7th Civics Term 2 Unit 2 Book Back Solutions

Samacheer Kalvi 7th Civics Term 2 Unit 2 Social Book Back Question and Answers:

Samacheer Kalvi 7th Standard New Social Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 7 New Syllabus 2021 to 2022 Book Back Question & Answer solutions available for both English and Tamil Medium. Class 7 Civics Book Term 2 Unit 2 – Media and Democracy Answers/Solutions are provided on this page. 7th Std Social Book is of 1st Term consists of 10 units, 2nd Term consists of 7 units and Term 3rd consists of 10 Units. All Units/Chapters of Term 1st, 2nd, 3rd Social Book Back One, and Two Mark Solutions are given below.

Check Unit wise and  7th New Social Book Back Question and Answers Guide/Solutions PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Questions and Answers available in PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics below. See below for the Samacheer Kalvi 7th Civics Term 2 Unit 2 Book Back Answers PDF:




Samacheer Kalvi 7th Social Book Back Unit 2 Term 2 Answers/Solutions Guide PDF:

Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions Guide PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and answers. Take the printout and use it for exam purposes.

Civics – Term 2 Unit 2

Media and Democracy

 

I. Choose the correct answer:

1. Which one of the following comes under print media?
(a) Radio
(b) Television
(c) Newspaper
(d) Internet
Answer:
(c) Newspaper

2. Which one of the following is the broadcast media?
(a) Magazines
(b) Journals
(c) Newspaper
(d) Radio
Answer:
(d) Radio

3. Which invention has brought the world closure?
(a) Typewriter
(b) Television
(c) Telex
(d) None of these
Answer:
(b) Television

4. Which is mass media?
(a) Radio
(b) Television
(c) Both a & b
(d) None of these
Answer :
(c) Both a & b

5. Why is it necessary for media to be independent?
(a) to earn money
(b) to encourage company
(c) to write balanced report
(d) none of these
Answer:
(c) to write balanced report

II. Fill in the blanks

  1. _______ have made the ‘world smaller and closer.
  2. Every individual person is a medium of _______
  3. Printing press was invented by _______
  4. _______ is i code of values which govern our lives.
  5. _______ is the radio broadcast of the Government of India.

Answers:

  1. Mass media
  2. expression
  3. Johannes Gutenberg
  4. Ethics
  5. Akashvani




III. Match the following

  1. Narrowcast media   – films
  2. Social media             – posters
  3. Print media              – seminar
  4. Web media               – google web site
  5. Broadcast media      – Facebook

Answers:

1 – iii; 2 – V; 3 – ii; 4 – iv; 5 – i

VI. Consider the following statements Tick the appropriate answer

1. Assertion: Print media has been referred to as peoples University
Reason: They perform the role of public informer, educate, custodian of public interest.
(a) A is correct and R is the correct explanation of A
(b) A is correct and R is not the correct explanation of A
(c) A is wrong and R is Correct
(d) Both are wrong
Answer:
(a) A is correct and R is the correct explanation of A

2. Find the odd one
(a) newspapers
(b) magazine
(c) journals
(d) twitter
(e) posters
Answer:
(d) twitter

3. Consider the following statements and choose the correct answer form thftsSodes given below.
a. Media is generally the agency for inter-personal communication.
b. Media is a very powerful entity on the earth.
c. Media plays a prominent role in the formation of public opinion.
d. Media does not have any responsibility
i. a,b and c are correct
ii. a,c and d are correct
iii. b,c and d are correct
iv. a,b and d are correct
Answer:
i. a, b and c are correct

V. Answer in one or two sentences

1. What is media?
Answer:
Media is generally the agency for inter-personal communication. Media is in A every broadcasting and narrowcasting medium.

2. How does the public get the news about the decision that is taken in the Legislative Assembly?
Answer:
The procedure is as follows:

  1. After the discussion is over in the Legislative Assembly, a press conference called by the minister so as to pass on the necessary information.
  2. The Minister then explains all the steps decided and taken by the government to press and media personalities.
  3. The press and media personnel clarify any doubts related to the meeting
  4. All the information is published in the newspapers and shown on TV Channels

3. What is the importance of local media?
Answer:
Local media is important because it can generate quick and on-the-spot informal ion about the facts which are going on and make the people aware of it. It is a very good medium for getting news instantly.

4. Media is the fourth pillar of democracy. Justify
Answer:
Media ensures transparency in the working of all the above three systems. Thus the fourth pillar of democracy ensures that all people living in far-off areas of the country are aware of what’s happening in the rest of the country.

5. State any two responsibilities of media.
Answer:

  • Maintain transparency in government.
  • Help people in nourishing their rights.

Other Important Links for 7th Std Social Science Book Back Answers:

Click Here to download the Complete Samacheer Kalvi 7th Social Book Back Answers in English – 7th Social Book Back Answers