6th Geography Term 1 Unit 1 Book Back Solutions

Samacheer Kalvi 6th Geography Term 1 Unit 1 Social Book Back Question and Answers:

Samacheer Kalvi 6th Standard New Social Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 6 New Syllabus 2021 to 2022 Book Back Question & Answer solutions available for both English and Tamil Medium. Class 6 Geography Book Term 1 Unit 1 – The Universe and Solar System Answers/Solutions are provided on this page. 6th Std Social Book is of 1st Term consists of 08 units, 2nd Term consists of 07 units and Term 3rd consists of 10 Units. All Units/Chapters of Term 1st, 2nd, 3rd Social Book Back One, and Two Mark Solutions are given below.

Check Unit wise and  6th New Social Book Back Question and Answers Guide/Solutions PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Questions and Answers available in PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics below. See below for the Samacheer Kalvi 6th Geography Term 1 Unit 1 Book Back Answers PDF:




Samacheer Kalvi 6th Social Book Back Unit 1 Term 1 Answers/Solutions Guide PDF:

Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions Guide PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and answers. Take the printout and use it for exam purposes.

Geography – Term 1 Unit 1

The Universe and Solar System

 

A. Fill in the blank:

  1. The Universe was formed after _______ explosion.
  2. _______ is the unit used to measure the distance between two celestial bodies.
  3. _______ is the centre of the solar system.
  4. The word planet means _______
  5. _______ planet has many natural satellites.
  6. India’s first ever mission to the moon is _______
  7. Earth is inclined by _______ degrees.
  8. The Equator faces the Sun directly _______ on and _______
  9. the time of Perihelion, the Earth is _______ to the sun
  10. The line which divides day and night on the Earth’s surface is _______

Answer:

  1. Big Bang
  2. Light year
  3. Sun
  4. Wanderer
  5. Jupiter
  6. Chandrayaan – I
  7. 231/2
  8. 21st March and 23rd September
  9. Closest
  10. Terminator Line

B. Choose the bent answer

1. The movement of the Earth on its axis is called
(a) Revolution
(b) Seasons
(c) Rotation
(d) Circulation
Answer:
(c) Rotation

2. The Tropic of Capricorn faces the Sun directly on _______
(a) March 21
(b) June 21
(c) September 23
(d) December 22
Answer:
(d) December 22

3. The galaxy in which our solar system is found is
(a) Andromeda
(b) Magellanic clouds
(c) Milky Way
(d) Starburst
Answer:
(c) Milky Way

4. The only celestial body where man has successfully landed _______
(a) Mars
(b) Moon
(c) Mercury
(d) Venus
Answer:
(b) Moon

5. Which of the following planets can float on water?
(a) Jupiter
(b) Saturn
(c) Uranus
(d) Neptune
Answer:
(b) Saturn

C. Circle the odd one out:

  1. Venus, Jupiter, Neptune,
  2. Saturn Sirius, Andromeda, Milky way, Magellanic clouds
  3. Pluto, Eris, Ceres, Io
  4. Comet, Asteroids, Meteorites, Dwarf planets
  5. Rover, Orbiter, Aeroplane, Space shuttle

Answer:

  1. Venus
  2. Sirius
  3. Io
  4. Dwarf planets
  5. Aeroptane




D. Match the following:

  1. Hottest Planet             – a. Mars
  2. Ringed Planet              – b. Neptune
  3. Red Planet                    – c. Venus
  4. Somersaulting Planet – d. Saturn
  5. Coldest Planet              – e. Uranus

Answer:

1 – c; 2 – d; 3 – a; 4 – e; 5 – b

E. (I) Consider the following statement:

  1. Venus rotates from east to west.
  2. The Tropic of Cancer faces the Sun on June 21.
  3. Mars has rings around it.

Choose the correct answer using the codes given below.

(a) 1 and 2
(c) 1,2 and 3
(b) 2 and 3
(d) 2 only
Answer:
(a) 1 and 2

(II) Consider the following statements.

Statement Is Earth is called a watery planet,
Statement II: The rotation of the Earth causes seasons.
Which of the statement(s) is/are true?
(a) I is true; II is wrong
(b) I is wrong; II is true
(c) Both the statements are true
(d) Statements I and II are wrong.
Answer:
(a) I is true; II is wrong




F. Name the following:

  1. The cluster of stars. – Galaxy
  2. The nearest galaxy to the solar system. – Magellanic clouds/Andromeda
  3. The brightest planet. – Venus
  4. The living sphere – Earth
  5. The year has 366 days. – Leap year

G. Answer in brief:

1. Name the inner planets.
Answer:

  1. Mercury
  2. Venus
  3. Earth
  4. Mars

2. Pluto is no longer a planet. Reason out.
Answer:
Unlike planets, Pluto shares its orbit with other planets.

3. What is perihelion?
Answer:
Perihelion is the earth’s closest position to the Sun.

4. How many times in a year would you find the Sun overhead if you lived on 20°N Latitude?
Answer:
2 times.

5. Which celestial body shares its orbit with others? Give an example,
Answer:
Dwarf planets share their orbits with others. Example: Pluto. Ceres, Eris, Makemake, and Haumea.

H. Give reasons.

1. Why is Uranus called the somersaulting planet?
Answer:
The axis of Uranus is tilted so much that, it appears to orbit the sun on its sides like a rolling ball. So Uranus called the somersaulting planet.

2. The surface of the moon has many craters.
Answer:

  1. Moon has no atmosphere.
  2. The surface of the moon is characterized by craters created by the impact of meteors.

3. The velocity of Earth’s rotation is zero at poles,
Answer:

  1. The Earth is a sphere.
  2. It is widest at the equator, becoming increasingly narrow further toward to top and bottom.
  3. The velocity of the earth’s rotation varies from 1670 km/hr at the equator and to 845 km/ hr at 60°N and S and zero at the poles.

I. Answer In detail.

1. Distinguish between inner and outer planets,
Answer:
Inner planets:

  • The four planets nearer to the sun are called inner planets.
  • They are Mercury, Venus, Earth, and Mars.
  • They are also called Terrestrial planets.
  • They are comparatively smaller in size.
  • The surface of the planets has mountains, volcanoes, and craters.

Inner planets:

  • The four planets nearer to the sun are called inner planets.
  • They are Mercury, Venus, Earth, and Mars.
  • They are also called Terrestrial planets
  • They are comparatively smaller in size
  • The surface of the planets has mountains, volcanoes, and craters.

2. What are the effects of rotation and revolution?
Answer:
Rotation:

  • The rotation of the earth causes day and night.
  • As the earth is spherical in shape, only one half of it is illuminated by the sun at a time. The other half remains dark.
  • The illuminated portion of the earth experiences day and the other part of the earth experiences night.

Revolution:

  • The movement of the earth around the sun is called revolution.
  • The revolution of the earth causes seasons.
  • The revolution of the earth gives the impression that the sun is moving north and south of the equator.
  • The equator faces the Sun directly on March 21 and September 23.
  • During these two days, the day and night are equal throughout the earth. These two days are called Equinoxes.
  • On June 21, the Tropic of Cancer faces the sun. This is known as the summer solstice. It is the longest day in the
  • Northern Hemisphere and longest night in the Southern hemisphere.

3. Explain the characteristic! of the various spheres of the Earth.
Answer:

The earth has three major components. They are lithosphere, hydrosphere, and atmosphere. All living things exist in a narrow zone called Biosphere.

Lithosphere:

  1. The Greek word Lithos means rock.
  2. The lithosphere is the land on which we live.
  3. It is the solid outer layer of the earth consisting of rocks and soils.

Hydrosphere:

  1. The word Hydro means water.
  2. Hydrosphere consists of water bodies such as oceans, seas, rivers, lakes, ice caps on mountains and water vapour in the atmosphere.

Atmosphere:

  1. The word Atmo means air.
  2. Atmosphere is the envelope of air that surrounds the earth.
  3. Different types of gases make up the atmosphere.
  4. The major gases are Nitrogen and oxygen. The other gases are Carbon – dioxide, Hydrogen, Helium, Argon, and Ozone.

Biosphere:

  1. Bio means life. The biosphere is a narrow belt.
  2. Life exists in the biosphere.
  3. It consists of distinct zones.
  4. Each zone has its own climate, plant, and animal life. These zones are known as an ecosystem.