Samacheer Kalvi 9th Social Science History Chapter 7

Samacheer Kalvi 9th Social History Chapter 7 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 9th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 9th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 9 Social History Book Chapter 7 State and Society in Medieval India Answers/Solutions in English are provided on this page. 9th Std New Social History Book consists of 11 units, Geography Book consists of 8 units, Civics book portion consists of 6 units, Economics book portion consists of 5 units, All Social Science Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 9th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 9th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  9th std Social History Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 9th Social Science History Chapter 7 is given below.

Social History Book Back Solution

Chapter 7 – State and Society in Medieval India

 

I. Choose the correct answer:

1. _______ was the second stronghold of Ala-ud-din Khalji’s expanding Kingdom.
(a) Dauladabad
(b) Delhi
(c) Madurai
(d) Bidar
Answer:
(a)Dauladabad

2. The Deccan Sultanates were conquered by _______
(a) Ala-ud-din Khilji
(b) Ala-ud-in Bhaman- shah
(c) Aurangzeb
(d) Malik Kafur
Answer:
(c) Aurangzeb

3. The establishment of ______ empire changed the administrative and institutional structure of south India.
(a) Bahmani
(b) Vijayanagar
(c) Mughal
(d) Nayak
Answer:
(b) Vijayanagar

4. Krishnadeva Raya was a contemporary of ____________
(a) Babur
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Shershah
Answer:
(a) Babur

II. Fill in the blanks:

  1. ______ were European who arrived on the west coast of India.
  2. The combined forces of the five Deccan Sultanates defeated Vijayanagar army in 1565 A.D (C.E) at the battle of ______.
  3. Vijayanagara evolved as a _______
  4. The tempo of urbanization incresed during ______ period.
  5. _______ was the enterprising period in the history of Tamilnadu

Answer:

  1. Portugues
  2. Talikota
  3. Militaristic state
  4. Vijayanagar
  5. The Chola period




III. Find out the correct statement

1. (i) The establishment of the Vijayanagar Kingdom witnessed the most momentous development in the history of South India.
(ii) The Saluva dynasty ruled for a longer period.
(iii) The rulers of Vijayanagar a had smooth relations with the Bahmani Sultanate.
(iv) Rajput kingdoms attracted migrants from Persia and Arabia.
Answer:
(i) is correct

2. (i) The Nayak Kingdom came up in Senji.
(ii) The appointment of Telugu Nayaks resulted in the migration of Telugu-speaking people from Madurai.
(iii) Mughal Empire started declining from the time of Jahangir.
(iv) The Europeans came to India in search of slaves.
Answer:
(i) is correct

3. (i) Mythical geneologies were collected by Col. Mackenzie.
(ii) Indigo was the most important beverage crop in India.
(iii) Mahmud Gawan was the minister in Alauddin Khalji’s kingdom.
(iv) The Portuguese built their first fort in Goa.
Answer:
(i) is correct

4. Assertion (A): India was an integral part of maritime trade, extending from China in the east to Africa in the west.
Reason (R): Geographical location of India in the middle of Indian Ocean.
(a) (i) A is correct; R explains about A
(b) (ii) A is wrong; R is correct .
(c) (iii) A and R are wrong
(d) (iv) A is correct; R does not explains about A.
Answer:
(a) (i) A is correct; R explains about A

5. (i) Gold images of great beauty and artistry were made by Cholas.
(ii) The best example for Chola architecture is Siva as Nataraja performing the cosmic dance.
(a) (i) is correct (ii) is wrong
(b) Both (i) and (ii) is correct
(c) Both (i) and (ii) are wrong
(d) (i) is wrong, (ii) is correct
Answer:
(d) (i) is wrong, (ii) is correct

IV. Match the following;

  1. Portuguese   – (i) Bengal
  2. Tansen          – (ii) Kottam
  3. Sericulture   – (iii) Court of Akbar
  4. Angkorwat   – (iv) Goa
  5. District          – (v) Cambodia

Answer:

1 – (iv): 2 – (iii): 3 – (i): 4 – (v): 5 – (ii)

Other Important links for 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Click Here to Download 9th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Answers