7th Geography Term 2 Unit 2 Book Back Solutions

Samacheer Kalvi 7th Geography Term 2 Unit 2 Social Book Back Question and Answers:

Samacheer Kalvi 7th Standard New Social Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 7 New Syllabus 2021 to 2022 Book Back Question & Answer solutions available for both English and Tamil Medium. Class 7 Geography Book Term 2 Unit 2 – Tourism Answers/Solutions are provided on this page. 7th Std Social Book is of 1st Term consists of 10 units, 2nd Term consists of 7 units and Term 3rd consists of 10 Units. All Units/Chapters of Term 1st, 2nd, 3rd Social Book Back One, and Two Mark Solutions are given below.

Check Unit wise and  7th New Social Book Back Question and Answers Guide/Solutions PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Questions and Answers available in PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics below. See below for the Samacheer Kalvi 7th Geography Term 2 Unit 2 Book Back Answers PDF:




Samacheer Kalvi 7th Social Book Back Unit 2 Term 2 Answers/Solutions Guide PDF:

Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions Guide PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and answers. Take the printout and use it for exam purposes.

Geography – Term 2 Unit 2

Tourism

 

I. Choose the correct answer:

1. The oldest type of tourism is
(a) Religious
(b) Historical
(c) Adventure
(d) Recreational
Answer:
(a) Religious

2. In which state is the Kaziranga national park located.
(a) Rajasthan
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Gujarat
Answer:
(c) Assam

3. Which one of the following is not a beach of India?
(a) Goa
(b) Cochin
(c) Kovalam
(d) Miami
Answer:
(d) Miami

4. Which of the following is not a bird sanctuary in India?
(a) Nal sarovor in Gujarat
(b) Koonthakulam in Tamil Nadu
(c) Bharatpur in Rajasthan
(d) Kanha in Madhya pradesh
Answer:
(d) Kanha in Madhya pradesh

5. In which district courtallam waterfalls is located?
(a) Dharmapuri
(b) Tirunelveli
(c) Namakkal
(d) Theni
Answer:
(b) Tirunelveli

II. Fill in the blanks

  1. The three main components of tourism together known as _________
  2. Gastronomy refers to an aspect of _________ tourism.
  3. Suruli falls is also called as _________
  4. The second largest urban beach is _________
  5. Expansion of TAAJ _________

Answers:

  1. A3 concept
  2. cultural
  3. cloud land falls (or) Meghamati falls
  4. Marina beach
  5. Travel Agents Association of India




III. Circle the Odd one

1. Transport, Attraction, Accommodation, Amenities
Answer:
(Transport) Attraction, Accommodation, Amenities

2. Nainital, Shillong, Munnar, Digha
Answer:
Nainital, Shillong, Munnar, (Digha)

3. Corbett, Sundarbans, periyar, Mayani
Ans.
Corbett, Sundarbans, periyar, (Mayani)

4. Hogenakal, Kumbakkari, Suruli, Kalakad
Answer:
Hogenakal, Kumbakkari, Suruli, (Kalakad)

5. Rishikesh, Ladakh, Gulmarg, Kotagiri
Answer:
Rishikesh, Ladakh, Gulmarg, (Kotagiri)

IV. Match the following

  1. Anamalai Hills   – West Bengal
  2. Monkey falls       – Goa
  3. Darjeeling           – Coimbatore
  4. Nature’s Haven – Top slip
  5. Aguda Beach      – Javadi

Answers:

1 – iv; 2 – iii; 3 – i; 4 – iv; 5 – ii

V. Consider the following statement and tick (✓) die appropriate answer

1. Assertion (A) : Tourism is an essential activity for the life Of society.
Reason (R): its direct impact on the social-cultural, education, and economic sector of the nation.
(a) A and R are correct and A explains R
(b) A and R are correct but A does not explain R
(c) A is correct but R is correct
(d) Both A and R are in Correct
Answer:
(a) A and R are correct and A explains R

2. Assertion (A) : One of the most popular beaches in Goa Calangute is a treat for adventure sports activities.
Reason (R) : Foreigners throng the beaches
(a) A and R are correct and A explain R
(b) A and R are correct but A does not explain R
(c) A is incorrect but R is correct
(d) Both A and R are incorrect
Answer:
(a) A and R are correct and A explains R

VI. Answer the following briefly

1. Define Tourism.
Answer:

  1. The word tourist was derived from an old English word “tourian” which refers to a person who travels out of his usual environment for not more than one year and less than 24 hours.
  2. The purpose of travel may be religious, recreation, business, historical and cultural.

2. Write a short note on ECO Tourism.
Answer:

  1. Ecotourism typically involves travel, to destinations where plants and animals thrive in a naturally preserved environment.
  2. Amazon rain forest, African forest safari, trekking in the slopes of the Himalayas are the famous incredible Eco-friendly attractions.

3. What are the basic elements of Tourism?
Answer:
Certain elements are fundamental to attract tourists as travel destinations. They are:

  1. Pleasant weather
  2. Scenic beauty
  3. Historical and cultural monuments

4. Name any five hill stations in India.
Answer:

  1. Kodaikanal, Ooty
  2. Nainital, Mussoorie
  3. Darjeeling
  4. Gulmarg
  5. Shillong

5. Name any five beaches in Tamil Nadu.
Answer:

  1. Kanyakumari beach
  2. Rameshwaram beach
  3. Golden beach
  4. Elliot beach
  5. Mahabalipuram beach

VII. Distinguish between

1. International Tourism and Historical Tourism
Answer:
International Tourism

  1. International tourism is to visit places of International importance.
  2. To gather knowledge about international culture and customs.
  3. Ex: Australia, Europe, America

Historical Tourism

  1. Historical tourism focuses on visiting historically important places.
  2. To gather knowledge about museums, monuments, archaeological areas, forts, temples etc.
  3. Ex: Tajmahal of India, Pyramids of Egypt.

2. Religious Tourism and Adventure Tourism
Answer:
Religious Tourism

  1. Religious tourism is one of the oldest type of tourism.
  2. People travel individually or in groups for a pilgrimage to a religious location like temples, churches, mosques etc.
  3. Ex: Kasi by Hindus, Jerusalem by Christians and Mecca by Muslims.

Adventure Tourism

  1. Adventure tourism is involving travel to remote or exotic places to take part in physically challenging outdoor activities.
  2. People travel to skydive, bungee jumping rafting and mountaineering etc.
  3. Skydive in Australia, bungee jumping in New Zealand, a mountaineer in the Himalayas.

3. Attraction and Accessibility
Answer:
Attraction

  1. Attraction comprises two types as natural and cultural.
  2. Attractions like landscape seascape, beaches, forests, historic monuments, fairs and festivals decided the travel.

Accessibility

  1. Accessibility means reachability to tourist destinations through the transportation of road, rail, water and air.
  2. Transport decides the cost and time of travel.

Other Important Links for 7th Std Social Science Book Back Answers:

Click Here to download the Complete Samacheer Kalvi 7th Social Book Back Answers in English – 7th Social Book Back Answers