Samacheer Kalvi 9th Social Science Economics Chapter 2

Samacheer Kalvi 9th Social Economics Chapter 2 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 9th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 9th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 9 Social Economics Book Chapter 2 Employment in India and Tamil Nadu Answers/Solutions in English are provided on this page. 9th Std New Social History Book consists of 11 units, Geography Book consists of 8 units, Civics book portion consists of 6 units, Economics book portion consists of 5 units, All Social Science Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 9th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 9th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  9th std Social History Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 9th Social Science Economics Chapter 2 is given below.

Social Economics Book Back Solution

Chapter 2 – Employment in India and Tamil Nadu

 

I. Choose the correct answer.

1. We take age group …….. years for computation of the workforce.
(a) 12 – 60
(b) 15 – 60
(c) 21 – 65
(d) 5 – 14
Answer:
(b) 15 – 60

2. Which is the correct sequence of various sectors in GDP of India in the descending order?
(a) Primary sector, Secondary sector, Tertiary sector
(b) Primary sector, Tertiary sector, Secondary sector
(c) Tertiary sector, Secondary sector, Primary sector
(d) Secondary sector, Tertiary sector, Primary sector
Answer:
(a) Primary sector, Secondary sector, Tertiary sector

3. Which one of the following sectors is the largest employer in India?
(a) Primary Sector
(b) Secondary Sector
(c) Tertiary Sector
(d) Public sector
Answer:
(a) Primary Sector

4. Which one of the following is not in Primary Sector?
(a) Agriculture
(b) Manufacturing
(c) Mining
(d) Fishery
Answer:
(b) Manufacturing

5. Which one of the following is not in the Secondary Sector?
(a) Construction
(b) Manufacturing
(c) Small Scale Industry
(d) Forestry
Answer:
(d) Forestry

6. Tertiary Sector include/s …..
(a) Transport
(b) Insurance
(c) Banking
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

7. Match the List I with List II using the codes given below:
9th social science book back questions with answer
Answer:
(b) 4, 3, 2, 1

8. Which sector is not included in the occupational pattern?
(a) Primary sector
(b) Secondary sector
(c) Tertiary sector
(d) Private sector
Answer:
(d) Private sector

9. Which Delhi Sultan of medieval India formed ‘Employment Bureau’ to solve the un-employment problem?
(a) Muhamad Bin Tugluq
(b) Allauddin Khilji
(c) Feroz Shah Tugluq
(d) Balban
Answer:
(c) Feroz Shah Tugluq

10. …….. sector is registered and follows government rules.
(a) Agriculture
(b) Organised
(c) Unorganised
(d) Private
Answer:
(b) Organised

11. ……. sector provides j.ob security and higher wages
(a) Public sector
(b) Organised sector
(c) Unorganised sector
(d) Private sector
Answer:
(b) Organised sector

12. Find the odd one.
(a) Banking
(b) Railways
(c) Insurance
(d) Small Scale Industry
Answer:
(b) Railways

13. The sectors are classified into Public and Private sectors on the basis of …
(a) number of workers employed
(b) nature of economic activity
(c) ownership of enterprises
(d) employment conditions
Answer:
(c) ownership of enterprises

14. Assertion (A): The unorganised sector of the economy characterised by the household manufacturing activity and small-scale industry.
Reason (R): Jobs here are low paid and often not regular
(a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)
(b) Both (A) and (R) are true and (R) does not explain (A)
(c) (A) is correct and (R) is false
(d) (A) is false and (R) is true
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)

15. People who employ workers and pay rewards for their work is termed as ……
(a) employee
(b) employer
(c) labour
(d) caretaker
Answer:
(b) employer

16. ……. continues to be the largest employer in Tamil Nadu.
(a) Agriculture
(b) Manufacturing
(c) Banking
(d) Small Scale Industry
Answer:
(a) Agriculture

II. Fill in the blanks.

  1. In ……. sector, the employment terms are not fixed and regular.
  2. Economic activities are classified into ……….. and …… sectors.
  3. ……… has always featured as an important element of development policy in India.
  4. Employment pattern changes due to …….
  5. The nature of employment in India is ………
  6. ……. of the economy is the number of people in the country, who work and also
    capable of working.
  7. Public sector means ……… .

Answers:
1. unorganised
2. Public and Private
3. Employment
4. life style of the people
5. multi-dimensional
6. Labour force
7. Government undertaking




III. Match the following.

9th social book back questions with answer
Answers:
1. (d): 2. (c): 3. (b): 4. (a)

IV. Give short answers.

1. What is labour force of the economy?
Answer:
Labour force of the economy is the number of people in the country who work and also capable of working.

2. Why are children and old age (above 60 years) are not considered for computation of workforce?
Answer:
We take the age group of 15-60 years for the computation of work force. Persons who are less than 15 years are considered as children and person who have crossed 60 years of age are excluded as they are not physically fit to undertake productive occupation. Hence they are not considered for computation of work force.

3. What are the three sectors of an economy?
Answer:
The economy is classified into three sectors. Primary (or) Agriculture sector, Secondary (or) Industrial sector and Tertiary (or) Service sector.

4. Agriculture, despite a sharp decline in Gross Domestic Product, continues to be the largest employer in Tamil Nadu. Give reason.
Answer:
Agriculture, despite a sharp decline in gross domestic product, continues to be the largest employer in Tamil Nadu. This is because the non-agriculture sectors are yet to generate enough employment to affect a shift of labour force.

Other Important links for the 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Click Here to Download 9th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Answers