7th English Book Back Term 3 Unit 2 Supplementary

Samacheer Kalvi 7th std English Book Answers Unit 2: Man Overboard

Samacheer Kalvi 7th Standard New English Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 7 New Syllabus 2022 to 2023 Book Back Answer/Solutions Guide available for English and Tamil Medium. 7th Std English Book Portion consists of Term 1, Term 2, and Term 3. All Units of 7th English Prose, Poem, and Supplementary Book Back Solutions are given below. Check Samacheer Kalvi 7th English Book Back Term 3 Unit 2 Supplementary PDF for Free Download.




Samacheer Kalvi 7th English Book Back for Unit 2 Man Overboard general and grammar part Question and Answers below:

Samacheer Kalvi 7th English Unit 2 Man Overboard Book Back Answers:

Samacheer Kalvi 7th English Book Back Term 3 Unit 2 Supplementary Solutions/ Answers are given below,

7th English Supplementary Book Back Solutions

Term 3 Unit – 2 Man Overboard

 

Read And Understand

A. Complete the following statements.

1. Everyone in the ship started to pray because -___________
Answer:
they received a message about the formation of storm

2. Vasanthas imagination ran wild because -___________
Answer:
she remembered her class teacher telling about a big storm

3. Vasantha made a lot of noise because -___________
Answer:
a man tumbled over the railings into the wild sea

4. Vasantha could not see the rescue operation because -___________
Answer:
the boat was too far for her to see what was happening

5. The captain presented a gift to Vasantha because -___________
Answer:
of her immediate action in saving a man

B. Identify the speaker/character.

  1. Don’t worry, Madam, it’s only a warning.
  2. A man fell into the sea. Please save him.
  3. Stop ship. Drop anchor. Quick!
  4. He’ll have to be given artificial respiration and kept warm.
  5. Wake up, child.

Answer:

  1. A gentle man
  2. Vasantha
  3. Captain of the ship
  4. The doctor
  5. A sailor

C. Book Talk!
Read the story once again and fill in the boxes.

7th English Book Back 1

Beginning: Vasantha was on board a ship called S.S. Rajula. She was travelling to Singapore after her stay with her grandparents.

Middle: Due to a strong wind, the ship rocked to and fro. Huge waves were dashing against it. A man on board tumbled over the railings into the wild sea. Vasantha shouted for help. The rescue officers saved him and he was sent for immediate medical care.




End: The man was saved. The captain of the ship was pleased and presented her with a model of a ship. Vasantha was the happiest person on board that day.

7th English Book Back Solutions

A When: She boarded a ship called S.S. Rajula which was going to Singapore.

Where: At Madras Harbour.

7th English Book Back Answers

  • Vasantha: Vasantha, a young girl.
  •  Captain: Captain Lindsay, Captain of the ship ‘S.S. Rajula’.
  •  Others :
  1. A person standing next to Vasantha.
  2. An old lady.
  3. A gentleman.
  4. Another lady who was sitting beside Vasantha.
  5. A man who fell into the sea.
  6. Two sailors who saved him.
  7. The ship’s doctor.
  8. Two nurses.
  9. Rescue team.

7th English Book Back Answers

Describe the problem in the story :
When a huge wave lashed the ship, a man tumbled over the railings into the wild sea.

7th English Book Back Answers

Describe the solution :
Vasantha alerted everyone to save the man. The Rescue team struggled and the two sailors dragged the man to the ship. Immediate medical care was given to him.

7th English Book Back Answers

Write the part you enjoyed the most :
Vasantha’s immediate action in alerting the members of the ship to save the man.

Connecting To Self

D. Read the incidents. Work in small groups to role play the situations in which they showed their presence of mind. Each group should perform the skit for the rest of the class. Share similar situations in the class.
Answer:
Activity to be done by the students

Project

E. Look at the picture. Browse the internet with the help of your teacher to get information about the little brave hearts of India.
Search for similar brave hearts in your locality.
Scan the QR. Download the nomination form for National Bravery Award. Read the instructions and fill the nomination for NBA.
Brave Hearts of India

Answer:
Activity to be done by the students.

Step To Success

F. In each question below, there is a sentence in which some parts have been jumbled up, Rearrange these parts which are labelled P, Q, R, and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

1. When he
P : did not know
Q : he was nervous and
R : heard the hue and cry at midnight
S : what to do
(a) RQPS
(b) QSPR
(c) SQPR
(d) PQRS
Answer: (d) PQRS

2. They felt safer
P : to watch the mountain
Q : of more than five miles
R : as they settled down
S : from a distance
(a) RPSQ
(b) RSQP
(c) PQRS
(d) PRSQ
Answer: (b) RSQP

3. If you need help
P : promptly and politely
Q : ask for attendants
R : to help our customers
S : who have instructions
(a) SQPR
(b) QPSR
(c) QSRP
(d) SQRP
Answer: (c) QSRP

4. He knew that
P : and then to save himself
Q : was to save all the lives
R : entrusted to his care
S : the duty of a captain
(a)PQRS
(b) SQRP
(c) SPRQ
(d) QSRP
Answer: (b) SQRP

5. With her body
P : dragging her unwilling feet
Q : weak and infirm
R : doubled with age
S : she persisted in her mission
(a) PQRS
(b) QPRS
(c) RQPS
(d) SRPQ
Answer: (a) PQRS

Other Important Links for the 7th English Book Back Solutions Guide:

Click here to download Samacheer Kalvi 7th English Book Back Answers – Samacheer Kalvi 7th std English Book Back Answers