Samacheer Kalvi 8th Social Science Economics Chapter 2

Samacheer Kalvi 8th Social Economics Chapter 2 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 8th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 8th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 8th Social Economics Book Chapter 2 Public and Private Sectors Answers/Solutions in English are provided on this page. 8th Std New Social History Book consists of 08 units, Geography Book consists of 08 units, Civics book portion consists of 07 units, Economics book portion consists of 02 units, All Social Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 8th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 8th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  8th std Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 8th Social Science Economics Chapter 2 Questions and Answers are given below.

Social Economics Book Back Solution

Chapter 2 – Public and Private Sectors

I. Choose the best answer:

1. The public sector in India owes its origin in the ………… Industrial policy resolution of the Government of India.
(a) 1957
(b) 1958
(c) 1966
(d) 1956
Answer:
(d) 1956

2. Mixed economy is the mixture of merits of both …………
(a) Capitalism
(b) Socialism
(c) a & b are correct
(d) A & B are incorrect
Answer:
(c) a & b are correct

3. ………… is governed by a company law and controlled by the Government as principal major share holders.
(a) Private Sector
(b) Joint Sector
(c) Public Sector
(d) None of these
Answer:
(b) Joint Sector

4. Steel Authority of India Ltd (SAIL) is a ………… Industry.
(a) Miniratna Industry
(b) Maharatna Industry
(c) Navaratna Industry
(d) None of these
Answer:
(b) Maharatna Industry

5. Public sector is on ………… motive.
(a) Profit Motive
(b) Service Motive
(c) Speculative Motive
(d) None of these
Answer:
(b) Service

II. Fill in the Blanks:

  1. The ………… and are allotted their respective roles in promoting the economic welfare of all sections of the community.
  2. The private sector is on ………… motive.
  3. ………… is the process of social and economic development in a society.
  4. The main function of private sector is to create ………… and …………
  5. The government is committed to strengthening ………… and co-operation among the citizens.

Answer:

  1. Public sector and Private sector
  2. profit
  3. Socio Economic Development
  4. Innovation and Moderisation
  5. understanding

III. Match the following:

  1. Think Tank    – Primary Sector
  2. Agriculture    – Gross Domestic Product
  3. Industries      – NITI Aayog
  4. GDP                – Secondary Sector

Answer:

  1. Think Tank   – NITI Aayog
  2. Agriculture   – Primary Sector
  3. Industries     – Secondary Sector
  4. GDP                – Gross Domestic Product




IV. Which is the Odd one:

1. Which one of the following is not the indicator of Socio-Economic Development.
(a) Black Money
(b) Life Expectancy
(c) Gross Domestic Product (GDP)
(d) Employment
Answer:
(a) Black Money

V. Which of the following is a correct answer:

1. (i) The Industries which would be exclusively owned by the state are referred to as Schedule-A
(ii) The industries in which the private sector could supplement the efforts of the state sector, with the state taking the sole responsibility for starting new units which are specific in Schedule-B.
(iii) The remaining industries which were in the private sector are not mentioned in Schedule,

(a) All are Correct
(b) (i) and (iii) are correct
(c) (i) and (ii) are correct
(d) None of these
Answer:
(c) (i) and (ii) are correct

VI. Short Answer:

1. Write a short note on public sectors.
Answer:
The sector which is engaged in the activities of providing government goods and services to the general public is called the public sector.

2. What does society want?
Answer:
The society wants rapid industrialization of the economy as the main key to economic development, improving living standards and
economic sovereignty.

3. Write the objectives of the Public sector.
Answer:

  • To promote rapid economic development through the creation and expansion of infrastructure.
  • To generate financial resources for development.
  • To promote redistribution of income and wealth.
  • To create employment opportunities.
  • To promote balanced regional growth.
  • To encourage the development of small scale and ancillary industries and to accelerate export promotion and import substitution.

4. What are the three organs of public sectors?
Answer:
The three organs of the public sector are:

  1. Administration by a Government Department
  2. The Joint sector companies
  3. Public Corporation

5. Name some indicators that measure socioeconomic development.
Answer:
The indicators that measure socio-economic development are

  • Gross Domestic Product (GDP)
  • Life Expectancy
  • Literacy
  • Employment
  • Provision of house, clean drinking water and sanitation.

6. Write short note on Private sector.
Answer:

  1. The segment of a national economy that is owned, controlled and managed by private individuals or enterprises is known as Private sector.
  2. The private sector companies are divided on the basis of sizes.
  3. They can be created in two ways, i.e. either by the formation of a new enterprise or by the privatization of any public sector enterprise.

7. Name any three Maratha Industries.
Answer:

  • Infosys
  • WIPRO Limited
  • ICICI Bank Limited

8. Name any three Major Private Sector industries.
Answer:

  1. Infernos
  2. Aditya Birla Company
  3. Tata Group of Companies

Other Important Links for 8th Social Science Book Answers:

Click Here to download complete Samacheer Kalvi’s 8th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Answers