Samacheer Kalvi 9th Social Science History Chapter 11

Samacheer Kalvi 9th Social History Chapter 11 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 9th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 9th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 9 Social History Book Chapter 11 Colonialism in Asia and Africa Answers/Solutions in English are provided on this page. 9th Std New Social History Book consists of 11 units, Geography Book consists of 8 units, Civics book portion consists of 6 units, Economics book portion consists of 5 units, All Social Science Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 9th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 9th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  9th std Social History Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 9th Social Science History Chapter 11 is given below.

Social History Book Back Solution

Chapter 11 – Colonialism in Asia and Africa

 

I. Choose the correct answer:

1. __________ was brought to the attention of the East India Company by Francis Light.
(a) Spice islands
(b) Java island
(c) Penang island
(d) Malacca
Answer:
(c) Penang island

2. In 1896__________ states were formed into Federated Malay States
(a) Four
(b) Five
(c) Three
(d) Six
Answer:
(a) Four

3. __________ was the only part of Indo-China which was directly under French Control.
(a) Annam
(b) Tong king
(c) Cambodia
(d) Cochin-China
Answer:
(d) Cochin-China

4. The Discovery of gold in the__________ led to a large number of British miners settled in and around Johannesburg.
(a) Transvaal
(b) Orange Free State
(c) Cape Colony
(d) Rhodesia
Answer:
(a) Transvaal

5. __________ became the first European power to establish trade with India.
(a) Portuguese
(b) French
(c) Danes
(d) Dutch
Answer:
a) Portuguese

6. Ethiopia defeated Italy at the battle of __________
(a) Adowa
(b) Dahomey
(c) Tonking
(d) Transvaal
Answer:
(a) Adowa

7. Indentured labour system was a form of __________
(a) contract labour system
(b) slavery
(c) debt bondage
(d) serfdom
Answer:
(c) debt bondage

II. Fill in the blanks:

  1. _______ Conference resolved to divide Africa into spheres of influence of the various European Powers
  2. The settlement made with the zamindars of Bengal, Bihar and Orissa is _______
  3. _____ was the main source of revenue for the British.
  4. ______ were money lenders in the Tamil speaking areas.

Answer:

  1. The Berlin Colonial
  2. Permanent settlement
  3. Land tax
  4. Nattukottai Chettiyars




III. Find out the correct statement

1. (i) Until the last quarter of the 19th century, Africa south of Sahara was unknown to the world.
(ii) The coastal states of Gold Coast became a British colony in 1864.
(iii) Spain ruled the Philippines for over 500 years.
(iv) The famine of 1876-78 occurred in Odhisha.
(a) (i) is correct
(b) (ii) is correct
(c) (ii) & (iii) are correct
(d) (iv) is correct
Answer:
(a) (i) is correct

2. (i) The French had occupied Java and Sumatra in 1640.
(ii) The Dutch began their conquest of the English Settlements by capturing Malacca.
(iii) Berlin Conference met to decide all issues connected with the Congo River basin.
(iv) The possessions of Sultan of Zanzibar were divided into French and German spheres of influence.
(a) (i) is correct
(b) (ii) & (i) are correct
(c) (iii) is correct
(d) (iv) is correct
Answer:
(c) (iii) is correct

3. Assertion (A): In the Madras Presidency, the famine of 1876-78 was preceded by droughts.
Reason (R): Because of the colonial government’s policy of Laissez Faire in the trade of food-grains.
(a) A is correct, R is wrong
(b) Both A & R are wrong
(c) A is correct, R is not the correct explanation of A
(d) A is correct, R is the correct explanation of A
Answer:
(d) A is correct, R is the correct explanation of A

4. Assertion (A): Berlin Conference agreed to the rule of Leopold II in Congo Free State.
Reason (R): Leopold II, King of Belgium, showed interest in Congo.
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct and R is not the correct explanation of A
(c) A is correct and R is wrong d) A is wrong but R is correct
Answer:
(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A

IV. Match the following:

  1. Leopold             – (a) Ethiopia
  2. Menelik             – (b) Vietnam
  3. Cecil Rhodes    – (c) Belgium
  4. Bengal famine – (d) Cape colony
  5. Bao Dai             – (e) 1770

Answer:

1 – (c): 2 – (a): 3 – (d): 4 – (e): 5 -(b)

Other Important links for 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Click Here to Download 9th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Answers