Samacheer Kalvi 9th Social Science Geography Chapter 6

Samacheer Kalvi 9th Social Geography Chapter 6 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 9th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 9th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 9 Social Geography Book Chapter 6 Man and Environment Answers/Solutions in English are provided on this page. 9th Std New Social History Book consists of 11 units, Geography Book consists of 8 units, Civics book portion consists of 6 units, Economics book portion consists of 5 units, All Social Science Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 9th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 9th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  9th std Social History Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 9th Social Science Geography Chapter 6 is given below.

Social Geography Book Back Solution

Chapter 6 – Man and Environment

 

I. Choose the correct answer.

1. All external influences and factors that affect the growth and development of living organisms is ………
(a) Environment
(b) Ecosystem
(c) Biotic factors
(d) Abiotic factors.
Answer: (a) Environment

2. The ‘World Population Day’ is observed on every year.
(a) August 11th
(b) September 11th
(c) July 11th
(d) January 11th
Answer: (c) July 11th

3. The statistical study of human population is
(a) Demography
(b) Morphology
(c) Etymology
(d) Seismography
Answer: (a) Demography

4. The extraction of valuable minerals and other geological minerals from the mines, is …..
(a) Fishing
(b) Lumbering
(c) Mining
(d) Agriculture
Answer: (c) Mining

5. The Secondary sector of the economy produces …… from raw materials.
(a) Semi finished goods
(b) Finished goods
(c) Economic goods
(d) raw materials
Answer: (b) Finished goods

6. Gradual increase of the earth’s temperature by the Green house gases in the atmosphere is called …….
(a) Acid rain
(b) thermal pollution
(c) Global warming
(d) Deforestation
Answer: (c) Global warming

II. Consider the given statements and choose the right option given below.

7. Assertion (A): Ozone layer in the stratosphere is considered as a protective shield.
Reason (R): It prevents the UV radiation from reaching the earth’s surface.
(a) A and R are correct and A explains R
(b) A and R are correct, but A does not explain R
(c) A is incorrect but R is correct
(d) Both A and R are incorrect
Answer: (a) A and R are correct and A explains R

8. Assertion (A): In tertiary activities, instead of producing goods by themselves, they are in the process of production.
Reason (R): People in Tertiary activities are purely eco-friendly.
(a) Both A and R are incorrect
(b) A and R are correct, but A does not explain R
(c) A is correct and R is incorrect.
(d) A and R are correct and A explains R.
Answer: (c) A is correct and R is incorrect.

II. Match the following:

1. Loudspeaker                  –  (a) T- shaped settlement
2. Rio de Janeiro, Brazil  – (b) noise pollution
3. Cruciform settlement  – (c) Earth Summit, 1992

Answers:

1. (b)
2. (c)
3. (a)




III. Answer the following in brief:

1. What do you mean by the term ‘density of population’?
Answer:
Density of population refers to the number of people living per square kilometre. An area is said to be sparsely populated when it has a large area with less number of people. Similarly, smaller the area with a large number of people, it is said to be densely populated.

2. What is ‘black death’?
Answer:
The black death is estimated to have killed 30 – 60 percent of Europe’s total population during the 14th century. The dominant explanation for black death is attributed to the outbreak of plague.

3. Where do we have high and low densities of population?
Answer:
Areas of high density (above 50 people per sq.km) – East Asia, South Asia, North West Europe & Eastern North America.
Areas of low density (less than 10 people per sq.km) – Central Africa, Western Australia, Northern Russia, Canada, etc.

4. What is Green House effect?
Answer:
Global warming is caused by the increase of green house gases such as carbondioxide, methane, water vapour and Chloro Fluoro Carbons(CFC), carbon monoxide, photo chemical oxidants and hydrocarbons, which are responsible for the heat retention ability of the atmosphere. Global warming causes climatic change, ozone layer depletion, rise in sea level and drowning of coastal inhabited land, melting of ice, etc., They are posing an even greater threat to human existence and so, man must start thinking of protecting the environment from pollution.

5. Write any two ways of how the locals and the government restored Palk Bay. Restoration of Palk Bay
Answer:
Local communities, government and civic organisations all came together not just to conserve the remaining mangroves, but also to restore it.

  • Saplings of native species of plants and trees are being grown, planted and cared for.
  • Live colonies of coral from the Gulf of Mannar Biosphere Reserve are being transplanted to Palk Bay. The existing mangroves and the region are being mapped and the way land is used around the mangrove is being studied.
  • The local communities are actively involved in the conservation and restoration of the mangroves. Education and awareness programmes about mangrove ecosystem are being undertaken.

6. Define

  1. Population growth
  2. Infant Mortality Rate
  3. Census
  4. Sustainable Development.

Answer:

  1. Population growth refers to an increase in the number of people who reside in a particular area during a particular period.
  2. The number of deaths under one year of age for every 1000 live births in a year is known as Infant Mortality Rate
  3. Census is an official enumeration of population carried out periodically. It records information about the characteristics of population such as age, sex, literacy and occupation.
  4. “Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generation to meet their own needs”.

Other Important links for 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Click Here to Download 9th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Answers