Samacheer Kalvi 9th Social Science Geography Chapter 8

Samacheer Kalvi 9th Social Geography Chapter 8 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 9th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 9th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 9 Social Geography Book Chapter 8 Disaster Management: Responding to Disasters Answers/Solutions in English are provided on this page. 9th Std New Social History Book consists of 11 units, Geography Book consists of 8 units, Civics book portion consists of 6 units, Economics book portion consists of 5 units, All Social Science Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 9th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 9th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  9th std Social History Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 9th Social Science Geography Chapter 8 is given below.

Social Geography Book Back Solution

Chapter 8 – Disaster Management: Responding to Disasters

 

I. Choose the best answer.

1. One among the following is not the first responder in case of a disaster.
(a) police officers
(b) firefighters
(c) Insurance agents
(d) emergency medical technicians
Answer: (c) Insurance agents

2. ‘Drop, Cover, Hold’ is a mock drill a vowal for …….
(a) Fire
(b) Earthquake
(c) Tsunami
(d) Riot
Answer: (b) Earthquake

3. When you happen to see fire break out you will make a call to ……
(a) 114
(b) 112
(c) 115
(d) 118
Answer: (b) 112

4. Which of the following statements is untrue?
(a) ‘Stop, Drop, Roll’ is for fire.
(b) ‘Drop, Cover, Hold’ is for an earthquake.
(c) ‘If sea water recedes back, run to higher places’ is for flood.
(d) ‘If gunshots are heard, drop to the ground and cover the head with hand’ is for riot.
Answer: (d) ‘If gunshots are heard, drop to the ground and cover the head with hand’ is for riot.

5. Which of the following statements belongs to responding to earthquake?
(a) Avoid any place where police or security forces action is in progress.
(b) Know the height of your street above sea level and the distance of your street from the coast.
(c) Stay away from glass, windows, outside doors and walls, and anything that could fall.
(d) Before opening a door, feel it with the back of your hand.
Answer: (c) Stay away from glass, windows, outside doors and walls, and anything that could fall.

II. Very short answer:

1. Who are the community’s first responders to disaster?
Answer:
On a daily basis, police officers, firefighters, and emergency medical technicians are our community’s first responders, whether during fire, flood or acts of terrorism.

2. Though Japan has the densest seismic network Indonesia has the most earthquakes. Why?
Answer:
Japan is in a very active seismic area and it has the densest seismic network in the world.
Indonesia is in a very active seismic zone, but because it is larger than Japan, it has more earthquakes.

3. How many males and females die per day due to fire in India?
Answer:
It is estimated that about 42 females and 21 males die every day in India due to fire.

4. What should you do after a Tsunami?
Answer:

  1. You should continue using a weather radio or staying tuned to a Coast Guard emergency frequency station or a local radio or television station for updated emergency information.
  2. Check yourself for injuries and get first aid if necessary, before helping injured or trapped persons.
  3. If someone needs to be rescued, call professionals with the right equipment to help.
  4. Help people who require special assistance, like Infants, elderly people, those without transportation, large families who may need additional help in an emergency situation, people with disabilities, and the people who care for them.
  5. Stay out of a building if water remains around it. Tsunami water, like floodwater, can undermine foundations, causing buildings to sink, floors to crack, or walls to collapse.
  6. Check for gas leaks. If you smell gas or hear a blowing or hissing noise, open a window and get everyone outside quickly.




III. Short answer:

1. Write a short note on Tsunami.
Answer:
A tsunami can kill or injure people and damage or destroy buildings and infrastructure as waves come forth and recede. A tsunami is a series of enormous ocean waves caused by earthquakes, underwater landslides, volcanic eruptions or asteroids. Tsunamis can travel 700-800 km per hour, with waves 10-30 meter high. It causes flooding and disrupts transportation, power, communications, and water supply.

2. What do you do if you are indoors during an earthquake?
Answer:
If indoors-

  1. DROP to the ground; take COVER by getting under a sturdy table or other piece of furniture and HOLD ON until the shaking stops. If there is no table or desk near you, cover your face and head with your arms and crouch in an inside comer of the building.
  2. Protect yourself by staying under the lintel of an inner door, in the comer of a room, under a table or even under a bed.
  3. Stay away from glass windows, outside doors and walls and anything that could fall (such as lighting fixtures or furniture).
  4. Stay inside until the shaking stops and afterwards it is safe to go outside.

3. How do you respond to Tsunami?
Answer:

  1. You should find out if your home, school, workplace or other frequently visited locations are in tsunami hazard areas along the sea-shore.
  2. Plan evacuation routes from your home, school, workplace, or any other place you could be, where tsunamis poses a risk.
  3. Use a weather radio or stay tuned to a local radio or television station to keep informed of local watches and warnings.
  4. Discuss tsunamis with your family. Everyone should be aware of what to do when tsunami strikes. Discussing tsunamis ahead of time will help reduce fear and save precious time in an emergency. Review flood safety and precautionary measures with your family.

4. Write three sentences about what to do during fire.
Answer:
Fire Safety Do’s and Don’ts

  1. Know your building’s evacuation plan.
  2. Evacuate calmly and quickly, whenever a fire alarm or carbon monoxide alarm sounds.
  3. Before opening a door, feel it with the back of your hand. If the door is hot, do not open it.

Other Important links for 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Click Here to Download 9th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Answers