9th English Supplementary 5 Book Back Questions with Answer

Samacheer Kalvi 9th English Supplementary 5 Book Back Questions with Answers:

Samacheer Kalvi 9th Std  English Book Back 1 Mark and 2 Mark Questions with Answers PDF in English uploaded and available below. 9th Standard New English Syllabus 2022 – Supplementary 5 Little Cyclone: The Story of a Grizzly Cub English Book Back Answers available for both English and Tamil mediums. Tamil Nadu Samacheer Kalvi 9th English Book Portion consists of  07 Units. English Book Contain 07 Prose, 07 Poem, and 07 Supplementary. Check Unit-wise and Full Class 9th English Book Back Answers/ Guide 2022 PDF format for Free Download for both English and Tamil Medium. Samacheer Kalvi 9th English Book back Solutions/Answers below:

English, Tamil, Maths, Social Science, and Science Book Back One and Two Mark Questions and Answers available in PDF on our site. Class 9th Standard English Book Back Answers and 9th English Solution guide Book Back Answers PDF. See below for the New 9th English Book Back Questions with Answer PDF:




Samacheer Kalvi 9th English Book Subject One Mark, Two Mark Guide questions and answers are available below. Check English Book Back Questions with Answers. Take the printout and use it for exam purposes.

9th English Book Back Answers

Supplementary 5 – Little Cyclone: The Story of a Grizzly Cub

Vocabulary:

A. use the following phrases in sentences of your own.

9th english book back questions with answer

1. earn one’s name – make a name for oneself.
She earned her name in politics, as a powerful leader.

2. in the rear of – at the back of.
Harry was sitting in the rear of seat of his car.

3. to see one fight – to struggle to get through something.
I can see him fighting for his right to vote.

4. devoid of – lacking in.
This apartment is devoid of all comforts.

5. air and manner – to behave in a way that does not show how you really feel.
Audy assumed an air and manner of indifference, whenever her name was mentioned.

6. quick as a flash – very quickly.
He was at her side as quick as a flash.

7. in wild haste – rapidly.
It is very important that decisions are not taken in wild haste.

8. make a pass – make advances to someone.
Men seldom make passes at girls who wear glasses.

B. Now refer a dictionary and find idioms on the following animals, birds and insects. Learn their meanings and share what you have learnt with your class. Try to frame illustrative sentences with those idioms. Find opportunities to use them in your everyday conversations.

9th english book back questions with answer

1. lion – get the lion’s share – get the greatest percentage.
My aunt got the lion’s share of the inheritance.

2. mouse – as poor as a church mouse – very poor.
My cousin is as poor as a church mouse and never has any money to spend.

3. parrot – as sick as a parrot – To be thoroughly displeased.
Tim was as sick as a parrot to be separated from my family.

4. fox – as sly as a fox – smart and clever.
The manager of our apartment is as sly as a fox.

5. hawk – watching like a hawk – watching something very, very closely.
I’m watching you like a hawk.

6. Snake – nurse a snake in one’s bosom – look after.
I have nursed a snake in my bosom all these years.

7. monkey – I’ll be a monkey’s uncle – I’m very surprised.
Well, I’ll be a monkey’s uncle. I never thought I’d pass that test.

8. dog – dog days – very hot days.
I slept in the basement during the dog days of August.

9. snail – At a snail’s pace – Moving very slowly.
Traffic is moving at a snail’s pace.

10. bee – make a beeline for – go quickly and directly to somebody or something.
My grandmother made a beeline for the food as soon as she arrived




C. Based on your reading, answer the following questions in a paragraph of about 100-150 words each.

1. Describe the appearance of Little Cyclone.
Answer:
Lesson: Little Cyclone: The story of a grizzly cub
Author: William Temple Hornaday
Characters: Little cyclone, Little Czar, Black bear cub, captor, zoological society field agent
Theme: Avoid torture to any creature

The appearance of Little Cyclone was a cub from Alaska in America. He earned his name by the vigour of his rggjgtance to ill treatment. When his mother was fired he and his brother became orphans. When the captor tried to capture them they fought against the man fiercely. • He let one to go and seized the other cub.

Little Cyclone was rescued by the zoological society and shipped to New York. He was at that time as doll and roguish looking grizzly cub as ever stepped. He was in a grizzly gray full moon of fluffy hair. His two big black eyes sparkled like jet beads behind his nose. He had a pudgy little nose absurdly short for a bear. Exceptionally he had high shoulders. He was little more than a big bale of gray set up on four posts. But his claws were formidable. He had the true grizzly spirit.

When he was taken to the Bear’s Nursery at the New York Zoological parker, he was a new comer. When the box was opened he found himself free. He stalked deliberately to the centre of the stage. He halted there and looked calmly about him.

His air and manners revealed his majestic and challenging appearance. Grizzlies are different. They are born full of courage and devoid of all sense of fear. The other bears in the Nursery understood that Little Cyclone’s position was assured. He was treated with respect.

2. What does the fight Little Cyclone and his brother put up, tell you about the nature of grizzly bears?
Answer:
Grizzly bears are bom full of courage and devoid of all sense of fear. Little cyclone is a grizzly cub from Alaska. He earned his name by the vigour of his resistance to ill-treatment. When his mother was fired at, on a timbered hillside, he and his brother ran away as fast as their short and thick legs could carry them. When they came back, they thought their mother was sleeping. They cuddled up close against her warm body and slept peacefully until morning.

They were awakened by the rough grasp of human hands. Bravely, they bit scratched and cried aloud with anger. His brother made a fight so fierce and terrible that his nervous captor let him go. Although Little Cyclone fought just as desperately, his captor seized him by his hind legs, dragged him backwards and bound him. This fight of the grizzly bears proves their strength and grit. They do not wish to be cowed down or dominated by their opponents.

3. “If any of you fellows think there is anything coming to you from me, come and take (t”. How did Little Cyclone prove this?
Answer:
Title: Little Cyclone: The story of a gizzle cub.
Author: William Temple Homaday
Characters: Little Cyclone, his brother, Little Czar, and other bear cubs
Theme: A brave fears no evil

Little cyclone was a grizzly cub from Alaska who earned his name by the vigour of his resistance to ill-treatment. When his mother was fired at he and his brother ran away. Later they returned and slept with their mother who was not alive. They became orphans. They fought terribly against the captor. He let one cub go and seized the other.

Luckily cyclone was rescued by the zoological society. The society shipped him to New York and then to the Bear’s Nursery there. When the box was opened, he found himself free in the Nursery. He stalked majestically to the centre of the stage. He halted and calmly looked about him. The other cubs wanted to test the courage and strength of the little cyclone.

Little czar, a European brown bear cub walked up and aimed a sample blow at cyclone’s left ear. Quick as a flash, little cyclone’s right leg outshot czar on his head. He was amazed and confused. So he fled in wild haste. Another fat black bear cub came and got a fierce attack and ignominiously quitted the field scrambling to the top of the cliff.

Little cyclone conscientiously met every real or feigned attack. In less than an hour, every bear in the Nursery understood that queer-looking gray fellow with board head and short nose could fight any other bear on three second’s notice.

Thus grizzly proved his air and manners by his actions. He showed them that grizzlies are different, unlike the other cubs, grizzly was daring and challenging. He kept his position by giving everyone who came to him to get one from him. Grizzly gray cub was born full of courage and had no sense of any fear.

“To grizzly, any other hear is silly”

4. Describe the confrontation between Little Czar and Little Cyclone.
Answer:
Little Czar was a very cheeky and impertinent bear. But it was a good-natured European brown bear. He walked to Little Cyclone and aimed a sample blow at Cyclone’s left ear. Quick as a flash, outshot Cyclone’s right paw, as only a grizzly can strike and caught the would-be hazer on the side of the head. Amazed and confused, Czar fled in wild haste. Next Cyclone also attacked a black bear cub, who made a pass at the newcomer and made him to quit the field.

Little Cyclone carefully and meticulously met every attack, real or faked, that was made upon him. All the bears in the Nursery understood that Little Cyclone can fight any other bear on three seconds’ notice. He could also strike anyone hard and quickly.




D. Telling the Story Again.

Little Cyclone was a grizzly cub from __________ (1) ___________. earned his name __________ (2) _________. When his mother was fired at, they ____________ .(3) ___________. The next day at sunrise the two orphans found themselves at _____________ (4) _____________ .One of them escaped ____________ (5) _____________. So the captor let him go. But the other cub was ____________ (6) ___________ and taken to the ___________ (7) ___________ at New York. The Zoological Park had _____________ (8) _____________ . Usually a newcomer is badly scared on his first day but ______________ (9) ______________. When the box was opened he stood up with courage __________(10) ____________.  Cyclone courageously met every __________________ (11) ___________ In less than an hour, all the other bears understood _________ (12) ____________. From then on Little Cyclone’s position was _____________ (13) _____________.
Answer:

  1. Alaska, who
  2. by the vigour of his resistance to ill-treatment.
  3. ran away as fast as their stumpy legs could carry them.
  4. the rough grasp of human hands.
  5. after a fierce and terrible fight,
  6. seized
  7. Zoological Park
  8. Bears’ Nursery.
  9. grizzly bears are different
  10. and walked stiffly with pride to the center of the stage, halted, and calmly looked about him.
  11. attack real or faked.
  12. that Cyclone could strike quick and hard and fight any other bear on three seconds notice.
  13. assured with respect and dignity.

E. Choose the correct answer.

1. Little Cyclone is a grizzly cub who earned his name by his ____________.
(a) appearance and behaviour.
(b) viguor of resistance to ill-treatment.
(c) speed and courage.
(d) escape from a cyclone.
Answer:
(b) vigour of resistance to ill-treatment

2. The nervous captor let one bear go because ____________.
(a) he was afraid of bears.
(b) he did not have proper equipment to seize him.
(c) he bear fought so fiercely.
(d) the bear escaped and ran away.
Answer:
(c) the bear fought so fiercely

3. Little Cyclone was rescued by the ____________.
(a) members of the Blue Cross.
(b) friendly hands of the Zoological Society.
(c) members of the National Zoo.
(d) volunteers from New York.
Answer:
(b) friendly hands of the Zoological Society

4. Little Czar was a ____________.
(a) good-natured European brown bear.
(b) grizzly cub from Alaska.
(c) furry little Polar bear.
(d) North American black bear.
Answer:
(a) good-natured European brown bear

5. Little Cyclone will fight any other bear in ____________.
(a) 10 minutes’ notice.
(b) 15 minutes’ notice.
(c) 03 seconds’ notice.
(d) 10 seconds’ notice.
Answer:
(c) 03 seconds’ notice

Other Important Links for 9th English Book Back Answers:

Click here to download the complete 9th English Book Back Answers/Solutions  – Samacheer Kalvi 9th English Book Back Solution Guide