Samacheer Kalvi 8th Social Science History Chapter 5

Samacheer Kalvi 8th Social History Chapter 5 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 8th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 8th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 8 Social History Book Chapter 5 Educational Development in India Answers/Solutions in English are provided on this page. 8th Std New Social History Book consists of 08 units, Geography Book consists of 08 units, Civics book portion consists of 07 units, Economics book portion consists of 02 units, All Social Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 8th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 8th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  8th std Social Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 8th Social Science History Chapter 5 Questions and Answers is given below.

Social History Book Back Solution

Chapter 5 – Educational Development in India

 

I. Choose the correct answer

1. The word ‘Veda’ is derived from ………
(a) Sanskrit
(b) Latin
(c) Prakrit
(d) Pauli
Answer:
(a) Sanskrit

2. Which of the following was an important center for the learning in the ancient period?
(a) Gurukula
(b) Viharas
(c) Pauli
(d) All of these
Answer:
(a) Gurukula

3. Nalanda, the oldest university in India was located in –
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Bihar
(d) Punjab
Answer:
(c) Bihar

4. When did the UNESCO declare Takshashila as world heritage site?
(a) 1970
(b) 1975
(c) 1980
(d) 1985
Answer:
(c) 1980

5. Which European country were the first to start Modern System of Education in India?
(a) British
(b) Danish
(c) French
(d) Portuguese
Answer:
(d) Portuguese

6. Which of the following Charter Act made a provision for an annual grant one lakhs Rupees for the promotion of Education in India?
(a) Charter Act of 1813
(b) Charter Act of 1833
(c) Charter Act of 1853
(d) Charter Act of 1858
Answer:
(a) Charter Act of 1813

7. Which of the following Commission recommended to constitute the University Grants Commission?
(a) Sergeant Report, 1944
(b) Radhakrishnan Commission, 1948
(c) Kothari Commission, 1964
(d) National Education Policy, 1968
Answer:
(b) Radhakrishnan Commission, 1948

8. In which year the New Education Policy was introduced in India?
(a) 1992
(b) 2009
(c) 1986
(d) 1968
Answer:
(c) 1986

II. Fill in the Blanks

  1. The word ‘Veda’ means ………
  2. Taxila ruins were discovered by ………..
  3. ………. was the first ruler to establish a madrasa at Delhi.
  4. The New Education Policy was revised in ………….
  5. ……….. is the primary vehicle for implementing the provisions of the Right to Education Act of (RTE) 2009.
  6. Midday meal program was introduced in schools in ………

Answers:

  1. Knowledge
  2. Archaeologist Alexander Cunningham
  3. Iltutmish
  4. 1992
  5. SSA (Sarva Shiksha Abhiyan)
  6. 1956

III. Match the following

  1. I – Tsing                    – Saraswathi Mahal
  2. Francis Xavier          – Magna Carta of Indian Education
  3. Wood’s Despatch     – Western Education in Madras
  4. Sarafoji II                   – University at Kochin
  5. Sir Thomas Munroe – Chinese scholar

Answer:

1 – v; 2 – iv; 3 – ii; 4 – i; 5 – iii




IV. State True or False

  1. The writings of Charaka and Sushrutha were the sources of learning of medicine.
  2. Temples were the centers of learning and played an active role in the promotion of knowledge.
  3. The Jataka tales tell us that the kings and society took an active interest in promoting education.
  4. Women education in India was not prevalent during the medieval period.
  5. The RMSA scheme was implemented during the tenth Five Year Plan.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. True
  4. True
  5. False

V. Consider the following statements and tick the appropriate answer

1. (i) The Nalanda University was founded in the fifth century C.E
(ii) In ancient India teachers had complete autonomy in all aspects from a selection of students to design their syllabi
(iii) In ancient times the teacher was called Kanakkayar.
(iv) The famous college during the Chola period was Kandhalur salai.

(a) i and ii are correct iii and iv are correct
(b) ii and iv are correct
(c) iii and iv are correct
(d) i, ii, and iii are correct
Answer:
(d) i, ii, and iii are correct

2. Find out the Correct pair.
(a) Maktabs – Secondary School
(b) Macaulay’s Minutes of 1835 – English education
(c) Operation Blackboard – Secondary Education Commission
(d) Salabhogam – Lands were given to temples
Answer:
(b) Macaulay’s Minutes of 1835

VI. Answer the following in one or two sentences

1. Write about the importance of Gurukulas.
Answer:

  • In ancient India, education was imparted by the guru to the pupils.
  • Who came and gathered around him and live in his house as members of his family.
  • This was known as Gurukula or Ashram. System of Education.
  • The house of Guru functioned as a school.

2. Name the most notable universities that evolved in ancient India.
Answer:
The most notable universities the emerged during that period were situated at –

  1. Taxila
  2. Nalanda
  3. Valabhi
  4. Vikramshila
  5. Odantapuri
  6. Jagaddala

3. Write a short note on Taxila.
Answer:

  • Taxila was an ancient Indian city which is now in northwestern Pakistan.
  • It is an important university in ancient India and the UNESCO declared it as a world heritage site in 1980.

4. Mention the education centres flourished in the Cholas period?
Answer:

  1. Rajaraja Chaturvedimangalam – Vedic College (Ennayiram in Former South Arcot District)
  2. Tirubuvanai – Vedic College (Pondicherry)
  3. Viravajendra – Medical School (Tiruvaduthurai)

5. Expand SSA and RMSA.
Answer:

  • SSA – Sarva Shiksha Abhiyan.
  • RMSA – Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan.

6. What do you know about RTE.?
Answer:
Right to Education (RTE) provides for free and compulsory education to all children from the age of 6 to 14 years.

Other Important Links for 8th Social Science Book Answers:

Click Here to download complete Samacheer Kalvi’s 8th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Answers