Samacheer Kalvi 9th Social Science History Chapter 2

Samacheer Kalvi 9th Social History Chapter 2 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 9th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 9th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 9 Social History Book Chapter 2 Ancient Civilizations Answers/Solutions in English are provided on this page. 9th Std New Social History Book consists of 11 units, Geography Book consists of 8 units, Civics book portion consists of 6 units, Economics book portion consists of 5 units, All Social Science Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 9th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 9th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  9th std Social History Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 9th Social Science History Chapter 1 is given below.

Social History Book Back Solution

Chapter 2 – Ancient Civilizations

I. Choose the correct answer

1. The earliest signs to denote words through pictures
(a) Logographic
(b) Pictographic
(c) Ideographic
(d) Stratigraphic
Answer:
(b) Pictographic

2. The preservation process of dead body in ancient Egypt
(a) Sarcophagus
(b) Hyksos
(c) Mummification
(d) Polytheism
Answer:
(c) Mummification

3. The Sumerian system of writing
(a) Pictographic
(b) Hieroglyphic
(c) Sonogram
(d) Cuneiform
Answer:
(d) Cuneiform

4. The Harappans did not have the knowledge of
(a) Gold and Elephant
(b) Horse and Iron
(c) Sheep and Silver
(d) Ox and Platinum
Answer:
(b) Horse and Iron

5. The Bronze image suggestive of the use of lost-wax process known to the Indus people.
(a) Jar
(b) Priest king
(c) Dancing girl
(d) Bird
Answer:
(c) Dancing girl

6. (i) The oldest civilisation in Mesopotamia belonged to the Akkadians.
(ii) The Chinese developed the Hieroglyphic system.
(iii) The Euphrates and Tigris drain into the Mannar Gulf.
(iv) Hammurabi, the king of Babylon was a great law maker.
(a) (i) is correct
(b) (i) and (ii) are correct
(c) (iii) is correct
(d) (iv) is correct
Answer:
(d) (iv) is correct

7. (i) Yangtze River is known as Sorrow of China.
(ii) Wu-Ti constructed the Great Wall of China.
(iii) Chinese invented gun powder.
(iv) According to traditions Mencius was the founder of Taoism.
(a) (i) is correct
(b) (ii) is correct
(c) (iii) is correct
(d) (iii) and (iv) are correct
Answer:
(c) (iii) is correct

8. What is the correct chronological order of four civilisations of Mesopotamia
(a) Sumerians – Assyrians – Akkadians – Babylonians
(b) Babylonians – Sumerians – Assyrians – Akkadians
(c) Sumerians – Akkadians – Babylonians – Assyrians
(d) Babylonians – Assyrians – Akkadians – Sumerians
Answer:
(c) Sumerians – Akkadians – Babylonians – Assyrians

9. Assertion (A): Assyrians of Mesopotamian civilisation were contemporaries of Indus civilisation.
Reason(R): The Documents of an Assyrian ruler refer to the ships from Meluha
(a) A and R are correct and A explains R
(b) A and R are correct but A doesn’t explain R
(c) A is incorrect but R is correct
(d) Both A and R are incorrect
Answer:
(a) A and R are correct and A explains R

II. Fill in the blanks:

  1. __________ is a massive lime stone image of a lion with a human head.
  2. The early form of writing of the Egyptians is known as __________
  3. __________ specifies the Laws related to various crimes in ancient Babylonia.
  4. __________ was the master archive keeper of Chou state, according to traditions.
  5. The __________ figurines and paintings on the pottery from the sites suggest the artistic skills of the Harappans.

Answer:

  1. The Great sphinx of Giza
  2. Hieroglyphic
  3. Hammurabi’s code of law
  4. Lao Tze
  5. Terracotta




III. Find out the correct statement:

1. (a) The Great Bath at Harappa is well-built with several adjacent rooms.
(b) The cuneiform inscriptions relate to the epic of Gilgamesh.
(c) The terracotta figurines and dancing girls made of copper suggest the artistic skills of Egyptians.
(d) The Mesopotamians devised a Solar calendar system.
Answer:
(a) The Great Bath at Mohenjodaro is well built with several adjacent rooms.
(b) The Epic of Gilgamesh was originally written on twelve clay tablets in Cuneiform in Ancient Sumeria.
(c) The terracotta figurines and the dancing girl made of Bronze suggest the artistic skills of the Harappans.
(d) The Egyptians devised a solar calendar system.

2. (a) Amon was considered the king of god in ancient Egypt.
(b) The fortified Harappan city had temples.
(c) The great sphinx is a pyramid-shaped monument found in ancient Mesopotamia.
(d) The invention of the potter’s the wheel is credited to the Egyptians.
Answer:
(a) Correct.
(b) The fortified Sumerian cities had temples.
(c) The Great Sphinx of Giza is a massive limestone image of a lion with a human head in ancient Egypt.
(d) The invention of the potter’s the wheel is credited to the Sumerians.

IV. Match the following:

  1. Pharaoh                –  (i) A kind of grass
  2. Papyrus                 – (ii) the oldest written story on Earth
  3. Great Lawmaker – (iii) Mohenjo-Daro
  4. Gilgamesh             – (iv) Hammurabi
  5. The Great Bath     – (v) The Egyptian king

Answer:

1 – v: 2 – i: 3 – iv: 4– ii: 5– iii

Other Important links for 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Click Here to Download 9th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Answers