Samacheer Kalvi 9th Social Science History Chapter 1

Samacheer Kalvi 9th Social History Chapter 1 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 9th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 9th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 9 Social History Book Chapter 1 Evolution of Humans and Society – Prehistoric Period Answers/Solutions in English are provided on this page. 9th Std New Social History Book consists of 11 units, Geography Book consists of 8 units, Civics book portion consists of 6 units, Economics book portion consists of 5 units, All Social Science Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 9th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 9th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  9th std Social History Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 9th Social Science History Chapter 1 is given below.

Social History Book Back Solution

Chapter 1 – Evolution of Humans and Society – Prehistoric Period

 

I. Choose the correct answer:

1. ____________ is genetically closest to humans
(a) Gorilla
(b) Chimpanzee
(c) Orang-utan
(d) Great Apes
Answer:
(b) Chimpanzee

2. The period called____________ marks the beginning of agriculture and animal domestication.
(a) Paleolithic
(b) Mesolithic
(c) Neolithic
(d) Megalithic
Answer:
(c) Neolithic

3. Direct ancestor of modern man was ____________
(a) Homo habilis
(b) Homo erectus
(c) Homo sapiens
(d) Neanderthal man
Answer:
(c) Homo sapiens

4. ____________ refers to the area covering Egypt, Israel-Palestine and Iraq.
(a) Great Rift Valley
(b) Fertile Crescent
(c) Solo river
(d) Neander Valley
Answer:
(b) Fertile Crescent

5. Sir Robert Bruce Foote, a geologist from England first discovered the____________ tools at Pallavaram near Chennai.
(a) Stone Age
(b) Paleolithic
(c) Mesolithic
(d) Neolithic
Answer:
(b) Paleolithic

6. (i) The period before the introduction of writing is called pre-history.
(ii) The pre-historic people developed language, made beautiful paintings and artifacts.
(iii) The pre-historic societies are treated as literate.
(iv) The pre-historic period is called ancient.
(a) (i) is correct
(b) (i) and (ii) are correct
(c) (i) and (iv) are correct
(d) (ii) and (iii) are correct
Answer:
(c) (i) and (iv) are correct

7. (i) The Neolithic people used polished stone axes called Celts
(ii) Evidence of Neolithic village is found at Payyampalli in Chennai district
(iii) The cultural period that succeeded the Neolithic is called the Bronze Age
(iv) The period that witnessed domestication of animals and cultivation of crops is called the Mesolithic
(a) (i) is correct
(b) (ii) is correct
(c) (ii) and (iii) are correct
(d) (iv) is correct
Answer:
(a) (i) is correct

8. Assertion (A): Many of the Mesolithic sites are founds nearby rivers and tanks.
Reason (R): Irrigation management developed during the Mesolithic period.
(a) A and R are correct and R explains A
(b) A and R are correct but R doesn’t explain A
(c) A is correct but R is incorrect ‘
(d) A and R both are incorrect
Answer:
(d) A and R both are incorrect

II. Fill in the blanks:

  1. Hand axes and cleavers are important tool types of ________ culture.
  2. The methods and techniques involved in the production of stone tools are called ___________ technology.
  3. __________ is known as the Middle Stone Age, as it is placed between the Paleolithic and Neolithic.

Answer:

  1. Lower Paleolithic
  2. Lithic
  3. Mesolithic period




III. Find out the correct statement:

1. (a) The concept ‘survival of the fittest’ contributed to the scientific understanding of human origins.
(b) The book “On the Origin of Species” was published by Herbert Spencer.
(c) Darwin’s theory of biological evolution connects with the process of natural selection.
(d) Geology is the study of lithic technology.
Answer:
(a) Correct.
(b) Wrong. The book on the Origin of Species was published by Charles Darwin.
(c) Correct.
(d) Wrong – Geology is the study of the Earth.

2.
1. Among the great Apes, Orang-utan is genetically the closest to humans.
2. The ancestors of humans were called Hominins and their origins have been traced to Africa.
3. Flake is a small chip that has flaking on both sides.
4. Acheulian is the main block of stone from which small chips are flaked by using a hammerstone.

Answer:

1. Wrong. Among the great Apes Chimpanzee is genetically the closest to humans.
2. Correct.
3. Wrong. Flake is a small chip removed from a large stone block called the core.
4. Wrong. The core is the main block of stone from which small chips are flaked by using a hammerstone.

IV. Match the following:

  1. Palaeo anthropology             – a. Teris
  2. Handaxe tools                        – b. Venus
  3. Images on stone and bone  – c. Acheulian
  4. Red sand dunes                      – d. Microliths
  5. Stone artifacts of small size – e. The study of the human ancestors

Answer:
1– e: 2– c: 3– b: 4– a: 5– d

Other Important links for 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Click Here to Download 9th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Answers