Samacheer Kalvi 6th English Unit 1 The Crocodile Book Back Answers:

Samacheer Kalvi 6th English Book Back Term 1 Unit 1 Poem Solutions/ Answers are given below,

6th English Poem Book Back Solutions

Term 1 Unit – 1 The Crocodile

 

Poem Overview

No. Poem Line Explanation
1-2 Ham doth the little crocodile improve Ms shining tail The poet questions how the little crocodile uses water from its tears to improve the shining of its tail. The tail is already shining because of the water poured on its scales.
3-4 Ami pour dm water of ike Nile On emeny golden scale The poet jokes that the crocodile secretes enough teardrops for them to seem like they equal all the water in the River Nile.
5-6 How cheerful he seems to grin, How neatly spreads his claws , The crocodile seems to start grinning, as if it were welcoming its fellow creatures of the sea onto land along with itself .The crocodile also spreads his claws out on the sand, as if to create space for the fish to move in.
7-8 And welcomes little fishes in, With gently smiling jaws In fact, all these actions on the crocodile’s part are designed to trick them and to trap them. When it opens its shining mouth, it in fact gobbles up all the fish that come swimming up towards its body.

 

Glossary

doth – an expression of old English for ‘does’
Improve – to become better than before
cheerful – happy
gently – softly, mildly
scale – thin horny things on the skin of crocodile
grin – smile meaninglessly showing the teeth

A. Read the poem aloud in pairs.
To be done by the students

B. Choose the rhyming words from the box and write thehn in the correct blanks.

file, din, caws, nail, while, paws, mail, thin

  1. claws, jaws, _______ , _______
  2. grin, in, _______ , _______
  3. crocodile, Nile, _______ , _______
  4. tail, scale, _______ , _______

Answers:

  1. caws, paws
  2. din, thin
  3. file,while
  4. nail, mail

C. Read these lines and answer the questions given below.

1. How cheerful he seems to grin
Who does ‘he’ refer to?
Answer:
He refers to the crocodile.

2. And pour the water of the Nile
What does the Nile refer to? Where is it?
Answer:
The Nile is the longest river in the world. It flows in Northeastern Africa, covering eleven countries, including Egypt.

3. And welcomes little fishes in
With gently smiling jaws!

a. Who welcomes the fish? Why?
Answer:
The Crocodile welcomes the fish. It welcomes the fish as they would become its food.

b. Which line tells you that the crocodile is hungry?
Answer:
The line ‘when you can smell the grass from your garden seat’ tells us The second line “with gently smiling jaws”




D. Work in pairs. Share your answers with your partner.

1. What is the poem about?
Answer:
The poem is about Crocodile.

2. How does the crocodile’s tail look?
Answer:
The tail looks shining.

3. What does ‘improve his tail’ mean?
Answer:
‘Improve his tail’ means that by pouring the water of the Nile on every scale in order to improve his tail.

4. How does the spread his claws?
Answer:
He spreads his claws neatly.

5. Why does he welcome little fishes?
Answer:
He welcomes the little fishes to eat them.

6. Which line talks about the crocodile’s mouth and his shape?
Answer:
The last line with gently smiling jaws.

Writing

E. What does the poet say about the crocodile? Write in your own words, (in about fifty words).
Answer:
“How doth the little crocodile” is a children’s poem by Lewis Carroll. It discusses the looks of a crocodile. It uses rhyming words. In the first stanza, the poet talks about the tail of the crocodile and the scales of it. The scales are so, shiny like the waters of the river Nile. The second stanza speaks of the crocodile’s smile (grin) and claws. The crocodile is cheerful to welcome the little fishes to consume them.

Other Important links for 6th std English Book Answers:

Click here to download the complete 6th std English Term 1, Term 2, Term 3 Book Back Answers – Samacheer kalvi 6th English Book  Answers