Samacheer Kalvi 8th Social Science History Chapter 3

Samacheer Kalvi 8th Social History Chapter 3 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 8th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 8th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 8 Social History Book Chapter 3 Rural Life and Society Answers/Solutions in English are provided on this page. 8th Std New Social History Book consists of 08 units, Geography Book consists of 08 units, Civics book portion consists of 07 units, Economics book portion consists of 02 units, All Social Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 8th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 8th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  8th std Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 8th Social Science History Chapter 3 Questions and Answers is given below.

Social History Book Back Solution

Chapter 3 – Rural Life and Society

 

I. Choose the correct answer

1. Which system was called by different names like Jagirdari, Malguzari and Biswedari etc.?
(a) Mahalwari
(b) Ryotwari
(c) Zamindari
(d) None of these
Answer:
(d) None of these

2. Under which Governor General did the permanent settlement implemented in Bengal.
(a) Lord Hastings
(b) Lord Cornwallis
(c) Lord Wellesley
(d) Lord Minto
Answer:
(b) Lord Cornwallis

3. What was the Mahal in the Mahalwari system?
(a) House
(b) Town
(c) Village
(d) Palace
Answer:
(c) Village

4. In which region was the Mahalwari system imposed?
(a) Maharashtra
(b) Madras
(c) Bengal
(d) Punjab
Answer:
(d) Punjab

5. Who among the following Governors introduced Mahalwari system?
(a) Lord Hastings
(b) Lord Cornwallis
(c) Lord Wellesley
(d) Lord William Bentinck
Answer:
(d) Lord William Bentinck

6. In which region was the Ryotwari system not introduced by the British?
(a) Bombay
(b) Madras
(c) Bengal
(d) None of these
Answer:
(c) Bengal

7. The Indigo revolt was led by whom?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Keshab Chandra Roy
(c) Digambar Biswas and Bishnu Biswas
(d) Sardar Vallabhbhai Patel
Answer:
(c) Digambar Biswas and Bishnu Biswas

8. The Bardoli Satyagraha was led by whom?
(a) Sardar Vallabhbhai Patel
(b) Mahatma Gandhi
(c) DigambarBiswas
(d) Keshab Chandra Roy
Answer:
(a) Sardar Vallabhbhai Patel

II. Fill in the Blanks

  1. ……………… is the modified version of the Zamindari system.
  2. The Mahalwari system was a Brain child of ……………….
  3. Indigo Revolt took place in ……………….
  4. Maplah Rebellion was held in ……………….
  5. The Champaran Agrarian Act was passed in ……………….

Answer:

  1. Mahalwari system
  2. Holt Mackenzie
  3. Bengal
  4. Malabar (Kerala)
  5. May 1918]

III. Match the following

8th social science book back questions with answer
Answer:

1 – iv; 2 – iii; 3 – i; 4 – ii; 5 – v




IV. State true or false

1. Warren Hastings introduced quinquennial land settlement.
Answer:
True

2. Ryotwari system was introduced by Thomas Munro.
Answer:
True

3. Pabna revolt originated in the Yusufshahi pargana in Gujarat.
Answer:
False
Correct statement:
Pabna revolt originated in the Yusufshahi pargana in Bengal.

4. The Punjab land alienation Act was passed in 1918.
Answer:
False
Correct statement:
The Punjab land alienation Act was passed in 1900.

V. Consider the following statement and tick appropriate answer

1. Which of the following statement is not true about Zamindari system?

  1. This settlement was introduced in 1793.
  2. The Zamindars became the owner of the land.
  3. This system secured a fixed a stable income for the cultivators.
  4. This practice was applicable to the area of 19% of India.

Answer:
3. This system secured a fixed a stable income for the cultivators.

2. Which of the following statement is correct about Peasants revolt in India?

  1. The Santhal rebellion was held in Bengal.
  2. DinabandhuMitra wrote a drama called Nil Darban.
  3. The Deccan riots started from a village at Pune in 1873.
  4. The Moplah peasants rebellion was held in Tamil Nadu.

Answer:
2. Dinabandhu Mitra wrote a drama called Nil Darban.

VI. Answer the following in one or two sentences

1. List out any two salient features of the Permanent Settlement?
Answer:

  • Zamindars acted as the agent of the Government for the collection of revenue from the cultivators.
  • All judicial powers were taken away from the Zamindars.

2. What were the salient features of the Ryotwari system?
Answer:
Salient features of the Ryotwari system:

  1. Revenue settlement was done directly with the ryots.
  2. Measurement of field and an estimate of the product was calculated.
  3. The government fixed the demand at 45 to 55 percent of the produce.

3. Bring out the effects of the Mahalwari settlement.
Answer:

  • This system brought no benefit to the cultivators.
  • The Lambardar misused it for their self-interest. It was a modified version of the Zamindari system.

4. What was the cause of the Indigo Revolt in 1859 – 60?
Answer:
1. The European indigo planters compelled the tenant farmers to grow indigo in terms highly disadvantageous to the farmers.

2. The tenant farmer was forced to sell it cheap to the planter and accepted advances from the planter that benefitted the latter. There were also cases of kidnapping, looting, flogging, and burning.

3. Led by Digambar Biswas and Bishnu Charan Biswas, the ryots of Nadia district gave up indigo cultivation in September 1859. Factories were burnt down and the revolt spread.

5. What was the contribution of Mahatma Gandhi to Champaran Satyagraha?
Answer:

  • Gandhi understood the grievances of the Peasants and took up their cause.
  • The Government appointed an enquiry commission of which Mahatma Gandhi was a member.
  • By the efforts of Mahatma Gandhi for the peasants, Champaran Agrarian Act was passed in May 1918.

6. Mention the role of Vallabhai Patel in Bardoli Satyagraha.
Answer:
1. In 1928, the peasants of Bardoli (Gujarat) started their agitation under the leadership of Sardar Vallabhbhai Patel, in protest against the government’s proposal to increase land revenue by 30 percent.

2. The peasants refused to pay tax at the enhanced rate and started no – tax campaign on 12 February 1928. Many women also participated in this campaign.

Other Important Links for 8th Social Science Book Answers:

Click Here to download complete Samacheer Kalvi’s 8th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Answers