7th English Book Back Term 3 Unit 2 Prose

Samacheer Kalvi 7th std English Book Answers Unit 2:A Story of Self Sacrifice and Bravery

Samacheer Kalvi 7th Standard New English Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 7 New Syllabus 2022 to 2023 Book Back Answer/Solutions Guide available for English and Tamil Medium. 7th Std English Book Portion consists of Term 1, Term 2, and Term 3. All Units of 7th English Prose, Poem, and Supplementary Book Back Solutions are given below. Check Samacheer Kalvi 7th English Book Back Term 3 Unit 2 Prose PDF for Free Download.




Samacheer Kalvi 7th English Book Back for Unit 2 A Story of Self Sacrifice and Bravery general and grammar part Question and Answers below:

Samacheer Kalvi 7th English Unit 2 A Story of Self Sacrifice and Bravery Book Back Answers:

Samacheer Kalvi 7th English Book Back Term 3 Unit 2 Prose Solutions/ Answers are given below,

7th English Prose Book Back Solutions

Term 3 Unit – 2 A Story of Self Sacrifice and Bravery

 

Read And Understand

A. Fill in the blanks.

  1. The terrorists asked Neerja to collect the passports of the passengers because ___________
  2. Neerja passed on the warning in a code to the pilots because she ___________
  3. Neerja leapt into action when she ___________
  4. Neerja had a sour marriage due to ___________
  5. Neerja was sent to London based on ___________

Answer:

  1. they could identify the Americans on board
  2. wanted to alert them
  3. noticed there was chaos on board
  4. pressurizing dowry demands
  5. her performance and peer review

B. Think and Write

1. “I will die; but not run away.” – Justify the saying of Neerja.
Answer:
The family of Neerja were discussing about the sensitive situation of an imaginary hijack. Then Neerja said these words, ‘I will die, but not run away’. She was determined not to be a coward. She lived up to her word.

2. Why did the three governments of – India, America and Pakistan – honour Neerja?
Answer:
India, America and Pakistan acknowledged her act of bravery. She had saved so many passengers, risking her life. So she was honoured by these governments.

3. How can we abolish terrorism?
Answer:
We can abolish terrorism by the following ways :
(a) Stop supporting the Dictators who found terrorism.
(b) Stop Arming terrorists.
(c) Stop Imperial Conquests for Arab oil.
(d) Stop torture.
(e) Tackle corruption and money laundering.

C. Read the “Story of Self Sacrifice and Bravery” once again and complete the flow chart.
Answer:

7th english book back questions with answer

D. Write a summary based on the flow chart.
Answer:
Neerja Bhanot was born on 7th September, 1963 in Chandigarh, Punjab, India. Her parents were Harish Bhanot and Rama Bhanot. Her father was a Mumbai based journalist. She had two brothers named Akhil and Aneesh. She started her career in modelling. She then applied for a flight attendant’s job with ‘Pan Am’. She sent to London to be trained as a Purser. Soon she became a senior flight purser. She was awarded the Ashoka Chakra award from the Indian government. A postage stamp was also issued in her honour in 2004. She was also awarded the Justice for Crimes Award and the Tamgha-e-Insaniyat Award from American and Pakistan government.




Vocabulary

E. Fill in the blanks with appropriate airline vocabulary given in the box.

(cockpit ,touch down ,call light,gate,turbulence, bumpy ,take off ,landing ,boarding pass ,runway)

  1. You must present the __________ at the gate.
  2. It might be a __________ ride because we are flying through a storm.
  3. If you need anything just press the __________
  4. The captain and the co-pilot sit in the __________
  5.  __________ 3B is down this hall and to your right.
  6. We will be __________ in Chennai in approximately ten minutes.
  7. The plane almost missed the __________ because it was such a bad storm.
  8. We are next in line to __________ on this run way.
  9. That was a very smooth __________
  10. This __________ should only last a few minutes.

Answer:

  1. boarding pass
  2. bumpy
  3. call light
  4. cockpit
  5. Gate
  6. landing
  7. run way
  8. take off
  9. touch down
  10. turbulence

Phrasal Verb

F. Match the phrasal verbs in column A with their meaning in Column B

7th english book back questions with answer
Answer:

  1. c
  2. d
  3. e
  4. f
  5. g
  6. a
  7. b

G. Find out the anagrams. Use each pair of phrases as clues.

(An anagram is a word or phrase formed by rearranging the letters of a different word or phrase, typically using all the original letters exactly once. Eg. Seat – east, alert – alter)

1. The past tense of leap ______
Something to serve food on _____
Answer:
Leapt
Plate

2. A place to grow flowers _____
Something to be careful of _____
Answer:
garden
danger

3. Another word for under _____
A part of your arm _____
Answer:
below
elbow

4. Try to hear _____
Another word for quiet _____
Answer:
Listen
silent

5. Another word for gift _____
A large snake or a dragon _____
Answer:
present
serpent

6. Minutes and hours _____
A thing on a list _____
Answer:
time
item

7. An organ that pumps blood _____
The planet we live on _____
Answer:
heart
earth

8. Something used to water plants _____
A thing you put on your foot _____
Answer:
hose
shoe

Listening

H. Listen to the announcements and answer the questions.

Announcement 1

1. What is the number of the flight?
Answer:
The number of the light is 89 B.

2. What are the things to be kept ready?
Answer:
Boarding Pass and Identification are the things to be kept ready.

3. When will the regular boarding begin?
Answer:
The regular boarding will begin in approximately ten minutes.

Announcement 2

1. For whom is the final boarding call?
Answer:
The final boarding call is for passengers Alex and Ruskin Collins.

2. Where should the passengers proceed?
Answer:
The passengers should proceed to gate 3 immediately.

3. Where is the flight to?
Answer:
The flight is to New Delhi.

Announcement 3

1. When will the flight be in the air?
Answer:
The flight is expected to be in the air in approximately seven minutes.

2. What are things that should be turned off?
Answer:
All personal electronic devices including laptops and cell phones should be turned off.

3. What is prohibited during the flight?
Answer:
Smoking is prohibited during the flight.

Speaking

I. Read the story board and take roles as pilot and flight attendants to enact the scene. Inflight Passenger Announcements.
Answer:
Flight Attendant 1 : Ladies and Gentlemen, this is Indian Airline flight 999 bound for New York. This is a reminder that all carry-on baggage must fit securely either in the overhead compartments or under the seat in front of you.

Flight Attendant 2 : The captain of this flight is Ms. Fatima. And I am Sylvia, the in-flight time to the destination will be eleven hours and 14 minutes. Our captain will provide you with more information after take-off.

Flight Attendant 1 : Before our departure, please make sure that your seats are in the upright position and tray tables are stowed. Also, please be aware that this is a non-smoking cabin and smoking in the . lavatory or any part of the cabin is strictly prohibited.

Flight Attendant 2 : Cell phones and other electronic devices should be switched off while landing and take-off. We advise you to remain seated and fasten your seat belt at all times during our flight. On behalf of Indian Airline, we welcome you on board and wish you a pleasant journey. Please feel free to ask any attendant for assistance. Thank you!

Pilot : Hello everyone, this is the captain speaking, and I want to welcome you to Flight 18 bound for New York. Our flight time today is llhours and 14 minutes, and we will be flying at an average altitude of 29,000 feet. The local time at New .York is a quarter to twelve (11:45), and the current weather is sunny, but there is a chance of rain later in the day. We will be arriving at Gate 13.

Flight Attendant 1 : On behalf of Indian Airlines and the crew, I want to wish you an enjoyable stay in the Seattle area or at your final destination. Now, please sit back and enjoy the flight. Thank you.




J. Imagine that you are going to interview one of the survivors of the Pan Am Hijack. Discuss with your partner and write down the conversation. Then one of you play the role of the interviewer and other the survivor. You can use the sample questions given below.

  1. Do you have any information regarding the suspects of the hijack?
  2. Which countries did the hijackers belong?
  3. What are the details of the hijacked flight?
  4. How many passengers were aboard?
  5. What happened in the last few minutes of the hijack drama?
  6. Do you have information regarding the victims?
  7. Was there any recorded communication to/from the plane during the hijacking?
  8. How many terrorists were there?
  9. How did you feel when you were in the flight?
  10. Can you recall Neerja’s role in safeguarding the passengers?

Answer:
Interviewer : Good Morning Sir. This is Manoj Tiwari from the ’Hindu’. I would like to interview you, as you are one of the survivors of the ’Pan Am Hijack’.
Survivor : Yes, it’s true. I should thank the Almighty God and Neerja for saving our lives.
Interviewer : Yes, she had done a brave act, risking her life. Do you have any information regarding the suspects of the hijack?
Survivor : No, I don’t have any information about them. But they do belong to Palestinian Organisation backed by Libya.
Interviewer : How many passengers were on board?
Survivor : There were around 360 passengers and 13 crew members.
Interviewer : How many terrorists were there?
Survivor : There were four Armed Terrorists.
Interviewer : Was there any recorded communication to / from the plane during the hijacking?
Survivor : I don’t remember anything like that happened.
Interviewer : How did you feel when you were in the flight?
Survivor : We were all holding our breaths and terrified.
Interviewer : Can you recall Neerja’s role in safeguarding the passengers?
Survivor : She shed all her hesitations and fears and worked her way around evacuating as many passengers as she could. She waited selflessly in the face of death to help the ones around her. Such a great soul she is!

K. Read the story hoard and take roles as pilot and flight: attendants to enact the scene.
Answer:
Flight Attendant 1 : Ladies and Gentlemen, this is Indian Airline flight 999 bound for New York. This is a reminder that all carry-on baggage must fit securely either in the overhead compartments or under the seat in front of you.

Flight Attendant 2 : The captain of this flight is Ms. Fatima. And I am Sylvia, the in-flight time to the destination will be eleven hours and 14 minutes. Our captain will provide you with more information after take-off.

Flight Attendant 1 : Before our departure, please make sure that your seats are in the upright position and tray tables are stowed. Also, please be aware that this is a non-smoking cabin and smoking in the . lavatory or any part of the cabin is strictly prohibited.

Flight Attendant 2 : Cell phones and other electronic devices should be switched off while landing and take-off. We advise you to remain seated and fasten your seat belt at all times during our flight. On behalf of Indian Airline, we welcome you on board and wish you a pleasant journey. Please feel free to ask any attendant for assistance. Thank you!

Pilot : Hello everyone, this is the captain speaking, and I want to welcome you to Flight 18 bound for New York. Our flight time today is llhours and 14 minutes, and we will be flying at an average altitude of 29,000 feet. The local time at New .York is a quarter to twelve (11:45), and the current weather is sunny, but there is a chance of rain later in the day. We will be arriving at Gate 13.

Flight Attendant 1 : On behalf of Indian Airlines and the crew, I want to wish you an enjoyable stay in the Seattle area or at your final destination. Now, please sit back and enjoy the flight. Thank you.




Grammar

Direct And Indirect Speech

L. Discuss with your partner and punctuate the following.

1. The woman said to the student please help me cross the street
Answer:
The woman said to the students, “please help me cross the street,”

2. sarathy said oh how thrilling it was
Answer:
Sarathy said, “Oh, how thrilling it was!”

3. the teacher said to the students where do you want to go
Answer:
The teacher said to the students, “Where do you want to go ?”

4. i am tired mohana said to her aunt
Answer:
I am Ham tired, “Mohana said to her aunt.

5. shankar said to his teacher madam i had prepared my project assignment but i forgot to bring it
Answer:
Shankar said to his teacher, “Madam, I had prepared my project assignment, but I forgot to bring it.”

M. Complete the sentences in reported speech.
Example : I admire you. She said that she admired me.

  1. “It is too late.” I said that it ______ too late.
  2. I met you yesterday.” Sam told me that he had met me ______
  3. “I cannot come.” Mala said that ______
  4. “I will pay tomorrow.” He said that he would pay ______
  5. “The Himalayas are the highest mountain ranges.” He knew that the Himalayas ______ the highest mountain ranges.
  6. “I may lend you some money” Balu promised ______ some money
  7. “I have been watching a film.” He said that ______ a film.
  8. “I have not done it today.” I explained that I had not done it ______
  9. “I was with him last week.” Jimmy told that ______ with him the previous week.
  10. “I will finish this picture tomorrow.” Jothi said that ______ picture the next day.

Answer:

  1. was
  2. the previous day
  3. she couldn’t come
  4. the next day
  5. are
  6. to lend him
  7. he had been watching
  8. that day
  9. he was
  10. he would finish that

N. Read the following dialogue and report it.

Betty : What are you doing here, Kitty? I haven’t seen you since June.
Kitty : I’ve just come back from my holiday in Darjeeling.
Betty : Did you enjoy it?
Kitty : I love Darjeeling. The landscape is amazing.
Betty : Did you go to the Lloyd’s Botanical Garden?
Kitty : Yes. It was my first trip. I can show you some pictures. Are you doing any thing tomorrow?
Betty : I must arrange a couple of things. But I am free tonight.
Kitty : You might come to my place. What time shall we meet?
Betty : I’ll be there at eight. Is it all right?
Answer:
Betty asked Kitty what she was doing there And she added that she hadn’t seen her since June. Kitty explained that she had just come back from her holiday in Darjeeling. Betty asked if she had enjoyed it. Kitty told her that she loved Darjeeling and that the landscape was amazing Betty wanted to know if she had gone to the Lloyd’s Botanical Garden. Kitty said that it had been her first trip and that she could show her some pictures. And then she asked her if she was doing anything the next day. Betty explained that she had to arrange a couple of things. But she added that she was free that night. Kitty suggested that she might come to her place and asked her at what time they should meet Betty said she would be there at eight. And finally, she asked whether it was all right.

Writing

O. Read the story of Neerja Bhanot. Make notes based on the table and complete it.
Answer:

Name Neerja Bhanot
Father’s Name & Occupation Harish Bhanot – Mumbai-based Journalist
Mother’s Name & Occupation Rama Bhanot
Born on 7th September, 1963
Nationality Indian
State Punjab
City Chandigarh
Education School :

1. Sacred Heart School, Chandigarh.

2. Bombay Scottish School, Mumbai

Higher Education College: St, Xavier’s College, Mumbai.
Career Modelling, Flight Attendant’s job
Personal Life Marriage,Flight attendant’s job
Siblings Two brothers Akhil and Aneesh
Achievements 1. Senior Flight Purse at 22 Years

2. The youngest civilian to be awarded the AshokChakra, the highest honour for bravery

Awards Ashok Chakra (1987), Justice for Crimes Award (2005) and TamghaeInsaniyat Award (1987).
Legacy Insurance Money and Funds from ‘Pan Am’
Died on September 5,1986
Place of Death Karachi Airport

Other Important Links for the 7th English Book Back Solutions Guide:

Click here to download Samacheer Kalvi 7th English Book Back Answers – Samacheer Kalvi 7th std English Book Back Answers