Samacheer Kalvi 8th Social Science Civics Chapter 5

Samacheer Kalvi 8th Social Civics Chapter 5 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 8th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 8th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 8 Social Civics Book Chapter 5 Road Safety Rules and Regulations Answers/Solutions in English are provided on this page. 8th Std New Social History Book consists of 08 units, Geography Book consists of 08 units, Civics book portion consists of 07 units, Economics book portion consists of 02 units, All Social Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 8th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 8th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  8th std Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 8th Social Science Civics Chapter 5 Questions and Answers is given below.

Social Civics Book Back Solution

Chapter 5 – Road Safety Rules and Regulations

 

I. Choose the correct answer:

1. At a red light
(a) You can keep going if the path looks clear.
(b) You must stop and wait for it turn green.
(c) Quickly you can reply your friend’s text message.
(d) You can attend call.
Answer:
(b) You must stop and wait for it turn green.

2. Pedestrians can cross the road only ……………
(a) at anywhere
(b) near the signals
(c) at Zebra crossing
(d) none
Answer:
(c) at Zebra crossing

3. Road Safety Week is celebrated in the month of …………… every year.
(a) December
(b) January
(c) March
(d) May
Answer:
(b) January

4. For emergency, call …………… for ambulance service.
(a) 108
(b) 100
(c) 106
(d) 101
Answer:
(a) 108

5. What are the causes for the road accidents?
(a) Over Speeding
(b) Drunken Driving
(c) Distraction to Drivers
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

6. The first category of traffic signs is ……………
(a) Mandatory Signs
(b) Cautionary Signs
(c) Informatory Signs
(d) None of these
Answer:
(a) Mandatory Signs

7. ‘Setu Bharatam’, a program was launched in ……………
(a) 2014
(b) 2015
(c) 2016
(d) 2017
Answer:
(c) 2016

8. Expand ABS:
(a) Anti Brake start
(b) Annual Base System
(c) Anti – locking Brake System
(d) None of these
Answer:
(c) Anti – locking Brake System

9. Overtaking when approaching a bend is –
(a) permissible
(b) not permissible
(c) permissible with care
(d) our wish
Answer:
(b) not permissible

10. When the ambulance is approaching –
(a) allow passage if there are no vehicles from front side
(b) no preference need be given
(c) allow free passage by drawing to the side of the road
(d) drive behind the ambulance with great Speed
Answer:
(c) allow free passage by drawing to the side of the road

II. Fill in the Blanks:

  1. Always keep …………… while driving.
  2. Mandatory signs are exhibited in …………… shape.
  3. ……………controls the speed of the vehicle.
  4. Higher the speed; …………… the risk.
  5. Use of in four wheelers and …………… for two wheelers has been brought under law.

Answer:

  1. to the left
  2. circular
  3. Automatic speed
  4. higher
  5. seat belt and helmets




III. Match the following:

  1. Pollution under control certificate – Zebra crossing
  2. One  time tax for new car                 – Comic book on road safety
  3. Pedestrian                                           – 6 months
  4. Brasilia Declaration                          – 15 years
  5. Swachha safer                                    – Global conference

Answer:

1 – iii; 2 – iv; 3 – i; 4 – v; 5 – ii

IV. State true dr false:

  1. The problem of accidents lies with roads only.
  2. Check mirrors before changing lanes.
  3. Flashing yellow signal indicates to slow down and proceed with caution.
  4. On a two wheeler only one pillion rider is allowed.
  5. The roads are one of the worst invention of man.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. True
  4. True
  5. False

V. Consider the following statements and tick the appropriate answer

1. Which of the following statements is/are not correct?
(i) Maintain the right distance to the vehicle in the front.
(ii) Maintain speed limit, never exceed the speed limit
(iii) Wearing seat belt is not necessary while driving.
(iv) Don’t slow down on bend and turn in the road.

(a) i, iii only
(b) ii, iv only
(c) i, ii only
(d) iii, iv only
Answer:
(d) iii, iv only

2. Assertion (a) : Drunken driving causes accidents.
Reason (R) : It hampers vision due to dizziness.
(a) A is correct and R is the correct explanation of A
(b) A is correct and R is not the correct explanation of A
(c) A is wrong and R is Correct
(d) Both are wrong
Answer:
(a) A is correct and R is the correct explanation of A

3. Assertion (a) : Road signs are easy to comprehend.
Reason (R) : They are mostly pictorial.
(a) A is true but R is false.
(b) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(c) A is false but R is true.
(d) Both A and Rare true. R is not the correct explanation of A
Answer:
(b) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

4. Find the odd one out (road safety rules)
(a) Slow down on the bends
(b) Maintain speed limit
(c) Use cell phone while driving
(d) Avoid walking on roads
Answer:
(c) Use cell phone while driving

5. The following signs represent.
8th social science book back questions with answer
Answer:

  1.    One Way
  2. Pedestrain Crossing
  3. Horns Prohibited
  4. Hospital
  5. Right Hand Curve
  6. Men at Work

VI. Answer the following in one or two sentences

1. How do you ensure road safety?
Answer:
Road safety is primarily’ meant about to protect and provide security of all those who travel on roads.

2. Why road safety is very important to us?
Answer:

  1. Road accidents are undesired events that lead to injury or death.
  2. These deaths and injuries result in significant social and economic costs.
  3. The problem does not lie with roads, it is our carelessness that results in such misfortune.

3. What are the direct consequences of road accidents?
Answer:
Direct consequences of Accidents : Fatality (death), Injury, Property damage.

4. Draw traffic lights signals and indicates the meaning.
Answer:

8th social science book back questions with answer

5. Write a note on Brasilia Declaration on road safety.
Answer:
Brasilia Declaration or road safety:

  1. Taking road safety as a serious issue, India signed Brasilia Declaration in 2015 through which the participants.
  2. Across the world are committed to improve road safety and ways to reduce the traffic deaths by the end of this decade.

6. What is the aim of observing Road Safety Week?
Answer:
Road Safety Week:

  1. Road safety week is a national event aimed at raising public awareness about traffic rules and ultimately to reduce casualties due to road accidents.
  2. It is also intented to reinforce road safety behaviour among road users.

7. Write any four traffic rules.
Answer:
Traffic rules in India:

  1. On a two – way road, the driver must drive on the left side of the road.
  2. It is mandatory for the driver to slow down at all inter junctions and pedestrian crossing.
  3. If the driver is turning left, he has to rotate the hand in the anti-clockwise direction.
  4. On a two – wheeler only one pillion rider is allowed.

8. How does alcohol affect driving?
Answer:
Drunken Driving:

  1. Consumption of alcohol reduces concentration.
  2. It hampers vision due to dizziness.
  3. And driving under the influence of alcohol causes accidents.

Other Important Links for 8th Social Science Book Answers:

Click Here to download complete Samacheer Kalvi’s 8th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Answers