Samacheer Kalvi 8th Social Science History Chapter 4

Samacheer Kalvi 8th Social History Chapter 4 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 8th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 8th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 8 Social History Book Chapter 4 People’s Revolt Answers/Solutions in English are provided on this page. 8th Std New Social History Book consists of 08 units, Geography Book consists of 08 units, Civics book portion consists of 07 units, Economics book portion consists of 02 units, All Social Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 8th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 8th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  8th std Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 8th Social Science History Chapter 4 Questions and Answers is given below.

Social History Book Back Solution

Chapter 4 – People’s Revolt

 

I. Choose the correct answer

1. The Palayakkarar system was instituted in –
(a) 1519
(b) 1520
(c) 1529
(d) 1530
Answer:
(c) 1529

2. Which of the following Palayakkarar of Tamil Nadu was the pioneer against the English rule –
(a) Pulitevan
(b) Yusuf Khan
(c) Kattabomman
(d) Marudhu brothers
Answer:
(a) Pulitevan

3. Colin Jackson was the collector of –
(a) Madurai
(b) Tirunelveli
(c) Ramanathapuram
(d) Tuticorin
Answer:
(c) Ramanathapuram

4. Veera Pandiya Kattabomman was hanged at the fort of –
(a) Panchalamkurichi
(b) Sivagangai
(c) Tiruppathur
(d) Kayathar
Answer:
(d) Kayathar

5. Velu Nachiyar was a queen of –
(a) Nagalapuram
(b) Sivagiri
(c) Sivagangai
(d) Virapachi
Answer:
(c) Sivagangai

6. Tiruchirapalli proclamation was issued by –
(a) Marudhu Pandiyars
(b) Krishnappa Nayak
(c) Velu Nachiyar
(d) Dheeran Chinnamalai
Answer:
(a) Marudhu Pandiyars

7. Which of the following place was associated with Dheeran chinnamalai –
(a) Dindigul
(b) Nagalapuram
(c) Pudukottai
(d) Odanilai
Answer:
(d) Odanilai

8. Rani Lakshmi Bai led the revolt at –
(a) Central India
(b) Kanpur
(c) Delhi
(d) Bareilly
Answer:
(a) Central India

II. Fill in the Blanks

  1. The Eastern Palayms were ruled under the control of ………………
  2. Vishwanatha Nayakar instituted the Palayakarar system with the consultation of his minister ……………….
  3. The ancestors of Kattabomman belonged to ……………….
  4. ……………… was known by Tamils as Veera mangai and Jhansi Rani of south India.
  5. ……………… was called as ‘lion’ of sivagangai.
  6. ……………… was described the revolt of 1857 as the First War of India Independence.

Answer:

  1. Kattabomman
  2. Ariyanatha Mudaliyar
  3. Andhra
  4. Velu Nachiyar
  5. Chinna Marudu
  6. D. Savarkar

III. Match the following

8th social science book back questions with answer

Answer:

1 – v; 2 – iii; 3 – iv; 4 – ii; 5 – i




IV. State true or false

1. The Vijayanagar rulers appointed Nayaks in their provinces.
Answer:
True

2. Sivasubramania was the minister of Marudhu pandiyas.
Answer:
False
Correct statement:
Sivasubramania was the minister of Kattabomman.

3. Kattabomman was hanged on 17th October 1799.
Answer:
True

4. Fettah Hyder was the elder son of Tippu Sultan.
Answer:
True

V. (a)Consider the following statements and tick (✓) the appropriate answer

(i) The Vellore revolt was held in 1801.
(ii) The family members of Tippu were imprisoned at Vellore fort after the fourth Mysore war.
(iii) At the time of the Vellore revolt, the Governor of Madras was Lord William Bentinck.
(iv) The victory of the revolt of Vellore against the British was one of the significant events in the history of India.

(a) i & ii are Correct
(b) ii & iv are Correct
(c) ii &iii are correct
(d) i, ii & iv are correct
Answer:
(c) ii &iii are correct

(b) Find out the wrong pair:

  1. Marudu Pandiyar   – Ettayapuram
  2. Gopala Nayak          – Dindigul
  3. Kerala Varma          – Malabar
  4. Dhoondaji                – Mysore

Answer:
1. Marudu Pandiyar – Ettayapuram

(c) Find out the odd one :
a) Kattabomman, b) Oomaithurai, c) Sevathaiah, d) Tippu Sultan.
Answer:
d) Tippu Sultan

VI. Answer the following in one or two sentences

1. What do you know about the Palayakarars? Name some of them.
Answer:
Viswanatha Nayak instituted the Palayakkarar system in 1529. The whole country divided into 72 Palayams and was held in military tenure and extended their full cooperation to be need of the Nayaks Nerkattumseval, Panchalankurichi is among them.

2. What was the part of Velu Nachiyar in the Palayakkarar revolt?
Answer:
1. Velu Nachiyar was a queen of Sivagangai. she was married to Muthu Vaduganathar, the Raja of Sivagangai. In 1772, the Nawab of Arcot and the British troops invaded Sivagangai. They killed Muthu Vaduganathar in the Kalaiyar Koil battle. Velu Nachiyar escaped with her daughter and lived under the protection of Gopala Nayaker at Virupachi near Dindigul.
2. During this period she organized an army and employed her intelligent agents to find where the British stored their ammunition.
3. She arranged a suicide attack by a faithful follower Kuyili, a commander of Velu Nachiar. She recaptured Sivagangai and was again crowned as a queen with the help of the Marudu brothers.

3. Who were the leaders of the Palayakkarar confederacy in the south Indian rebellion?
Answer:
Marudu Pandiyar of Sivanganga, GopalaNayak of Dindugal, Kerala Varma of Malabar and Krishnappa Nayak, and Dhoondaji of Mysore.

4. What was the importance of the Tiruchirappalli proclamation?
Answer:

  1. The Marudu Pandyas issued a proclamation of Independence called the Tiruchirappalli Proclamation in June 1801.
  2. It was the first call to the Indians to unite against the British.
  3. A copy of the proclamation was posted on the walls of the Nawab’s palace in the fort of Tiruchi and another copy was placed on the walls of the Vaishnava temple at Srirangam. Thus Marudu brothers spread the spirit of opposition against the English everywhere.
  4. As a result, many Palayakkarars of Tamil Nadu went on a rally to fight against the English.

5. Bring out the effects of the Vellore revolt.
Answer:
Effects of the Vellore Revolt:

  • The new methods and uniform regulations were withdrawn.
  • The family of Tipu as a precautionary measure was sent to Calcutta.
  • William Cavendish Bentinck was removed from his service.

6. What was the immediate cause of the Revolt of 1857?
Answer:
1. The immediate cause was the introduction of new Enfield Riffles in the army. The top of the cartridge of this rifle was to be removed by the mouth before loading it in the rifle. The cartridges were greased by the fat of pig and the cow.
2. The Indian sepoys believed that the British were deliberately attempting to spoil the religion of both the Hindus and the Muslims because while the Hindus revered the cow, the Muslims hated the pig.
3. The soldiers, therefore, determined to refuse their service and, ultimately revolted.
4. Thus, the primary and the immediate cause of the revolt was the use of the greased cartridges.

Other Important Links for 8th Social Science Book Answers:

Click Here to download complete Samacheer Kalvi’s 8th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Answers