7th Civics Term 1 Unit 1 Book Back Solutions

Samacheer Kalvi 7th Civics Term 1 Unit 1 Social Book Back Question and Answers:

Samacheer Kalvi 7th Standard New Social Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 7 New Syllabus 2021 to 2022 Book Back Question & Answer solutions available for both English and Tamil Medium. Class 7 Civics Book Term 1 Unit 1 – Equality Answers/Solutions are provided on this page. 7th Std Social Book is of 1st Term consists of 10 units, 2nd Term consists of 7 units and Term 3rd consists of 10 Units. All Units/Chapters of Term 1st, 2nd, 3rd Social Book Back One, and Two Mark Solutions are given below.

Check Unit wise and  7th New Social Book Back Question and Answers Guide/Solutions PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Questions and Answers available in PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics below. See below for the Samacheer Kalvi 7th Civics Term 1 Unit 1 Book Back Answers PDF:




Samacheer Kalvi 7th Social Book Back Unit 1 Term 1 Answers/Solutions Guide PDF:

Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions Guide PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and answers. Take the printout and use it for exam purposes.

 Civics – Term 1 Unit 1

Equality

 

I. Choose the correct answer:

1. Which one of the following does not come under Equality?
(a) Non discrimination on the basis of birth, caste, religion, race, colour, gender.
(b) Right to contest in the election.
(c) All are treated equal in the eyes of law.
(d) Showing inequality between rich and poor.
Answer:
(d) Showing inequality between rich and poor.

2. Which one of the following is comes under political Equality?
(a) Right to petition the government and criticize public policy.
(b) Removal of inequality based on race, colour, sex and caste.
(c) All are equal before the law.
(d) Prevention of concentration of wealth in the hands of law.
Answer:
(a) Right to petition the government and criticize public policy.

3. In India, right to vote is given to all the citizens at the age of ________
(a) 21
(b) 18
(c) 25
(d) 31
Answer:
(b) 18

4. Inequality created by man on the basis of caste, money, religion etc is called as
(a) Natural inequality
(b) Manmade inequality
(c) Economic inequality
(d) Gender inequality
Answer:
(b) Manmade inequality

5. In Switzerland, the right to vote is given to women in the year
(a) 1981
(b) 1971
(c) 1991
(d) 1961
Answer:
(b) 1971

II. Fill in the Blanks

  1. Civil equality implies equality of all before _______
  2. The Indian constitution deals about the Right to equality from Article _______ to _______
  3. Right to contest in the election is a ________ Right.
  4. Equality means, absence of __________ privileges.

Answer:

  1. Law
  2. 14, 18
  3. Political
  4. Social




III. Give a short answer

1. What is Equality?
Answer:

  1. Equality is ensuring individuals or groups are not treated differently or less favourably on the basis of a specific protected characteristic, including areas of race, gender, disability, religion or belief, sexual orientation, and age.
  2. Gender Equality is the equal right of both men and women to have access to opportunities and resources.

2. Why is gender Equality needed?
Answer:
All human beings, both men and women, are free to develop their personal abilities and make choices without any limitations. Women were not given equal rights

3. What is civil Equality?
Answer:
Civil equality is the enjoyment of civil rights by all citizens. Without any discrimination of superior or inferior, the rich or the poor, caste or creed.

IV. Answer in detail

1. Write about the importance of Equality.
Answer:

  1. Equality is a powerful moral and political ideal that has inspired and guided human society for many centuries.
  2. The concept of equality invokes the idea that all human beings have equal worth regardless of their caste, colour, gender, race or nationality.
  3. The democratic ideals such as liberty, equality etc are meaningful and effective only when they are implemented with justice.

2. What is political Equality?
Answer:
Political equality is all democratic countries have guaranteed the political rights to all citizens. It includes,

  • Right to vote
  • Right to hold public office
  • Right to criticise the government opportunity to participate in political life and the people can express their resentment through demonstrations.

3. How does the Constitution of India protect the Right to Equality?
Answer:
The Indian constitution has guaranteed equality to all citizens of India by providing Articles from 14 – 18. These have been strengthened in the Indian Constitution under Article 21.

  • Article 14: Guarantees all are equal before law
  • Article 15: deals with the prohibition of discrimination
  • Article 16: provide equal opportunity in employment.
  • Article 17: abolishes untouchability.
  • Article 18: abolishes the titles conferred to Citizen

Other Important Links for 7th Std Social Science Book Back Answers:

Click Here to download the Complete Samacheer Kalvi 7th Social Book Back Answers in English – 7th Social Book Back Answers