Samacheer Kalvi 9th Social Science History Chapter 8

Samacheer Kalvi 9th Social History Chapter 8 Answers Solutions:

Samacheer Kalvi 9th Standard New Social Science Book Back 1 Mark and 2 Mark Question & Answers PDF uploaded and available below. 9th standard new Syllabus 2022 to 2023 Book Back Question & Answer available for both English and Tamil Mediums. Samacheer Kalvi Class 9 Social History Book Chapter 8 The Beginning of the Modern Age Answers/Solutions in English are provided on this page. 9th Std New Social History Book consists of 11 units, Geography Book consists of 8 units, Civics book portion consists of 6 units, Economics book portion consists of 5 units, All Social Science Book Back One, and Two Mark Answers/Solutions are given below.




Check Unit wise and  Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Answers PDF format for Free Download. English, Tamil, Maths, Science, and Social Science Book Back Question and Answer is available in PDF. Samacheer Kalvi Class 9th Std Social Book Back Answers PDF. Check Social Science – History, Geography, Civics, Economics Answers below. See below for the 9th New Syllabus Book Back Solution guide free PDF download:

 

Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Samacheer Kalvi  9th std Social History Subject 1 Mark and 2 Mark Solutions PDF available below. Click the Download option to download the book back 1 Mark & 2 Mark questions and Solutions/Answers. Take the printout and use it for exam purposes. Samacheer Kalvi 9th Social Science History Chapter 8 is given below.

Social History Book Back Solution

Chapter 8 – The Beginning of the Modern Age

 

I. Choose the correct answer:

1. Who among the following is known as the Father of Humanism?
(a) Leonardo da Vinci
(b) Francisco Petrarch
(c) Erasmus
(d) Thomas More
Answer:
(b) Francisco Petrarch

2. The School of Athens was painted by ______
(a) Raphael Sanzio
(b) Michelangelo
(c) Albrecht Durer
(d) Leaonard da Vinci
Answer:
(a) Raphael Sanzio

3. William Harvey discovered ______
(a) Heliocentric theory
(b) Geocentric theory
(c) Gravitational force
(d) Circulation of blood
Answer:
(d) Circulation of blood

4. Who wrote the 95 Theses’?
(a) Martin Luther
(b) Zwingli
(c) john Calvin
(d) Thomas More
Answer:
(a) Martin Luther

5. Who wrote the book Institutes of Christian Religion?
(a) Martin Luther
(b) Zwingli
(c) John Calvin
(d) Cervantes
Answer:
(c) John Calvin

6. Which sailor was the first to cross the Equator?
(a) Henry, the Navigator
(b) Lopo Gonzalves
(c) Bartholomew Diaz
(d) Christopher Columbus
Answer:
(b) Lopo Gonzalves

7. _________ named the sea as Pacific Ocean as it was very calm.
(a) Columbus
(b) Amerigo Vespucci
(c) Ferdinand Magellan
(d) Vasco-da-gama
Answer:
(c) Ferdinand Magellan

8. The continent of America was named after ______
(a) Amerigo
(b) Vespucci
(c) Vaco da Gama
(d) Hermando Cortez
Answer:
(a) Amerigo

9. ______ was the headquarters of the Portuguese possession in the East.
(a) Manila
(b) Bombay
(c) Pondicherry
(d) Goa
Answer:
(d) Goa

10. Which among the following plants were introduced from America to Europe?
(a) Sugarcane
(b) Sweet Potato
(c) Rice
(d) Wheat
Answer:
(b) Sweet Potato

II. Fill in the blanks:

  1. In 1453 Constantinople was captured by __________
  2. __________was known as Prince among Humanists.
  3. __________is famous for his paintings in the ceiling of the Sistine Chapel.
  4. The reformation of the Catholic Church is known as __________
  5. The chief features of Commercial Revolution _________, __________ were , and __________

Answer:

  1. Ottoman Turks
  2. Erasmus
  3. Michelangelo
  4. Counter Reformation
  5. Banking, Joint-stock companies, growth of trade




III. Find out the correct statement:

1. (a) Martin Luther broke away from the Catholic Church because he was discriminate.
(b) John Calvin’s government in Geneva was liberal and fun-filled.
(c) King Henry VIII had deep theological differences with the Catholic Church.
(d) Council of Trent reemphasized the importance of ceremonies and significance of the mass
Answer:
(d) is correct

2. (a) Discovery of new lands and sea routes shifted the economic center from the Italian city
states to Spain and Portugal.
(b) Horses were native to America.
(c) During the beginning of the Modern Age, State did not interfere in economic activities.
(d) The Portuguese collaborated with the Arabs in its trading activities in India.
Answer:
(a) is correct

IV. Match the following:

Monopoly Trade Trial of Heretics
1. Feudalism (i) Monopoly
2. Humanism (ii) Trial of Heretics
3. Inquisition (iii) Movement of goods between America and Europe
4. Mercantilism (iv) Hierarchical socio-economic structure
5. Columbian Exchange (v) Human dignity

Answer:

1 – (iv): 2 – (v): 3 – (ii): 4 – (i): 5 – (iii)

Other Important links for 9th Social Science Book Back Solutions Guide:

Click Here to Download 9th Social Science Book Back Answers – Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Back Answers