7th Geography Term 2 Unit 1 Book Back Solutions

Samacheer Kalvi 7th History Term 2 Unit 1 Social Book Back Question and Answers:

Samacheer Kalvi 7th Standard New Social Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 7 New Syllabus 2021 to 2022 Book Back Question & Answer solutions available for both English and Tamil Medium. Class 7 Geography Book Term 2 Unit 1 – Resources Answers/Solutions are provided on this page. 7th Std Social Book is of 1st Term consists of 10 units, 2nd Term consists of 7 units and Term 3rd consists of 10 Units. All Units/Chapters of Term 1st, 2nd, 3rd Social Book Back One, and Two Mark Solutions are given below.

Check Unit wise and  7th New Social Book Back Question and Answers Guide/Solutions PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Questions and Answers available in PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics below. See below for the Samacheer Kalvi 7th Geography Term 2 Unit 1 Book Back Answers PDF:




Samacheer Kalvi 7th Social Book Back Unit 1 Term 2 Answers/Solutions Guide PDF:

Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions Guide PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and answers. Take the printout and use it for exam purposes.

Geography – Term 2 Unit 1

Resources

 

I. Choose the correct answer:

1. Which one of the following is renewable resource?
(a) Gold
(b) Iron
(c) Petrol
(d) solar energy
Answer:
(d) solar energy

2. Where is the largest solar power project situated in India?
(a) Kamuthi
(b) Aralvaimozhi
(c) Muppandal
(d) Neyveli
Answer:
(a) Kamuthi

3. Which is one of the first metals known and used by man?
(a) Iron
(b) Copper
(c) Gold
(d) Silver
Answer:
(b) Copper

4. _______ is one of the indispensable minerals used in electrical and electronics Industry.
(a) Limestone
(b) Mica
(c) Manganese
(d) Silver
Answer:
(b) Mica

5. Electricity produced from coal is called ________.
(a) Thermal Power
(b) Nuclear power
(c) Solar power
(d) Hydel power
Answer:
(a) Thermal Power

II. Fill In the blanks

  1. ______ is the largest producer of hydroelectricity.
  2. Iron ores found at ______ in Tamil Nadu.
  3. ______ is produced from bauxite ore.
  4. ______ is used in making electrical batteries.
  5. Petroleum and its derivatives are called ______.

Answers:

  1. China
  2. Kanjamalai
  3. Aluminium
  4. Manganese
  5. Black Gold

III. Match the following

  1. Renewable resource      – Iron
  2. Metallic resource           – Mica
  3. Non-metallic resource  – Wind energy
  4. Fossil fuel                        – Sedimentary rock
  5. Limestone                        – Petroleum

Answers:

1 – iii; 2 – i; 3 – ii; 4 – v; 5 – iv




IV. Consider the following statement and tick (✓) the appropriate answer

1. Assertion (A): Wind power is Clean Energy.
Reason (R): Wind turbines do not produce any emissions
(a) A and R are correct and R explains A
(b) A and R are correct but R does not explain A
(c) A is incorrect but R is correct
(d) Both A and R are incorrect
Answer:
(a) A and R are correct and R explains A

2. Assertion (A): Natural gas is found with petroleum deposits.
Reason (R): it can be used as a domestic and industrial fuel.
(a) A and R are correct and R explains A
(b) A and R are correct but R does not explain A
(c) A is incorrect but R is correct
(d) Both A and R are incorrect
Answer:
(a) A and R are correct and R explains A

V. Answer the following

1. Define Resource.
Answer:
Anything which can be used for satisfying human needs is called a resource.

2. What are the uses of iron?
Answer:

  • Iron is used to manufacture steel and also used in civil engineering like reinforced concrete, griders etc.
  • It is used to make alloy steels like carbon steels with additives such as nickel, chromium, vanadium, tungsten, and manganese.

3. What are the major utilizers of solar energy in the world?
Answer:
India, China, Japan, Italy, and the States of America are major utilizers of solar energy in the world.

4. Name the types of coal-based on carbon content.
Answer:
Coal is classified into four types based on carbon content. They are:

  1. Anthracite
  2. Bituminous
  3. Lignite
  4. Peat

5. Give a short note on Duralumin.
Answer:
Duralumin is an alloy, a trade name given to the earliest types of the age hardenable aluminum alloys. It is an alloy made up of 90% aluminum, 4% copper, 1 % magnesium and 0.5% to 1 % manganese. Duralumin is a hard, but lightweight alloy of aluminum.

VI. Distinguish the following

1. Biotic resources and abiotic resources.
Answer:
Biotic Resources:

  1. Biotic resources are found in the biosphere obtained from living and organic materials.
  2. It includes forests, crops, birds, animals, fishes, and fossil fuels.

Abiotic Resources:

  1. Abiotic resources come from nonliving non-organic material.
  2. It includes land, water air, sunlight, gold, copper, silver, etc.

2. Renewable resources and non-renewable resources.
Answer:
Renewable resources

  1. A renewable resource is used repeatedly and replaced naturally.
  2. It will not produce pollution.
  3. solar energy, wind energy and hydropower.

Non-Renewable resources

  1. Natural resources that once consumed and cannot be replaced is called non-renewable resources.
  2. Continuous consumption leads to exhaustion.
  3. Fossil fuels coal, Petroleum, natural gas and mineral resources iron, copper bauxite, gold, silver etc.

3. Metallic resources and non-metallic resources.
Answer:
Metallic resources

  1. Metallic resources are composed of metals.
  2. These are hard substances and good conductors of heat and electricity.
  3. iron, copper, gold, bauxite, silver, manganese etc.,

Non-Metallic resources

  1. Non-metallic resources do not comprise of metals.
  2. These are not hard substances and are not good conductors of heat and electricity.
  3. Mica, limestone, gypsum, dolomite, phospate etc.

Other Important Links for 7th Std Social Science Book Back Answers:

Click Here to download the Complete Samacheer Kalvi 7th Social Book Back Answers in English – 7th Social Book Back Answers