7th Geography Term 3 Unit 1 Book Back Solutions

Samacheer Kalvi 7th Geography Term 3 Unit 1 Social Book Back Question and Answers:

Samacheer Kalvi 7th Standard New Social Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. Class 7 New Syllabus 2021 to 2022 Book Back Question & Answer solutions available for both English and Tamil Medium. Class 7 Geography Book Term 3 Unit 1 – Exploring Continents – North America and South America Answers/Solutions are provided on this page. 7th Std Social Book is of 1st Term consists of 10 units, 2nd Term consists of 7 units and Term 3rd consists of 10 Units. All Units/Chapters of Term 1st, 2nd, 3rd Social Book Back One, and Two Mark Solutions are given below.

Check Unit wise and  7th New Social Book Back Question and Answers Guide/Solutions PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Questions and Answers available in PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics below. See below for the Samacheer Kalvi 7th Geography Term 3 Unit 1 Book Back Answers PDF:




Samacheer Kalvi 7th Social Book Back Unit 1 Term 3 Answers/Solutions Guide PDF:

Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions Guide PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and answers. Take the printout and use it for exam purposes.

Geography – Term 3 Unit 1

Exploring Continents – North America and South America

 

I. Choose the correct answer:

1. The ______ separates North America from Asia
(a) Bering Strait
(b) Palk Straits
(c) Malacca Strait
(d) Gibraltar straits
Answer: (a) Bering Strait

2. __________ is known as the “sugar bowl of the world”
(a) Mexico
(b) USA
(c) Canada
(d) Cuba
Answer: (d) Cuba

3. __________ are the longest rivers in North America
(a) The Mississippi and Missouri rivers
(b) The Mackenzieriver
(c) The St. Lawrence river
(d) The Colorado river
Answer: (a) The Mississippi and Missouri rivers

4. __________ is the longest mountain chain in the world.
(a) The Andes
(b) TheRockies
(c) The Himalayas
(d) The Alps
Answer: (a) The Andes

5. __________ basin gets rainfall every day because of its equatorial location
(a) The Mackenzie
(b) The Orinoco
(c) The Amazon
(d) The Parana
Answer: (c) The Amazon

II. Fill in the blanks:

  1. _______ 86 m below the sea level is the lowest part of the continent of North America.
  2. _______ is one of the worlds best fishing grounds.
  3. The highest peak in the Andes is ______ on the Chile – Argentina border.
  4. _______ of the equatorial regions are called the “lungs of the world”.
  5. _______ is also known as the “coffee pot” of the world.

Answer:

  1. Death valley is
  2. Grand Bank
  3. Mt Aconcagua
  4. The Selvas
  5. Brazil

III. Match the following:

Mount McKinley Tropical forests
Grand Canyon The flightless bird
Ebony The Colorado River
4’O Clock Rains 6194 m
Rhea The equatorial regions

Answer:

Mount McKinley 6194 m
Grand Canyon The Colorado River
Ebony The equatorial regions
4’O Clock Rains Tropical forests
Rhea The flightless bird




IV. Give Reasons:

1. The eastern coast of North America particularly USA enjoys mild climate.
Answer:
The South and east is usually warm all the year round and the regions around the mouth of the Mississippi-Missouri and the Gulf Coast have summer rain from the North East Trades which blow on-shore in summer.

2. United States of America is known as “Melting Pot”.
Answer:
United States of America is known as “Melting Pot” where hundreds of different cultures meet, blend and creating a new culture.

3. Though Quito and Amazon basin are in the same latitude Quito enjoys eternal Spring. Whereas Amazon basin is hot.
Answer:

  1. The climate of the continent of South America has been closely influenced by the latitudes, attitudes and the proximity of the Pacific and Atlantic Oceans.
  2. It is hot in the Amazon basin as the equator passes through it whereas Quito, situated almost on the same latitude on the Andes, has “Eternal Spring”.
  3. That is, it has a pleasant climate throughout the year because of its high altitude at 9,350 feet or2849.88 meter above the sea level.

4. Peru is one of the world’s largest producers of tropical fish.
Answer:

  1. Peru is one of the world’s largest producers of tropical fish. Here the cool Humboldt Current helps in bring plankton, which is the main food for fishes.
  2. Commercial deep sea fishing off of Peru’s coastal belt of over 3000 km.
  3. Peruvian waters normally abound with sword fish, mackerel, yellow fin, pompano and shark.
  4. More than 50 species are caught commercially. –
  5. There are over 40 fishing ports on the Peruvian coast.
  6. Paita and Callao are being the most important centers in Peru.

V. Distinguish between:

1. The Rocky mountain and the Appalachian mountain.
Answer:

S.No. Rocky mountain Appalachian mountain
1. The western part of North America is occupied by long ranges of young fold mountains known as Rocky mountains. The eastern part of North America is formed of old fold Appalachian which are not continuous like Rockies.
2. The width varies from 110 to 480 kms. There are few peaks more than 1800m high.
3. The Rocky mountains are west of the Mississippi River. The Appalachian Mountains are east of the river.

2. The Prairies and the Pampas grassland.
Answer:

S.No. Prairies grassland Pampas grassland
1. The temperate grasslands of North America are known as Prairies. The temperate grasslands of South America are known as Pampas.
2. Region – Central USA and Central Canada. Region – North of Eastern part of Argentina, Uruguay and Southern most Brazil.
3. Winter is very cold, Summer is hot and rainfall is moderate. Summer is quite warm and winter is cold and moderate rainfall.
4. Flora – Grasses Flora – short grass.
5. Fauna – Coyote, Gophers, Rabbits Prairie Dogs and Bison. Fauna – Rhea, Pampas Deer, Jaguar, Camel, Stag etc.

3. Tundra and Taiga.
Answer:

S.No. Thndra Taiga
1. Region – Northern coast of Canada and Northern Islands. Region – The coniferous forests are found in Alaska and Canada, South Central Alaska and North Eastern Canada.
2. Climate – Winter is long and severely cold, Summer is short and cool. Rainfall is scanty. Climate – Winter is very cold, Summer is warm and short. Heavy snowfall in winter.
3. Flora – Mosses, Lichens and Dwarf willows. Flora – Pine, Fir, Cedar and Spruce.
4. Fauna – Arctic fox, Reindeer, Musk ox, Polar bears, Sable and Blue fox. Fauna – Beaver, Fox, Sable, Ermine, Skunk, Caribou and Grizzly Bears.

VI. Put (✓) for the correct option:

1. Assertion (A): Cotton grows well in southern and western states of North America.
Reason (R): Warm summer with frequent rainfall and fertile soil which provide favourable condition.
(a) Both A and R is correct.
(b) A is correct and R is wrong,
(c) A is wrong and R is correct.
(d) Both A and R is wrong
Answer: (a) Both A and R is correct

2. Assertion (A) industries in the South America has developed rapidly.
Reason (R) : The continent lacks infrastructure (especially transport) need for industrialization,
(a) Both A and R are correct.
(b) A is correct and R is wrong,
(c) A is wrong and R is correct.
(d) Both A and R are wrong
Answer: (c) A is wrong and R is correct

Other Important Links for 7th Std Social Science Book Back Answers:

Click Here to download the Complete Samacheer Kalvi 7th Social Book Back Answers in English – 7th Social Book Back Answers