Samacheer Kalvi 9th Social Science Economics Chapter 4

Samacheer Kalvi 9th Social Economics Chapter 4 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 9th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 9th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 9 Social Economics Book Chapter 4 Agriculture in Tamil Nadu Answers/Solutions in English are provided on this page. 9th Std New Social History Book consists of 11 units, Geography Book consists of 8 units, Civics book portion consists of 6 units, Economics book portion consists of 5 units, All Social Science Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 9th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 9th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  9th std Social History Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 9th Social Science Economics Chapter 4 is given below.

Social Economics Book Back Solution

Chapter 4 – Agriculture in Tamil Nadu

 

I. Choose the correct answer:

1. Irrigated land surface out of cultivable land is
(a) 27%
(b) 57%
(c) 28%
(d) 49%
Answer:
(b) 57%

2. Out of the following which is not a food crop?
(a) Bajra
(b) Ragi
(c) Maize
(d) Coconut
Answer:
(d) Coconut

3. The productivity of paddy during the year 2014-2015
(a) 3,039 kg
(b) 4,429 kg
(c) 2,775 kg
(d) 3,519 kg
Answer:
(b) 4429 kilogram

4. Both agricultural productivity and food productivity has ……..
(a) decreased
(b) not stable
(c) remained stable
(d) increased
Answer:
(d) Increased

5. The North-East monsoon period in Tamilnadu ………
(a) August – October
(b) September – November
(c) October – December
(d) November – January
Answer:
(c) October – December

II. Fill in the blanks.

  1. The major occupation of people in Tamilnadu is ……..
  2. Tamilnadu receives rainfall from the ……. monsoon.
  3. The total geographical area of Tamil Nadu is …….. hectares.

Answers:
1. Agriculture
2. Northeast
3. 30 lakh and 33 thousand




III. Match the following:

9th social science book back questions with answer
Answers:
1. (e): 2. (d): 3. (c): 4. (b): 5. (a)

IV. Give short Answers

1. Give two examples for each food crop and non-food crops.
Answer:
Example for food crops: Paddy, Maize Example for non-food crops: Coconut, Cotton.

2. What are the factors responsible for the changes in cropping area?
Answer:
The size of the total cropping land in Tamil Nadu is 4,544 thousand hectare and this keeps on changing every year. Sufficient rains at the proper period will increase this extent of land. Failure or shortage in rainfall leads to the reduction of land usage for cultivation. .

3. Who monitors the quantity and quality of ground water?
Answer:
The Union Ground Water Board is constantly monitoring the level and nature of ground water. This continuous monitoring has categorized the Panchayat Union (blocks) in terms of the amount of groundwater used. 139 blocks in Tamilnadu are identified as excessive users of groundwater and 100 blocks as nearing the stage of excessive usage of groundwater. 11 blocks have been identified with reduced water quality. Only 136 blocks have enough quantity and quality water for usage.

4. Tabulate the productivity of paddy from 1965 to 2015.
Answer:

9th social science book back questions with answer

5. On what factors does crop cultivation depend? List out the factors on which crop cultivation depend.
Answer:
Crop cultivation depends on – rainfall, availability of water, weather and market prices.

6. Differentiate small and marginal farmers.
Answer:

Small Farmers Marginal Farmers
Small farmers cultivate in lands ranging from 1 -2 hectares. Marginal farmers cultivate in lands within 1 hectare.

Other Important links for 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Click Here to Download 9th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Answers