Samacheer Kalvi 8th Social Science History Chapter 2

Samacheer Kalvi 8th Social History Chapter 2 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 8th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 8th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 8 Social History Book Chapter 2 From Trade to Territory Answers/Solutions in English are provided on this page. 8th Std New Social History Book consists of 08 units, Geography Book consists of 08 units, Civics book portion consists of 07 units, Economics book portion consists of 02 units, All Social Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 8th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 8th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  8th std Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 8th Social Science History Chapter 2 Questions and Answers is given below.

Social History Book Back Solution

Chapter 2 – From Trade to Territory

 

I. Choose the correct answer

1. The ruler of Bengal in 1757 was ……………
(a) Shuja – ud – daulah
(b) Siraj – ud – daulah
(c) Mirkasim
(d) Tippu Sultan
Answer:
(b) Siraj – ud – daulah

2. The Battle of Plassey was fought in ………………
(a) 1757
(b) 1764
(c) 1765
(d) 1775
Answer:
(a) 1757

3. Which among the following treaty was signed after Battle of Buxar?
(a) Treaty of Allahabad
(b) Treaty of Carnatic
(c) Treaty of Alinagar
(d) Treaty of Paris
Answer:
(a) Treaty of Allahabad]

4. The Treaty of Pondichery brought the …………….. Carnatic war to an end .
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) None
Answer:
(b) Second

5. When did Hyder Ali crown on the throne of Mysore?
(a) 1756
(b) 1761
(c) 1763
(d) 1764
Answer:
(b) 1761

6. Treaty of Mangalore was signed between ……………..
(a) The French and Tippu Sultan
(b) Hyder Ali and Zamorin of Calicut
(c) The British and Tippu Sultan
(d) Tippu Sultan and Marathas
Answer:
(c) The British and Tippu Sultan

7. Who was the British Governor-General during the Third Anglo – Mysore War?
(a) Robert Clive
(b) Warren Hastings
(c) Lord Cornwallis
(d) Lord Wellesley
Answer:
(c) Lord Cornwallis

8. Who signed the Treaty of Bassein with the British?
(a) Bajirao II
(b) DaulatraoScindia
(c) SambhajiBhonsle
(d) SayyajiraoGaekwad
Answer:
(a) Bajirao II

9. Who was the last Peshwa of the Maratha empire?
(a) BalajiVishwanath
(b) BajiRao II
(c) BalajiBajiRao
(d) BajiRao
Answer:
(d) BajiRao

10. Who was the first Indian state to join the subsidiary Alliance?
(a) Oudh
(b) Hyderabad
(c) Udaipur
(d) Gwalior
Answer:
(b) Hyderabad

II. Fill in the Blanks

  1. The Treaty of Alinagar was signed in ……………..
  2. The commander in Chief of Sirajuddaula was ……………….
  3. The main cause for the Second Carnatic war was ……………….
  4. ………………. adopted the policy of Doctrine of Lapse to extend the British Empire in India.
  5. Tippu Sultan was finally defeated at the hands of ……………….
  6. After the death of Tippu Sultan Mysore was handed over to ……………….
  7. In 1800, ………………… established a college at Fort William in Calcutta.

Answer:

  1. 1757
  2. Mir Jafar
  3. The issue of succession
  4. Lord Dalhousie
  5. Arthur Wellesley
  6. Krishna Raja Odayar
  7. Lord Wellesley

III. Match the following

8th social science book back questions with answer

Answer:

1 – ii; 2 – iv; 3 – iii;  4 – V; 5 – i




IV. State true or false

1. After the death of Alivardi Khan, Siraj – ud – doula ascended the throne of Bengal.
Answer:
True

2. Hector Munro, led the British forces in the battle of Plassey.
Answer:
False
Correct statement:
Robert Clive, led the British forces in the battle of Plassey.

3. The outbreak of the Austrian war of succession in Europe was led to Second Carnatic War in India.
Answer:
False
Correct statement:
The outbreak of the Austrian war of succession in Europe was led to First Carnatic War in India.

4. Sir Elijalmpey was the first Chief Justice of the Supreme Court at Fort William in Bengal.
Answer:
True

5. The Police system was created by Lord Cornwallis.
Answer:
True

V. Which one of the following is correctly matched:

  1. Battle of Adayar – 1748
  2. Battle of Ambur – 1754
  3. Battle of Wandiwash – 1760
  4. Battle of Arcot – 1749

Answer:
3. Battle of Wandiwash – 1760

VI. Answer the following in one or two sentences

1. Write a short note on Black Hole Tragedy.
Answer:

  • Black Hole Tragedy was held among a small dungeon room in the Fort William in Calcutta, where troops of the Nawab of Bengal Siraj-ud-daula, held 146 British Prisoners of war for one night.
  • The next day morning, when the door was opened 123 of the prisoners found dead because of suffocation.

2. What were the benefits derived by the English after the Battle of Plassey?
Answer:
After the Battle of Plassey in 1757, the company was granted undisputed right to have free trade in Bengal, Bihar and Orissa. It received the place of 24 Parganas in Bengal.

3. Mention the causes for the Battle of Buxar.
Answer:

  • Shuja-ud-daulah and Shah Alam II formed a confederacy.
  • They both got angry with the British for misusing the free duty passes.

4. What were the causes for the First Mysore War?
Answer:
Causes:

  1. Haider Ali’s growing power and his friendly relations with the French became a matter of concern for the English East India Company.
  2. The Marathas, the Nizam and the English entered into a triple alliance against Haider Ali.

5. Bring out the results of the Third Maratha War.
Answer:

  1. The Maratha confederacy was dissolved and Peshwaship was abolished.
  2. Most of the territory of Peshwa BajiRao II was annexed and became part of the Bombay Presidency
  3. The defeat of the Bhonsle and Holkar also resulted in the acquisition of the Maratha kingdoms of Nagpur and Indore by the British.
  4. The BajiRao II, the last Peshwa of Maratha was given an annual pension of 8 lakh rupees.

6. Name the states signed into Subsidiary Alliance.
Answer:
Hyderabad (1798). It was followed by Tanjore (1799), Aundh (1801), Peshwa (1802), Bhonsle (1803), Gwalior (1804), Indore (1817), Jaipur, Udaipur and Jodhpur (1818).

Other Important Links for 8th Social Science Book Answers:

Click Here to download complete Samacheer Kalvi’s 8th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Answers