7th Civics Term 3 Unit 1 Book Back Solutions

Samacheer Kalvi 7th Civics Term 3 Unit 1 Social Book Back Question and Answers:

Samacheer Kalvi 7th Standard New Social Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 7 New Syllabus 2021 to 2022 Book Back Question & Answer solutions available for both English and Tamil Medium. Class 7 Civics Book Term 3 Unit 1 – Women Empowerment Answers/Solutions are provided on this page. 7th Std Social Book is of 1st Term consists of 10 units, 2nd Term consists of 7 units and Term 3rd consists of 10 Units. All Units/Chapters of Term 1st, 2nd, 3rd Social Book Back One, and Two Mark Solutions are given below.

Check Unit wise and  7th New Social Book Back Question and Answers Guide/Solutions PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Questions and Answers available in PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics below. See below for the Samacheer Kalvi 7th Civics Term 3 Unit 1 Book Back Answers PDF:




Samacheer Kalvi 7th Social Book Back Unit 1 Term 3 Answers/Solutions Guide PDF:

Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions Guide PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and answers. Take the printout and use it for exam purposes.

Civics – Term 3 Unit 1

Women Empowerment

 

I. Choose the correct answer:

 

1. Which of the following is NOT a consequence of gender inequality?
(a) Poor maternal health
(b) Greater insecurity for men
(c) The spread of HIV/AIDS
(d) Lower literacy rates for women
Answer: (b) Greater insecurity for men

2. Gender equality is an issue that is relevant to
(a) Girls and women; its a womens issue
(b) All societies, women and men alike
(c) Third world countries only
(d) Developed Countries only
Answer: (b) All societies, women and men alike

3. Which of the following strategies will help women become more socially and economically empowered?
(a) Women working together to challenge discrimination
(b) More income sources for women
(c) Improved access to education
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above

4. Why are girls more likely than boys to miss out on secondary education in the developing world?
(a) Because of high school fees, only boys are sent to school
(b) Girls are expected to help out at home
(c) Child Marriage restricts girls mobility and freedom
(d) All of the above
Answer: (b) Girls are expected to help out at home

II. Fill in the blanks:

  1. Jyotirao Phule is remembered as the champion of womens education in India. He, along with his wife ______ ,opened the first school for girls in 1848.
  2. ________ is the first Woman to hold a Union Foreign Minister’s post.
  3. ________ is the first Woman Director General of Police (DGP).
  4. ________ is the first Indian Woman to win Booker

Answer:

  1. Savitribai Phule
  2. Sushma Swaraj
  3. Kanchan Chaudhary Bhattacharya
  4. Arundhati Roy

III. Match the following:

Sirimavo Bandaranaike England
Valentina Tereshkova Japan
Junko Tabei Sri Lanka
Charlotte Cooper USSR

Answer:

Sirimavo Bandaranaike Sri Lanka
Valentina Tereshkova USSR
Junko Tabei Japan
Charlotte Cooper England




IV. Consider the following statements:

1. Tick the appropriate answer:
Assertion: Now women are being integrated at all steps of humanitarian operations.
Reason: Women and girls suffer the most from any kind of conflict in the society.
(a) Both, A and R, are true and R is the correct explanation of A
(b) Both, A and R, are true but R is not the correct explanation of A
(c) If A is true but R is false
(d) If A is false but R is true
Answer: (a) Both, A and R, are true and R is the correct explanation of A

2. Assertion: Violence against women cuts across caste, class, religion, age and even education.
Reason: Domestic violence is manifested in the form of foeticide, infanticide, dowry murder, marital cruelty, battering, child abuse etc.
(a) Both, A and R, are true and R is the correct explanation of A
(b) Both, A and R, are true but R is not the correct explanation of A
(c) If A is true but R is false
(d) If A is false but R is true
Answer: (b) Both, A and R, are true but R is not the correct explanation of A

V. Answer the following questions:

1. Discuss about various roles played by woman in Society.
Answer:

  1. Importance of womens economic empowerment in society is inevitable.
  2. Women’s economic empowerment is central to realising womens rights and gender equality.
  3. Empowering women in the economy and bridging gender gaps in the world of work are key to achieving the agenda for Sustainable Development
  4. When ‘more women work, economies grow. 4. Increasing women’s and girls’ educational attainment contributes to women’s economic empowerment and more inclusive economic growth.
  5. Other than these, women also play the role of caretakers of children and elders at home.
  6. Women have the capacity to transform a society for the better.

2. What is gender equality?
Answer:
Gender equality is the state of equal case of access to resources and opportunities regardless of gender.

3. Explain woman’s right.
Answer:
Womans rights are the fundamental human rights which include the right to live free from violence, slavery and discrimination, to be educated, to own property, to vote and to earn a fair and equal wage.

4. List out the essential factors of woman empowerment.
Answer:
The essential factors for empowerment are :

  1. Education: Education gives one the ability to think wisely and take thoughtful decisions.
  2. Gender Discrimination: A Society which discriminates between the two genders can never be empowered.
  3. Discrimination based on caste, creed, religion etc.

5. Write an essay on importance of woman’s education.
Answer:
Importance of woman’s education:

  1. Increased Literacy: Offering all children education will prop up literacy rates, pushing forward development in struggling regions.
  2. Human Trafficking: Women are most vulnerable to trafficking when they are undereducated and poor. Through providing young girls with opportunities and fundamental skills, Human Trafficking can be significantly undermined.
  3. Political Representation: Across the globe, women are under represented as voters and restricted from political involvement. Civic education, training and all around empowerment will reduce this gap.
  4. Thriving Babies: Children of educated mothers are twice as likely to survive past the age of five.
  5. Later Marriage: As suggested by the United Nations Population Fund, in underdeveloped countries, one in every three girls is married before reaching the age of 18. In a region where a girl receives seven or more years of education, the wedding date is delayed by four years.
  6. Income Potential: According to (UNESCO) a single year of primary education has shown to increase a girl’s wages later in life by 20 percent.
  7. Prospering GDP: Gross Domestic Product also rises when both girls and boys are being offered educational opportunities.
  8. Poverty Reduction: When women are provided with equal rights and equal access to education, they go on to participate in economic activity. Increased earning power leads to reduction in poverty level.

Other Important Links for 7th Std Social Science Book Back Answers:

Click Here to download the Complete Samacheer Kalvi 7th Social Book Back Answers in English – 7th Social Book Back Answers