Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Chapter 1

Samacheer Kalvi 9th Social Civics Chapter 1 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 9th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 9th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 9 Social Civics Book Chapter 1 Forms of Government and Democracy Answers/Solutions in English are provided on this page. 9th Std New Social History Book consists of 11 units, Geography Book consists of 8 units, Civics book portion consists of 6 units, Economics book portion consists of 5 units, All Social Science Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 9th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 9th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  9th std Social History Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Chapter 1 is given below.

Social Civics Book Back Solution

Chapter 1 – Forms of Government and Democracy

 

I. Choose the correct answer.

1. A system of government in which one person reigns supreme, usually a king or queen, is called ……..
(a) autocracy
(b) monarchy
(c) democracy
(d) republic
Answer: (b) monarchy

2. A system of government by one person with absolute power.
(a) Aristocracy
(b) Theocracy
(c) Democracy
(d) Autocracy
Answer: (d) Autocracy

3. When a country is governed by a few privileged, the form of government is called ……
(a) Aristocracy
(b) Parliamentary
(c) Democracy
(d) Republic
Answer: (a) Aristocracy

4. Former Soviet Union is an example for ……
(a) aristocracy
(b) theocracy
(c) oligarchy
(d) republic
Answer: (c) oligarchy

5. Select the odd one ……
(a) India
(b) USA
(c) France
(d) Vatican
Answer: (d) Vatican

6. Abraham Lincoln was the President of the
(a) USA
(b) UK
(c) USSR
(d) India
Answer: (a) USA

7. Kudavolai system was followed by ……….
(a) Gheras
(b) Pandyas
(c) Cholas
(d) Kalabhras
Answer: (c) Cholas

8. Direct Democracy in olden times existed ………
(a) In the republics of ancient India
(b) Among the USA
(c) In the city-state of ancient Athens
(d) Among the UK
Answer: (c) In the city-state of ancient Athens

9. In which country has democracy originated? .
(a) India
(b) Switzerland
(c) USA
(d) Athens
Answer: (d) Athens

10. From which language was the term “Democracy” derived?
(a) Greek
(b) Latin
(c) Persian
(d) Arabic
Answer: (a) Greek

11. In democracy the final authority rests with ………
(a) The Parliament
(b) The People
(c) The council of Ministers
(d) The President
Answer: (b) The People

12. Which one of the country has Presidential form of government?
(a) India
(b) Britain
(c) Canada
(d) USA
Answer: (d) USA

13. The largest democratic country in the world is ……..
(a) Canada
(b) India
(c) USA
(d) China
Answer: (b) India

14. Assertion (A): Direct democracy is practised in Switzerland.
Reason (R): People directly participates in decision making.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)
(b) Both (A) and (R) are true and (R) does not explain (A)
(c) (A) is correct and (R) is false
(d) (A) is false and (R) is true
Answer: (a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)

15. Assertion (A): India has parliamentary form of democracy.
Reason (R): Indian parliament comprises two houses.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)
(b) Both (A) and (R) are true and (R) does not explain (A)
(c) (A) is correct and (R) is false
(d) (A) is false and (R) is true
Answer: (a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)

16. The meaning of Franchise is ………
(a) Right to elect
(b) Right to vote for the poor
(c) Right to vote
(d) Right to vote for the rich
Answer: (c) Right to vote

17. The grant of universal franchise creates ………….
(a) Social equality
(b) Economic equality
(c) Political equality
(d) Legal equality
Answer: (c) Political equality

18. Prime Minister of India is appointed by …….
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Speaker
(d) President
Answer: (d) President

19. The President of India can nominate ……….
(a) 12 members to Lok Sabha
(b) 2 members of Rajya Sabha
(c) 12 members to Rajya Sabha
(d) 14 members of Rajya Sabha
Answer: (c) 12 members to Rajya Sabha

20. The First general elections after independence in India were held in …………
(a) 1948
(b) 1952
(c) 1957
(d) 1947
Answer: (b) 1952




II. Fill in the blanks.

1. The Constitution of India was finally adopted on ………
2. The two types of democracy are …….. and ……….
3. An example for direct democracy is ………
4. India has a …….. form of democracy.
5. …….. was the first Prime Minister of independent India.
6. The first general elections were held in British India in the year …….
7. The Parliament House in India was designed by …… and ……….
Answers:
1. 26th November 1949
2. Direct and Indirect
3. Switzerland
4. Parliamentary
5. Jawaharlal Nehru
6. 1920
7. Edwin Lutyens and Herbert Baker

III. Match the following.

1. Autocracy          – 18
2. Right to vote    – Arthashastra
3. Chanakya         – Vatican
4. Theocracy        – North Korea
Answers:
1. (d)
2. (a)
3. (b)
4. (c)

Other Important links for 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Click Here to Download 9th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Answers